Bubrežni kamenci – uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuju Bubrežni kamenci

Contents

Bubrežni kamenci se mogu pojaviti uz nekoliko čimbenika. Ti čimbenici će definitivno povećati rizik nastajanja bubrežnog kamenca. Neki od čimbenika su:

 • Prehrambene navike
 • Premalo unošenje vode
 • Prekomjeran unos proteina

Bubrežni kamenci će nastati onda kada urin bude sadržavao previše kristalnih tvari (kalcij, oksalat, mokraćna kiselina). Povećani rizik kod oboljenja će imati i osobe koje imaju povijest obiteljskih bolesti. Kamenac se može stvoriti nedovoljnim unosom kalija i prekomjernom konzumacijom vode s mjehurićima (mineralne vode). Dehidracija je također jedan od uzročnika stvaranja kamenca u bubregu.

Uzroci bubrežnog kamenca mogu biti i anomalije bubrega te urinarnih kanala, zastoj mokraće, oštećenje sluznice mokraćnih organa i infekcije. Ova stanja dovode do povećanog rasta nekih materijala koji uzrokuju stvaranje kamenca u bubregu. Bubrežni kamenac se može formirati i korištenjem određenih lijekova. Neki od lijekova koji uzrokuju Bubrežni kamenac su diuretici, citostatici i medikamenti koji se najčešće koriste kod liječenja side. Još jedan od uzročnika formiranja bubrežnog kamenca je pretilost.

Koje simptome uzrokuju Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci su vrlo česta bolest. Formiranje kamenca se pripisuje i lošoj kvaliteti vode i prehrani.

Bubrežni kamenci vrlo često ne pokazuju simptome te je zato nerijetko slučaj otkrivanja bubrežnog kamenca tek na slikovnim pregledima abdomena. Kamenac neće uvijek izazvati velike probleme, ali češće je situacija obrnuta te će uzrokovati vrlo neugodne simptome. Tijek bolova kod formiranja kamenca ide od slabijih bolova do nepodnošljivih bolova zbog kojih je čak potrebna i hospitalizacija.

Simptomi koji se najčešće pojavljuju su:

 • Povišena tjelesna temperatura kod prisutne infekcije
 • Vrlo česti nakon za mokrenjem
 • Često mokrenje
 • Povraćanje i mučnine u želudcu
 • Smeđa i crvena boja urina
 • Bolovi tokom mokrenja
 • Bolovi koji se pojavljuju u valovima i variraju svojom jačinom
 • Bolovi koji se šire prema trbuhu (donjem dijelu) te preponama

Bubrežni kamenac također izaziva i Bubrežne kolike. To su bolovi koji su prisutni između kukova i rebara. Bubrežni kolici traju do 60 minuta. Tokom ove vrste boli osoba će se najvjerojatnije preznojiti te osjetiti veliku mučninu.

Kako se Bubrežni kamenci liječe

Bubrežni kamenci se liječe ovisno o uzroku i o vrsti. Velika većina bubrežnih kamenaca neće se morati odstranjivati kirurškim zahvatom.

Bubrežni kamenci se često mogu izbaciti iz tijela konzumiranjem velike količine vode, na taj način kamenac prođe kroz urinarni sustav i izađe van. Tokom ove terapije preporučljivo je da se konzumiraju i lijekovi za smanjivanje boli zbog prolaska kamenca kroz urinarni sustav. Lijekovi poput paracetamola ili ibuprofena.

Lijek koji se koristi za izbacivanje bubrežnog kamenca iz tijela zove se alfa blokator te vam ga može prepisati vaš liječnik. Ovaj lijek opušta mišiće u mokraćovodu i na taj način pomaže tokom postupka izbacivanja bubrežnog kamenca.

Bubrežni kamenac koji je preveliki da bih prošao kroz mokraćovod ili uzrokuje krvarenje i oštećenje bubrega, a možda i neke infekcije mokraćnog sustava će se morati liječiti drugačijim terapijama.

Terapija Ekstrakorporalna litotripsija koristi se tako da se šok valovima razbije kamenac koji se rasprši u čestice pijeska i omogućuje da se kamenac izbaci kroz mokraćovod.

Bubrežni kamenac se otklanja kirurški kada se ne može izliječiti pomoću gore navedenih načina.

Tagovi:

#Bubrežni #kamenci #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar