Lifestyle

Amilaza u urinu – uzrok, simptomi, liječenje

Vrijednosti amilaza u urinu

Što je vrijednost amilaza u urinu? Testovi krvi i urina mogu otkriti mnoge bolesti, uključujući one povezane s razinom amilaze gušterače. Gušterača je žlijezda smještena između želuca i kralježnice, odgovorna za proizvodnju inzulina, hormona koji regulira kontrolu šećera u krvi, a također i enzima amilaze. Ovaj enzim djeluje u probavi koja je vrlo složena, a također je regulirana enzimima koji djeluju na različite načine. Amilaza je iznimno važan enzim u probavnom procesu koji uključuje razgradnju hrane na manje tvari kako bi se apsorbirala i stigla do stanice.

Referentne vrijednosti amilaze mogu biti niske ili visoke, međutim, kada nešto nije u redu s tijelom ili pankreasom, tada se vrijednosti amilaze u urinu mogu na neki način promijeniti, što služi kao dijagnostički pokazatelj. Osim toga, ovaj test pomaže u procjeni funkcije bubrega ili tijekom liječenja zatajenja bubrega da se procijeni koliko je liječenje učinkovito. Amilaza u urinu uključuje uzimanje uzorka urina u bilo koje doba dana ili unutar 23 sata.

Za što se koristi test amilaza u urinu

Kada su stanice gušterače oštećene, količina ovog enzima koja se oslobađa veća je u cirkulaciji. Iz tog razloga povećana koncentracija amilaze u mokraći može ukazivati na stanje upale, ali i na druge bolesti koje zahvaćaju gušteraču. Amilaza u urinu je vrlo važan test koji se koristi za dijagnosticiranje bolesti povezanih s probavnim organima. Kada nešto nije u redu s gušteračom ili tijelom, razina amilaze će se općenito promijeniti. Kako se radi test? Postoje dva načina za provjeru količine amilaze gušterače u tijelu, a to su krvni test i amilaza u urinu. Nakon što pacijent sakupi urin u bočicu za predaju u laboratorij, radi se analiza.

Referentne vrijednosti predstavljaju numeričke podatke na temelju kojih je promjena otkrivena. Kada je prisutnost ove tvari u tijelu veća od normalnog raspona, to može biti pokazatelj bolesti ili upale gušterače. Međutim, ako je koncentracija niska, to ukazuje na ozbiljnije bolesti. Rezultati testa amilaze u urinu pomažu u dijagnosticiranju zdravstvenih problema s gušteračom i žlijezdama slinovnicama, a koriste se i za dijagnosticiranje akutnog pankreatitisa.

Visoka ili niska amilaza u urinu

Razine amilaze u urinu koriste se za otkrivanje prisutnosti bolesti, osobito onih povezanih s aktivnošću gušterače. Kao što je spomenuto, amilaza u urinu važan je laboratorijski podatak koji pomaže u dijagnosticiranju akutnog i kroničnog pankreatitisa. Povišena amilaza također je pokazatelj upala slijepog crijeva i zatajenja bubrega. Kada pregled pokaže veću količinu amilaze u odnosu na referentnu, onda se radi o visokoj amilazi. To može značiti probleme s pankreasom, začepljene kanale gušterače, virusni hepatitis, rak gušterače. Ovi brojevi variraju ovisno o pacijentovoj skupini zasićenja.

Parazol - Protiv parazita

Visoka amilaza ovisi o svom uzroku, stoga je potrebno liječiti stanje koje je pridonijelo promjeni rezultata pretrage. Kada je amilaza u urinu niska, odnosno niže su referentne vrijednosti, to može ukazivati ​​na oštećenje stanica odgovornih za proizvodnju amilaze. Obično to može ukazivati ​​na kronični pankreatitis. Budući da se zbog male težine amilaza djelomično eliminira u urinu, njezina koncentracija također ukazuje na funkciju bubrega. Niske vrijednosti mogu biti posljedica bubrežne disfunkcije.

Tagovi:

#Amilaza #urinu #uzrok #simptomi #liječenje