Lifestyle

Krpelja ima više nego ikada. Evo što napraviti ugrize li vas ili vašu životinju. Jedno nikako nemojte raditi.

Kako se zaštititi od krpelja koji su sve brojniji

Krpelja ima više nego ikada. Ovih malih krvopija koje se kriju u travi, grmlju i lišću možemo pronaći gotovo posvuda. Ovo je vrijeme kada se aktiviraju i postaju najaktivniji, a njihovi ugrizi su neugodni i mogu biti opasni.

Stoga je važno znati kako se zaštititi od krpelja te što učiniti ako vas ili vašu životinju ugrize krpelj.

Prije svega, zaštita od krpelja je ključna. Najbolje je nositi odjeću koja prekriva cijelo tijelo, posebno kada ste u prirodi. Također, korisno je nositi svjetliju odjeću kako biste lakše primijetili krpelje koji se pokušavaju popeti na vas. Kada ste u prirodi, nemojte sjediti ili ležati u travi ili grmlju, a nakon povratka kući, odmah se istuširajte i pregledajte kožu.

Ako vas ili vašu životinju ipak ugrize krpelj, ne paničarite.

Potrebno je krpelja što prije ukloniti s kože kako se ne bi prenijeli opasni virusi i bakterije. U tu svrhu postoje posebni pincete koje se mogu kupiti u ljekarnama ili veterinarskim ambulantama. Pincetom lagano uhvatite krpelja što bliže koži i polako ga izvucite.

Nakon toga, mjesto ugriza dezinficirajte i pratite eventualne simptome.

Međutim, jedna stvar koju nikako ne biste smjeli raditi jest pokušavati sami ukloniti krpelja s kože. Naime, krpelj ima sitne kliješta kojima se pričvršćuje za kožu, a ako se ne izvadi u cijelosti, može doći do infekcije. Osim toga, pokušaj uklanjanja krpelja može rezultirati puknućem krpelja i oslobađanjem opasnih bakterija i virusa u vaš organizam.

Ukratko, krpelja ima više nego ikada te je važno znati kako se zaštititi od njihove opasnosti. Ako vas ili vašu životinju ugrize krpelj, potrebno ga je ukloniti pincetom, a mjesto ugriza dezinficirati. Svakako, nikada nemojte sami pokušavati ukloniti krpelja s kože kako ne bi došlo do infekcije i širenja opasnih virusa i bakterija.

Što učiniti ako vas ili vašu životinju ugrize krpelj

Krpelji su postali sve brojniji i prisutniji u našem okruženju, stoga je važno znati što učiniti ako vas ili vašu životinju ugrize krpelj. Prvo i osnovno, potrebno je krpelja ukloniti što prije s kože ili krzna vaše životinje. Kako biste to učinili na ispravan način, koristite posebne alate koje možete nabaviti u ljekarnama ili veterinarskim ambulantama. Pincetom uhvatite krpelja što bliže koži ili krznu i polako ga izvucite.

Važno je ne naglo povlačiti krpelja jer se tako može otkinuti samo tijelo, dok usta krpelja ostaju u koži. Nakon uklanjanja krpelja, potrebno je dezinficirati mjesto ugriza kako biste spriječili moguću infekciju. Ako primijetite crvenilo, oteklinu ili druge neobične simptome na mjestu ugriza, posjetite liječnika ili veterinara.

Posebno je važno obratiti pažnju ukoliko vas ugrize krpelj koji je nositelj opasnih virusa poput krpeljnog encefalitisa ili Lyme bolesti. Simptomi ovih bolesti mogu se pojaviti nekoliko dana nakon ugriza krpelja i uključuju vrućicu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, osip i druge neugodne simptome.

Stoga, nakon ugriza krpelja, nemojte zanemariti svoje zdravlje ili zdravlje vaše životinje. Ako se pojave simptomi, odmah se javite liječniku ili veterinaru kako biste dobili odgovarajuću terapiju.

Uz pravilno uklanjanje krpelja i redovito praćenje simptoma, možete spriječiti ozbiljne zdravstvene probleme izazvane ugrizima krpelja. Međutim, ono što nikako ne biste smjeli raditi je pokušavati sami ukloniti krpelja s kože ili krzna vaše životinje. To može dovesti do infekcije i širenja opasnih virusa i bakterija.

Zato je najbolje potražiti stručnu pomoć i ukloniti krpelja na siguran način.

Ukratko, ako vas ili vašu životinju ugrize krpelj, potrebno ga je ukloniti pincetom i dezinficirati mjesto ugriza. Pratite simptome i potražite stručnu pomoć ako primijetite neobične promjene na koži ili krznu. Nikada nemojte pokušavati sami ukloniti krpelja s kože ili krzna vaše životinje, kako biste izbjegli neželjene zdravstvene posljedice.

Zašto nikako ne pokušavati sami ukloniti krpelja s kože

Kada se radi o uklanjanju krpelja, postoji jedna stvar koju nikako ne biste smjeli raditi – pokušavati sami ukloniti krpelja s kože. Naime, krpelj ima sitne kliješta kojima se pričvršćuje za kožu, a ako se ne izvadi u cijelosti, može doći do infekcije.

Osim toga, pokušaj uklanjanja krpelja može rezultirati puknućem krpelja i oslobađanjem opasnih bakterija i virusa u vaš organizam.

Kada pokušavate ukloniti krpelja sami, može doći do toga da se krpelj ne ukloni u cijelosti, već da se otkine samo tijelo, dok usta krpelja ostaju u koži. To može dovesti do infekcije, uvećanja rane ili stvaranja apscesa na mjestu ugriza. Osim toga, pokušaj uklanjanja krpelja može izazvati stres kod životinje i dovesti do toga da krpelj ispusti bakterije i viruse u krvožilni sustav.

Najsigurniji način uklanjanja krpelja jest posjetiti veterinarsku ambulantu ili ljekarnu i kupiti pincetu koja je namijenjena tome.

Stručnjaci na tim mjestima znaju kako pravilno ukloniti krpelja, što smanjuje mogućnost infekcije i širenja opasnih virusa i bakterija. Ukoliko niste sigurni u vlastite sposobnosti, nemojte pokušavati sami ukloniti krpelja, već se obratite veterinaru ili ljekarniku.

Osim toga, važno je znati da postoji i mogućnost sprječavanja ugriza krpelja.

Korištenje repelenata može pomoći u odbijanju krpelja, što smanjuje mogućnost ugriza. Također, redovito pregledavajte kožu ili krzno vaše životinje kako biste na vrijeme primijetili krpelja i spriječili daljnje širenje infekcije.

Ukratko, nikada nemojte pokušavati sami ukloniti krpelja s kože, već se obratite stručnjacima u veterinarskoj ambulanti ili ljekarni. Pokušaj uklanjanja krpelja može dovesti do infekcije i širenja opasnih virusa i bakterija. Osim toga, važno je redovito pregledavati kožu ili krzno vaše životinje i koristiti repelente kako biste spriječili ugrize krpelja.
Tagovi:

#Krpelja #ima #više #nego #ikada #Evo #što #napraviti #ugrize #vas #ili #vašu #životinju #Jedno #nikako #nemojte #raditi
Izvorni članak

Komentariši