Što je bubnjić – Arz.hr

Što je bubnjić i čemu služi?

Bubnjić ili isto tako zvan bubna opna se može opisati kao tanja membrana koja razdvaja vanjsko i srednje uho. On se smjestio na kraju vanjskog slušnog kanala, ugao nagiba mu je 45 % prema vanjskom slušnom kanalu i smjestio se u takozvanom timpatičnom usjeku kanala. Kakvu ulogu ima bubnjić? Njegova je uloga prijenos zvuka iz zraka u srednje uho. Naše vanjsko uho čine uška i zvukovod, uška ima zadatak skupljati zvukove i usmjeriti ih prema zvukovodu. Zvukovod se opisuje kao cijev koja vodi zvuk do bubnjića, srednjeg djela uha.

Bubnjići nisu slučajno dobili navedeni naziv. Sjetite se običnog bunja, njegove napete membrane po kojoj se udara i dolazi do nastanka zvuka. Isto tako, naši bubnjići sadrže napetu membranu koja nije ravna, već je u obliku čunja. Na našim bubnjićima udaraju zvučni valovi koji čine zvuk. Riječ je o veoma osjetljivom djelu uha, i njegovo oštećenje, ruptura ili perforacija može dovesti do trajnog gubitka sluha. Iako su bubnjići građeni od tri sloja, važno je naglasiti kako je riječ o osjetljivom djelu našeg tijela koji je zaslužan za osjet sluha.

Kako je građen bubnjić?

Znamo kako su naši uši organi za sluh i ravnotežu. Sastoje se od vanjskog, srednjeg i unutarnjeg djela. Vanjski dio je zadužen za hvatanje zvučnih valova koji će se preko srednjeg djela pretvoriti u mehaničku energiju. Unutarnji dio pretvara navedenu mehaničku energiju u živčane impulse koji odlaze do mozga. Naše unutarnje uho je zaslužno i za održavanje naše ravnoteže. Kako je građen bubnjić? Bubnjić se smjestio u srednjem djelu ušiju. Srednji dio uha se sastoji od bubnjića te malene komorice koja je napunjena zrakom i održava lanac s triju sićušnih kostiju koje povezuju bubnjiće s unutarnjim uhom.

Pročitajte:  Paclitaxel - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ove košćice su poznate pod nazivom čekić – pričvršćen na bubnjiće, nakovanj – spaja navedeni čekić i stremen, stremen – pričvršćen na takozvani ovalni prozorčić koji se nalazi na ulazu u srednje uho. Sve ove košćice imaju za ulogu mehanički pojačati vibracije naših bubnjića i prenijeti te vibracije na ovalni prozorčić. Pri građi bubnjića važno je naglasiti i Eustahijevu cijev, malenu cjevčicu koja ima ulogu povezati srednje uho sa stražnjim djelom našeg nosa, ona omogućuje izlazak vanjskog zraka u srednje uho. Cjevčica se otvara gutanjem, i pomaže u održavanju jednakog tlaka u bubnjićima, što je važno za ugodno slušanje bez smetnji.

Što kada se ošteti bubnjić?

Perforacija i puknuće bubnjića su dva najčešća stanja kada pričamo o oštećenju bubnjića. Puknuće ili perforacija je stanje koje može biti uzrokovano raznim čimbenicima, a manifestira se u snažnim bolovima, krvarenjem, vrtoglavicom i pojavom nagluhosti. Dijagnozu navedenih stanja je moguće utvrditi na otoskopiji. U ovim scenarijima liječenje najčešće nije potrebno jer će se bubnjić sam oporaviti, no ponekad je potrebna pomoć lijekova. Ako je osoba odživjela ozljednu srednjeg uha, tada je mogući kirurški zahvat. Kako izbjeći navedena stanja? Često zanemarujemo bubnjić, što znači da ne obraćamo pažnju na svakodnevne stvari koje mogu narušiti zdravlje naših ušiju.

Stručnjaci preporučuju sljedeće: Smanjite konzumaciju kofeina – Prevelike količine kofeina mogu rezultirati nakupljanjem viška voska u ušima. Kao što znamo, vosak u ušima najčešće čistimo pamučnim štapićima. Odbacite pamučne štapiće – Iako se godinama koriste kao alat za čišćenje ušiju, zdravstvena istraživanja pokazuju kako oni rade više štete nego koristi. Unutrašnjost našeg uha ne zahtijeva čišćenje, što znači da morate prestati gurati štapiće u uho, već samo očistite vanjski dio. Pijte puno vode – Ispijanje vode je dobro za naše sveukupno zdravlje, a upravo ona će spriječiti pretjerano nakupljanje voska u ušima i održavati ih zdravima.

Pročitajte:  Što je cortex - Arz.hr

Tagovi:

#Što #bubnjić #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar