Lifestyle

Što je stomatitis – AdresarSporta.rs

Što je stomatitis i zašto nastaje?

Stomatitis se može opisati kao upala sluznice u usnoj šupljini. Gotovo je svatko od nas barem jednom u životu osjetio navedeni stomatološki problem. Navedeno stanje se može pojaviti jednako kod djece i kod odraslih. Zašto nastaje? Razlozi za nastajanje navedene upale u usnoj šupljini su brojni. Ona može nastati radi jednog ili niza uzroka, no najčešće je posljedica neke traume ili povrede unutar ustiju. Često se pojavljuje kod osoba koje nose fiksne proteze, kao i kod osoba koje imaju tendenciju ugristi se, konzumirati veoma hladne ili tople napitke, žvakati duhan, pušiti.

Stomatitis će nastati uslijed bilo koje kemijske, mehaničke te toplinske promjene u ustima koja može uzrokovati oštećenje površinskog sloja sluznice. Navedenoj upali također pridonose i bolesti koje mogu smanjiti imunitet, loša oralna higijena. Može nastati unutar usne šupljine (obrazima, jeziku, zubnom mesu, unutrašnjosti usne). Najčešći oblici navedene upale su herpes i afte. Herpes će se više pojavljivati kod djece, dok afte kod odraslih. Kada se navedene upale pojave, često se povlače same od sebe ili uz pomoć liječničkih preparata.

Stomatitis uzroci i simptomi

Upala može biti uzrokovana mnogim raznim čimbenicima koji se mogu jednako poklopiti. Stomatitis najčešće nastaje radi ozljede, alergije, infekcije ili kožne bolesti. Najčešći uzroci mogu biti: Trauma od loše postavljene proteze ili pregiba, ugriz sa unutarnje strane, ozljeda jezika ili usne, virusne i bakterijske infekcije, slab imunološki sustav, iritacija uslijed konzumacije određenih tvari, stres, bolesti, razni lijekovi, alergijske reakcije, opekline. Koji su simptomi? Simptomi se mogu pomalo razlikovati, ovisno o tipu oboljenja usne šupljine.

Herpes stomatitis je jedan od najčešćih oblika navedenog stanja, i najčešće se pojavljuje kod djece. Prije nego nastupi promjena u usnoj šupljini, dijete može osjetiti sljedeće simptome: Povišena temperatura, malaksalost, glavobolja. Pojavljuje se jako crvenilo, otečene desni, krvarenje iz rana. Na jeziku, zubnom mesu ili usnicama pojavljuju se bolni plikovi. Drugi najčešći tip navedene upale je afta. Afte se češće pojavljuju kod odraslih, i često su znak pada imuniteta. Prvi simptomi se pojavljuju u obliku svraba i peckanja u ustima, a kasnije se razvijaju neugodni čirevi u unutrašnjosti ustiju. Po svojoj prirodi nisu zarazne, no one su ponavljajuće.

Stomatitis dijagnoza i liječenje

Samo liječenje navedene upale će ovisiti od uzroka nastanka. Ukoliko dođe do ozbiljnije upale, tada će dijagnoza uključivati fizički pregled nastalog čira. Uz navedeno, pacijent će morati izvršiti krvne pretrage i testove flastera kako bi se prepoznao alergen (ukoliko postoji). Kada se ustanovi uzrok nastanka, slijedi proces liječenja. Stomatitis se može liječiti uz pomoć korištenja specijaliziranih lijekova, kao i specijalnim liječenjem ukoliko za to ima potrebe. Stomatitis se najčešće liječi iz udobnosti doma, i to blagim promjenama u prehrambenim navikama. Upala se može povući za par dana ili tjedana. Da li se može ubrzati proces povlačenja?

Ako vam navedena upala predstavlja problem, tada možete koristiti lokalne kortikosteroide koji će vam pomoći u ublažavanju simptoma, lokalne antibiotike koji će pružiti protuupalna i antibiotska svojstva, anestetike koji se primjenjuju direktno na čireve. Da li se ova upala može spriječiti? Možemo poduzeti opće mjere opreza poput: Korištenja tekućine za ispiranje ustiju kako bi uklonili višak bakterija, korištenje meke četkice za zube, bolja prehrana, redovita hidratacija, redoviti odlazak stomatologu na pregled usne šupljine.

Tagovi:

#Što #stomatitis #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši