Lifestyle

Afrička svinjska kuga – uzrok, simptomi, liječenje

Afrička svinjska kuga – uzrok

Afrička svinjska kuga je smrtonosna bolest svinja koja pogađa domaće i divlje svinje. Afrička svinjska kuga nije zarazna za ljude, no predstavlja značajnu prijetnju svinjarskoj industriji i gospodarstvu općenito. Uzrok ove bolesti je virus afričke svinjske kuge, koji spada u obitelj Asfarviridae. Virus je velik i složen koji može preživjeti u okolini i prenositi se na različite načine. Virus je glavni uzročnik bolesti i ima različite sojeve koji se razlikuju u svojoj virulenciji i sposobnosti prenošenja. Infekcija se prenosi svinjama kontaktom s inficiranim svinjama, ali i putem prenošenja virusa preko zaražene opreme, vozila, hrane ili vektora poput krpelja. Za razliku od nekih drugih bolesti svinja, poput klasične svinjske kuge, ne postoji učinkovito cjepivo protiv afričke svinjske kuge. To otežava kontrolu bolesti i brzo širenje virusa. Neadekvatne mjere sigurnosti u farmama i postrojenjima za preradu svinjetine mogu olakšati unos virusa i njegovo širenje među svinjama. Pravilno upravljanje otpadom, higijena, kontrola posjetitelja i promet između farmi igraju ključnu ulogu u sprečavanju širenja virusa. Virus može biti unesen putem putnika, radnika u svinjogojstvu ili prijevoza svinja i svinjskih proizvoda koji dolaze iz zaraženih područja. Divlje svinje su također osjetljive na virus i mogu ga prenositi na domaće svinje, što otežava kontrolu bolesti u divljim populacijama i često dovodi do njenog širenja u ruralnim područjima.

Afrička svinjska kuga – simptomi

Simptomi afričke svinjske kuge mogu varirati u težini i brzini njihovog pojavljivanja. Svinje zaražene ASF često razvijaju visoku tjelesnu temperaturu. Svinje postaju slabe i letargične te pokazuju smanjen apetit. Bolest može uzrokovati brz gubitak tjelesne mase. Zaražene svinje mogu razviti crvenkaste ili ljubičaste mrlje na koži, posebno na ušima, trbuhu i nogama. Svinje mogu imati otežano disanje, poteškoće s disanjem i kašalj. Afrička svinjska kuga može uzrokovati proljev, povraćanje i druge gastrointestinalne probleme. Svinje odbijaju jesti i piti. U trudnih svinja, bolest može dovesti do pobačaja ili mrtvorođenih prasadi. ASF može uzrokovati unutarnje i vanjsko krvarenje, kao što su krvarenje iz nosa, očiju, usta i rektuma. Afrička svinjska kuga često završava smrću zaraženih svinja. Smrtnost može biti izuzetno visoka, i do 100% u nekim slučajevima. Simptomi mogu varirati ovisno o virulenciji virusa, dobi i općem zdravstvenom stanju zaraženih svinja. Također, neke svinje mogu biti asimptomatske nositeljice virusa i prenositi ga drugima bez pokazivanja znakova bolesti.

Afrička svinjska kuga – liječenje

Nažalost, trenutno ne postoji specifičan tretman kako bi se izliječila afrička svinjska kuga u zaraženim svinjama. Pošto je afrička svinjska kuga virusna bolest, antibiotici i drugi lijekovi namijenjeni liječenju bakterijskih infekcija neće biti učinkoviti protiv ovog virusa. Također, nema dostupnog cjepiva koje bi moglo spriječiti ili liječiti bolest. Zaražene svinje se često eutanaziraju kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa. To uključuje i svinje koje su zaražene i svinje koje su u neposrednom kontaktu s njima. Farme na kojima se pojavila ASF stavljaju se u karantenu, a svinje koje su preživjele bolest izoliraju se od drugih svinja kako bi se spriječilo širenje. Farme i okolna područja gdje je utvrđena prisutnost afričke svinjske kuge prolaze kroz proces sanacije kako bi se osiguralo uklanjanje virusa iz okoline. Veterinari prate situaciju i provode aktivnosti kako bi se identificirali svi kontakti s zaraženim svinjama i spriječilo širenje bolesti Prevencija je najučinkovitiji način borbe protiv afričke svinjske kuge, što uključuje stroge mjere sigurnosti na farmama, kontrolu prometa svinja i svinjskih proizvoda, kao i suradnju između država kako bi se spriječilo unošenje i širenje bolesti.

Tagovi:

#Afrička #svinjska #kuga #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak