Toplinski (toplotni) udar – uzrok, simptomi, liječenje

Što je toplinski (toplotni) udar?

Contents

Toplinski (toplotni) udar možemo opisati kao po život opasno stanje kada naša prirodna tjelesna temperatura dosegne iznad 40 stupnjeva i više. Toplinski udar se najčešće pojavljuje radi visoke vanjske temperature okoliša, radi povećane i naporne fizičke aktivnosti, ili radi drugih uvjeta koji uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu. Neovisno o uzroku samog nastanka, potrebna je trenutna liječnička pomoć kako ne bi došlo do oštećenja mozga, otkazivanja unutarnjih organa ili moguće smrti. Toplinski (toplotni) udar donosi toplinske grčeve te toplinsku iscrpljenost.

Navedeno stanje može donijeti komplikacije, prvo stanje je šok koji nastaje radi naglog gubitka protoka krvi. Pojavljuje se niži krvni tlak, usne poprimaju plavu boju, koža postaje hladna i znojna. Navedeni šok može itekako utjecati na naše unutarnje organe. Ukoliko osoba ne reagira brzo na simptome toplinskog udara, tada ona riskira smrtni ishod ili oštećenje mozga kao i drugih vitalnih organa. Kao odgovor na navedeno stanje, organi mogu oteknuti i te otekline mogu biti trajne ako se ne snizi temperatura tijela.

Toplinksi (toplotni) udar uzroci i simptomi

Glavni uzrok toplinskog udara je vrućina, točnije, uvjeti okoline i aktivnosti. Toplinski (toplotni) udar može nastati kada je vrućina ekstremnog oblika i kada ona povećava temperaturu našeg tijela. U primjeru, kada je vani ljeto, bavljenje jačom fizičkom aktivnošću riskiramo pojavu toplotnog udara. Toplinski (toplotni) udar je moguć i nakon naporne fizičke aktivnosti koja pridonosi brzom povećanju tjelesne temperature. Iz navedenog, nastaje stanje koje uzrokuje toplinske grčeve i toplinsku iscrpljenost.

Ukoliko na vrijeme primijetite da vam prijeti navedeni udar, tada se predlaže da se povučete u hlad i da konzumirate piće koje je bogato elektrolitima. Koji su simptomi toplinskog udara? Simptomi su sljedeći: Povišena tjelesna temperatura iznad 40 stupnjeva, nedostatak znojenja, crvena koža, ubrzano disanje koje je plitkog oblika, ubrzani otkucaji srca, probadajuća glavobolja, neurološki simptomi, grčevi u mišićima ili opća slabost. Ukoliko se pojavi više simptoma potrebno je zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Preporuke su da se za toplih dana izbjegava sunce i da se minimaliziraju naporne fizičke aktivnosti.

Toplinksi (toplotni) udar liječenje

Tretmani za toplinski (toplotni) udar se sastoje od hlađenje tijela na njegovu normalnu temperaturu kako bi se smanjila mogućnost oštećenja mozga i vitalnih organa. Liječenje može biti sljedeće: Uranjanje u hladnu vodu – Brza metoda hlađenja tijela. Tehnika hlađenja isparavanjem – Nanošenje hladne vode na kožu. Oblaganje tijela ledom i dekom za hlađenje – Zamotavanje u posebne deke za hlađenje, kao i stavljanje leda na vrat, leđa i ispod pazuha. Zaustavljanje drhtanja – Ako tijekom hlađenja krenete drhtati, liječnik daje lijekove za opuštanje mišića.

Da li se toplinski (toplotni) udar može prevenirati? Navedeno stanje je svakako ozbiljna stvar, no ona se može veoma lako spriječiti. U ljetno doba probajte nositi što laganiju odjeću koja vas ne ograničava, tražite hladnija okruženja, pijte puno tekućine tijekom dana, poduzimajte dodatne mjere zaštite sa lijekovima ili preparatima, izbjegavajte boravak u vrućim prostorijama, izbjegavajte naporne fizičke aktivnosti za vrijeme velikih vrućina, nosite šešir ili kapu kako bi zaštitili glavu od sunca.

Tagovi:

#Toplinski #toplotni #udar #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar