Lifestyle

Atrezija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Atrezija i zašto nastaje?

Atrezija ili nedostatak limena se opisuje kao urođena anomalija ili kao stečeno patološko stanje u kojemu se događa potpuna ili djelomična nepropusnost kod prirodnih otvora poput: Kanala i cjevastih organa u tijelu. Stanje se može pojaviti na anusu, vagini, maternici, uetri, očnim kapcima, ustima, crijevima itd. Najčešća Atrezija je ona koja se pojavljuje na jednjaku. Riječ je o ozbiljnoj malformaciji koja je karakteristična prema slijepom kraju na gornjem segmentu probavnog kanala. Često će se ova patologija povezivati s drugim malformacijama u tijeku.

U oko 5% slučajeva pojavljuje se kod kromosomskih bolesti. Navedeni defekt pojavljuje se još u samoj fazi embriogeneze, onda kada se još fetus razvija i formira u tijelu žene. Znamo kako se jednjak i dušnik pojavljuju iz glave prednjeg crijeva pri razvoju. U ranim fazama nastanka jednjak i dušik se čine širokima, no oni se postepeno smanjuju i odvajaju do četvrtog ili petog tjedna trudnoće. Ukoliko se brzina rasta djeteta ne podudara s pravcem razvoja i procesima mijenjanja stanica u tijelu, tada nastaje rizik od deformacije jednjaka. Nažalost, navedeno stanje može uzrokovati pobačaj u prvom tromjesečju.

Atrezija uzroci i simptomi

Zašto nastaje Atrezija? Ovo stanje će se najčešće pojaviti u procesu razvoja djeteta, a za zdravo razvijeno dijete odgovorna je majka. Postoje određeni uzroci ili faktori izazivanja koji mogu pridonijeti razvijanju navedenog stanja. Glavni uzroci su: Pušenje u trudnoći, uzimanje droga u trudnoći, uzimanje alkohola u trudnoći, utjecaj pojedinih kemikalija na tijelo žene, dob iznad 35 godina. Svi ovi čimbenici mogu utjecati na razvoj navedenog stanja ali i drugih patologija. Poželjno je da se trudnice tijekom trudnoće mane svih loših navika i da se drže uputa o pravilnoj prehrani i uzimanju dodatnih suplemenata.

Kako će se prepoznati Atrezija? Simptomi su mogući, i oni se osjete prilikom trudnoće. Prilikom ultrazvuka ginekolog može otkriti sljedeće simptome: Puno vode. Ovo je razlog zašto trudnica dobiva puno na kilaži. Pojavljuje se višak amnionske tekućine koju fetus ne može progutati. Radi nakupljanja ove tekućine postoji mogućnost razvijanja defekta kod djeteta (50 %). Ukoliko žena ne odluči prekinuti svoju trudnoću radi mogućih rizika, tada će dijete u trećem tromjesečju razviti slijepi kraj jednjaka. Dijete koje se rodi s navedenim stanjem pokazivat će određene simptome koje je potrebno tretirati.

Atrezija dijagnosticiranje i liječenje

Kada se dijete rodi i ukoliko se ignoriraju simptomi stanja ono može dovesti do respiratornog zatajenja i smrti. Dijagnoza se mora uspostaviti odmah nakon rođenja djeteta kao ne bi nastale dodatne komplikacije poput aspiracijske pneumonije. Cijelovita dijagnoza će se uspostaviti uz pomoć rengena. Kako se liječi Atrezija? Liječenje započinje operacijom. Potrebno je odraditi operaciju na djetetu ukoliko se ono želi izliječiti. Operacija se mora provesti unutar prvih 36 sati života kako ne bi došlo do iznenadne smrti. Operacije se mogu razlikovati, ovisno o težini stanja.

Nakon uspješne operacije slijedi dug period oporavka, kao i redoviti pregledi dok se dijete razvija. Da li dijete može voditi normalni život? Atrezija jednjaka je u većini slučajeva rješivo stanje ukoliko se odmah reagira. Ako se operacija izvrši na vrijeme i ako rehabilitacija prođe u najboljem redu, tada dijete može voditi normalni život bez poteškoća. Liječnici savjetuju da dijete vodi zdrav život putem uravnotežene hrane i da unosi dovoljnu količinu vitamina i makro-mikronutrijenata u tijelo. Do završnog stadija razvijanja savjetuju se godišnji pregledi/ispitivanja.

Tagovi:

#Atrezija #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši