Lifestyle

Bolovi u želucu kako si pomoći

Bolovi u želucu – uzrok

Bolovi u želucu su jedno od čestih problema današnjice, te uzroci mogu biti različiti. Upala sluznice želuca je uzrokovana infekcijom, prekomjernom konzumacijom alkohola, stresom, upotrebom nesteroidnih protuupalnih lijekova poput ibuprofena ili drugim iritantima. Peptički ulkus je oštećenje sluznice želuca ili dvanaesnika često bude uzrokovano dugotrajnom upotrebom lijeova protiv bolova ili infekcijom. Gastroezofagealna refluksna bolest je kada želučani sadržaj vraća natrag u jednjak, što može izazvati žgaravicu i bol u gornjem dijelu trbuha. Nakupljanje plinova u probavnom sustavu može uzrokovati osjećaj nelagode te se mogu pojaviti bolovi u želucu. Sindrom iritabilnog crijeva je funkcionalni poremećaj probavnog sustava koji može izazvati bolove u trbuhu, promjene u stolici i nadutost. Upala slijepog crijeva je akutno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pažnju, a karakterizira ga upala slijepog crijeva koja može uzrokovati oštru bol u donjem desnom dijelu trbuha. Crijevne infekcije su infekcije uzrokovane bakterijama, virusima ili parazitima mogu izazvati bolove u želucu i drugim dijelovima probavnog sustava. Kronične bolesti crijeva poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, koje uzrokuju upalu i oštećenje crijeva, što može rezultirati bolom u trbuhu. Gastropareza je otežano pražnjenje želuca, što može uzrokovati bolove i nelagodu u želucu. Pankreatitis je upala gušterače koja može izazvati oštru bol u središnjem ili gornjem dijelu trbuha.

Bolovi u želucu – simptomi

Osim što se pojavljuju bolovi u želucu, mogu se pojaviti i drugi popratni simptomi. Osjećaj mučnine i mogućnost povraćanja često prate bolove u želucu, posebno kod gastritisa, infekcija ili trovanja hranom. Žgaravica se javlja kada želučana kiselina vraća u jednjak i može biti povezana s gastroezofagealnom refluksnom bolešću. Osjećaj nadutosti, povećanog stvaranja plinova i osjećaj punoće u želucu često su povezani s probavnim poremećajima i sindromom iritabilnog crijeva. Proljev ili zatvor mogu biti simptomi koji se javljaju uz bolove u želucu, posebno kod crijevnih infekcija ili sindroma iritabilnog crijeva. Bolovi u želucu mogu smanjiti apetit i izazvati osjećaj sitosti, što može dovesti do gubitka tjelesne težine. Infekcije gastrointestinalnog trakta ili upalna stanja, poput gastritisa ili pankreatitisa, mogu izazvati povišenu tjelesnu temperaturu. Crna stolica može ukazivati na krvarenje u probavnom sustavu, što zahtijeva hitnu medicinsku pažnju. Kod težih stanja poput infekcije, upalne bolesti crijeva ili gastrointestinalna krvarenja može uzrokovati osjećaj slabosti i umora. Ponekad se bol u želucu može proširiti prema leđima i ramenima, što može biti povezano s određenim stanjima, poput akutnog pankreatitisa.

Bolovi u želucu – liječenje

Bolovi u želucu se mogu izliječiti, no liječenje ovisi o tome koji je njegog uzrok pojave. Budući da bolovi u želucu mogu biti uzrokovan različitim stanjima, važno je prvo utvrditi točan uzrok prije nego što se pristupi odgovarajućem liječenju. Ako osjetite bol u trbuhu, odmorite se i izbjegavajte naprezanje kako biste dali vremena vašem tijelu da se oporavi. Topli oblog može pomoći kod ublažavanje boli, osobito kod mišićne napetosti ili grčeva. Pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju, osobito ako je bol uzrokovan nadutošću ili proljevom. Izbjegavajte masnu, prženu i tešku hranu, posebno ako imate problema s žgaravicom. Umjesto toga, konzumirajte lagane obroke koji su bogati vlaknima, svježim voćem i povrćem. Ako imate gastritis ili osjetljiv želudac, izbjegavajte alkohol, kavu, začinjenu hranu i lijekove koji mogu nadražiti želudac. Ako imate žgaravicu ili kiselu probavu, antacidi mogu pomoći neutralizirati višak želučane kiseline. Ako bol ne prestaje i postaje intezivnija, te traje dulje vrijeme ili je popraćena drugim zabrinjavajućim simptomima, svakako potražite liječničku pomoć kako bi se postavila dijagnoza i pružilo odgovarajuće liječenje.

Tagovi:

#Bolovi #želucu #kako #pomoći
Izvorni članak