Lifestyle

Borba protiv celulita uz vježbanje – Riješite se narančine kore

Što je celulit?

Celulit je kozmetički problem koji se javlja kada se masnoća i vezivno tkivo ispod kože neravnomjerno rasporede, stvarajući izgled koji izgleda kao narančina kora s udubljenjima i neravninama. Najčešće pogađa žene i može se pojaviti na različitim dijelovima tijela, najčešće na bedrima, stražnjici i trbuhu. Celulit nastaje kada se masnoće nakupljaju u stanicama ispod kože, a vezivno tkivo koje okružuje te stanice postaje zategnuto i stvara karakteristične neravnine, a može se dogoditi iz različitih razloga, poput hormonalnih promjena, stila života i prehrambenih navika. Iako ovaj problem ne predstavlja prijetnju po zdravlje, može biti izvor frustracije i nesigurnosti kod mnogih ljudi. Srećom, postoje razni načini kako se može riješiti celulita i smanjiti njegovu vidljivost na koži. Neki od načina su promjena prehrane, povećanje tjelesne aktivnosti, masaže, kreme i postupci kao što su limfna drenaža, radiofrekvencija, vakuum terapija, laserska terapija i druge tehnike. U nastavku ćemo riješiti koji su najčešći uzročnici pojave celulita, te kako se možete veoma lako riješiti narančine kore!

Zašto se celulit pojavljuje?

Celulit je složen kozmetički problem koji može imati više uzroka. Jedno od uzroka je genetika. Ukoliko su članovi Vaše obitelji skloni celulitu, veća je vjerojatnost da ćete i sami imati taj problem. Hormoni poput estrogena, progesterona, insulina, adrenalina i drugih mogu utjecati na raspodjelu masnoće, strukturu vezivnog tkiva i protok krvi, a kada dođe do promjene u hormonalnoj ravnoteži, poput puberteta, trudnoće, menopauze ili hormonalne terapije, mogu utjecati na pojavu celulita. Što je koža tanja, to će celulit biti više vidljiv zbog nedovoljno slojeva koji bi ga prekrili. Prehrana bogata nezdravom hranom, poput visokokalorične hrane, zasićenih masti, šećera i rafiniranih ugljikohidrata, može doprinijeti nakupljanju masnoća i stvaranju celulita. Isto tako, nedovoljna tjelesna aktivnost smanjuje mišićni tonus i cirkulaciju, što može pogoršati izgled celulita. Pušenje ometa protok krvi i oštećuje vezivno tkivo, te će narančina kora biti više vidljiva. Ujedno, loša cirkulacija krvi može smanjiti dotok hranjivih tvari i kisika u tkiva, te s time dovesti do pogoršanja celulita.

Kako na uspješan način ukloniti celulit?

Iako se čini da je gotovo nemoguće riješiti celulita, postoje strategije koje mogu pomoći u smanjenju njegove vidljivosti. Kako biste uklonili celulit, prvo, morate se usredotočiti se na uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mršavim proteinima i zdravim mastima, te smanjite unos rafiniranih ugljikohidrata, šećera i zasićenih masti. U svoju dnevnu rutinu uključite i redovitu tjelesnu aktivnost. Kombinirajte kardio vježbe za sagorijevanje masti s vježbama snage kako biste ojačali mišiće i poboljšali tonus kože. Vježbe poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla, aerobika ili treninga s utezima također mogu pomoći kod smanjenja vidljivosti celulita. Pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju kože i potaknuli protok krvi. Masaže i tehnike poput limfne drenaže mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije, razbijanju masnih naslaga i smanjenju vidljivosti celulita. Možete koristiti masažne četke, valjke ili električne masažere. Postoje razni kozmetički tretmani koji se koriste za smanjenje celulita, kao što su radiofrekvencija, laserska terapija, vakuum terapija, limfna drenaža, krema i losioni koji sadrže sastojke poput kofeina, retinola, ekstrakta algi ili antioksidansa. Ovi tretmani mogu pomoći u stimuliranju protoka krvi, razbijanju masnih naslaga i zatezanju kože. Održavanje zdrave tjelesne težine također može pomoći kako bi celulit bio što manje vidljiv, i kako biste izbjegli njegovu pojavu. Ukoliko imate viška kilograma te se borite s celulitom, mršavljenje Vam može pomoći oko toga.

Tagovi:

#Borba #protiv #celulita #vježbanje #Riješite #narančine #kore
Izvorni članak