Lifestyle

Da li je laringitis zarazan

Što je laringitis i zašto nastaje?

Laringitis se može opisati kao upala glasnica koja je karakteristična prema promuklosti. Može se pojaviti kod djece i odraslih. Pojavljuje se često u hladnijim sezonama poput jeseni i zime, no može pojaviti i u doba alergijskih reakcija. Ova upala često se manifestira s promuklošću, promuklim oblikom kašlja, otežanim disanjem. Najčešće se liječi uz razne lijekove, no preporučuju se i inhalacije kako bi se očistili dišni putevi. Kako opisati laringitis? Ova upala glasnica nastaje najčešće radi infekcije, alergije ili iritacije.

Može nastati i kao odgovor na određena stanja i bolesti. Određena djeca nešto su sklonija laringitisu jer je često prisutan kod mnogih virusnih infekcija. Prema obliku dijeli se na akutni i kronični oblik. Akutni je uzrokovan infektnim čimbenicima i pretežito se pojavljuje kod mlađih dobnih skupina. Kronični oblik pojavljuje se više kod odrasle populacije i uzroci nastanka su drugačiji. Nastaje radi dima cigareta, alkohola i kroničnih infekcija u gornjim dišnim putevima.

Kako se prepoznaje laringitis?

Sami simptomi su česti isti kod odraslih i djece. Laringitis je karakterističan prema promuklosti koja ponekad može biti i tiha, piskutavom govoru, specifičnom i promuklom neugodnom kašlju. Kod manje djece laringitis može biti popraćen i s temperaturom. Samo disanje može biti dosta otežano radi otečenih glasnica, tako da se mogu pojaviti i simptomi gušenja koji mogu biti veoma opasni. Odrasli se često susreću s sličnim simptomima: Promuklost, otežano disanje, malaksalost, bol prilikom pokušaja govora, potreba za pročišćivanjem grla.

Što napraviti kako bi se osjećali bolje? Savjetuje se šutnja. Nemojte naprezati glas kako bi nešto rekli. Izbjegavajte zadimljene i zagušene prostorije. Ukoliko je upala grla posljedica neke alergijske reakcije na vrstu hrane, tada je potrebno ukloniti tu namirnicu iz prehrane kako ne bi nastali simptomi gušenja. Izbjegavajte ispijanje veoma tople ili hladne tekućine koja također može još više nadražiti grlo. Kronični oblik laringitisa kod odraslih može uzrokovati i određene promjene na glasnicama, stoga je važno napraviti pregled kod otorinolaringologa kako bi se utvrdio uzrok i odredila određena terapija.

Kako se liječi laringitis?

Potrebno je naglasiti kako laringitis nije zarazan i da se ne prenosi s osobe na osobu, no okidač koji uzrokuje bolest je obično viroza koja je zarazna. Kako će se dijagnosticirati laringitis? Klinički se prepoznaje prema gore navedenim simptomima. Bez obzira na tipične simptome, sami uzroci nastanka mogu biti razni, stoga je važno posjetiti pedijatra ako je u pitanju dijete, ili obiteljskog liječnika i otorinolaringologa ako je u pitanju odrasla osoba. Kako se može liječiti? Osnovna terapija sastojat će se od inhalacije i lijekova koji će smanjiti sami otok glasnica. Bakterijske infekcije liječit će se uz pomoć primjene antibiotika.

Ukoliko je upala nastala radi alergija, tada je potrebno napraviti antialergijsku terapiju s antihistematicima – lijekovima koji će smanjiti otok glasnica i smanjiti promuklost. Ponekad će osobe koristiti i kortikosteroide kako bi smanjili otok glasnica. Liječenje može uključivati i sirupe za suhi i promukli kašalj, primjenu sprejeva i pastila za blagotvorno djelovanje na glasnice. Od domaćih metoda liječenja preporučuje se ispiranje grla s biljnim tekućinama od kadulje i kamilice, i ispijanje toplog čaja. Uz adekvatnu terapiju, ova upala bi trebala proći unutar 2 tjedna od primjene terapije.

Tagovi:

#laringitis #zarazan
Izvorni članak