Lifestyle

Što je eradikacija – AdresarSporta.rs

Što je eradikacija

Postoji mnogo različitih izraza u medicinskom polju. Iako je eradikacija relativno dobro poznata, mnogi se pitaju što ovaj pojam zapravo znači. Kada je riječ o eradikaciji, ona je usko povezana s medicinom. Pojam eradikacija odnosi se na potpuno uklanjanje onoga što predstavlja opasnost za društvo i zajednicu. Ova se riječ naširoko koristi u epidemiologiji kada se učinkovito iskorjenjuje bolest na globalnoj razini. Iskorijeniti bolest znači u potpunosti uništiti virus kako bi se zaustavilo njegovo daljnje širenje u nekoj zemlji ili prostoru i time spriječilo pojedince da se zaraze bolešću. Epidemiološki nadzor nad zaraznim bolestima i aktivnosti imunizacije zahtijevaju stalnu integraciju, s ciljem utjecaja na čimbenike rizika. Iako postoje mnoge zarazne bolesti koje su danas blizu iskorijenjenja, slučajevi bolesti još uvijek se javljaju u nekim dijelovima svijeta. Najbolji primjer u kojem je neka bolest iskorijenjena su velike boginje koje su uzrokovale 300 milijuna smrti. Godine 1980. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je velike boginje iskorijenjenima, što je bio najveći uspjeh javnog zdravstva. Nijedan čovjek nije nositelj uzročnika ove bolesti i ne postoji mogućnost njenog prijenosa. Na ovom primjeru možemo vidjeti vrlo razvijen sustav cijepljenja.

Eradikacija u epidemiologiji

Postavljanje ciljeva vezanih uz aktivnosti kontrole zdravstvenih problema ima ključnu važnost kao preventivna mjera. Ono što je također važno pojasniti je da eradikacija i eliminacija zaraznih bolesti potpada pod dva različita pojma. Kako bismo bolje razumjeli taj proces, moramo se osvrnuti na činjenicu da postoje 4 razine kontrole bolesti. Prva razina uključuje kontrolu, kada je bolest prisutna u populaciji, ali se može kontrolirati provedenim mjerama. Druga razina je eliminacija, što znači da bolest može nestati u jednom dijelu svijeta, ali je i dalje prisutna u drugom dijelu svijeta. Ukloniti zaraznu bolest znači smanjiti stopu zaraze na nulu. Međutim, to ne znači da se eliminirana bolest neće manifestirati, ali je endemskog karaktera. To znači da je bolest smanjena u cijelom svijetu, a uzročnika više nema. Eradikacija znači da je bolest iskorijenjena u cijelom svijetu. Kod eradikacije nema jedinki koje su nositelji bolesti pa ne postoji mogućnost njezinog prijenosa. Četvrta razina odnosi se na fazu koja se odnosi na izumiranje virusa i više ga nema u prirodi. Dakle, ovaj pojam se odnosi na potpuni nestanak bilo koje vrste infekcije nakon što se pojavila u cijelom svijetu.

Eradikacija i kontrola zaraznih bolesti

Povijest nam pokazuje da je u nekim slučajevima moguća eradikacija bolesti, odnosno da postizanje tog cilja znači da se bolest neće vratiti. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija usvojila niz kriterija vezanih uz epidemiološki nadzor koji su morali biti zadovoljeni da bi se bolest smatrala iskorijenjenom. Na temelju tih kriterija i posebnosti bolesti mora proći određeno razdoblje od tri godine i ne smiju se bilježiti endemični slučajevi. Na temelju ovih kriterija, znanstvena zajednica smatra nekoliko bolesti iskorijenjenim u cijelom svijetu, zahvaljujući brzom cijepljenju. Kada je riječ o dječjoj paralizi i drakunculozi, one se smatraju bolestima koje se mogu iskorijeniti. Cjepiva kao najmoćnije oružje protiv virusa pokazala su da se mogu postići izvrsni rezultati i osigurati uspjeh u iskorjenjivanju zaraznih bolesti. Međutim, iskustvo s drugim bolestima i kontrola prijenosa infekcije na mora znači da će eradikacija biti potpuna. S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje da za određene bolesti poput malarije mora postojati drugi plan kako bi se bolest držala pod kontrolom.

Tagovi:

#Što #eradikacija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši