Lifestyle

Da li se zobene pahuljice moraju kuhati

Treba li kuhati zobene pahuljice?

Zobene pahuljice su mnogima omiljeni doručak radi brze i lagane pripreme. Ova sitna žitarica u sebi sadrži brojne proteine i ugljikohidrate, zato je savršen izbor za sve one koji žele ostati u formi ili mršavjeti, a pritom jesti zdravo i kvalitetno. Osim klasične pripreme, one se mogu koristiti u kolačima, u palačinkama, mogu se staviti u Smoothije. No, pitanje je da li se zobene pahuljice trebaju kuhati ili se mogu jesti i sirove? Određene namirnice poput brašna mogu biti opasne i neugodne ako se jednu sirove, ali u tu kategoriju ne pripadaju i zobene.

Danas prepoznajemo nekoliko raznih vrsta zobi, no valjana zob je jedna od najpopularnijih sorti koje jedemo. Valjana zob se prije prodaje kuhaju na pari, režu, valjaju i ljušte kako bi postigle oblik pahuljica. Brza zob koju često pronalazimo u vrećicama za brzu pripremu je isto valjana, no ona je prethodno prošla i dodatne obrade kako bi se što prije mogla konzumirati. Zob se ne mora kuhati prije konzumacije, no poželjno je da se prelije s vrućom ili toplom tekućinom kako bi omekšala. Zašto onda neke osobe kuhaju ove pahuljice? Kuhanje pomaže u smanjenju rizika od prisutnosti mogućih patogenih mikroorganizama koji mogu ući u naš organizam.

Kako najbolje pripremiti zobene pahuljice?

Kod pripreme zobenih pahuljica najbolje je koristiti mlijeko. Zobene su idealan doručak, no samo ako je pripremljena uz dodatak proteina. Iako mnogi koriste vodu, voda vam neće pružiti proteine niti osjećaj sitosti. Njihova priprema je veoma jednostavna: U manju posudu za kuhanje ulijete onoliko mlijeka koliko vam je potrebno za zobene pahuljice. Kada se mlijeko zagrije, prelijte ga preko zobenih koje ste prethodno stavili u određenu posudu. Imajte na umu da će zobene nabubriti u doticaju s tekućinom, stoga ih nemojte stavljati u malene zdjelice.

Miješajte mlijeko i zobene kako bi razbili mjehuriće koji će se krenuti stvarati. Miješanjem ćete potaknuti i opuštanje dodatne škrobi koja će zobenima dati kremastiju teksturu. Imajte na umu da zobene pahuljice nisu instant obrok, iako se tako često reklamiraju. Zobenima treba vremena kako bi upile tekućinu, stoga pričekajte barem 5 minuta prije nego krenete s obrokom. Što još možete staviti u svoje zobene? Ukoliko vam je sami okus pomalo bljutav, u njih možete dodati orašaste plodove, voće, komadiće tamne čokolade, cimet i druge začine.

Koliko dugo smiju stajati zobene pahuljice?

Da li postoji način kako pravilno čuvati zobene pahuljice? Bez obzira da li zobene koristite za doručak ili za dodatak jelima, one zahtijevaju pravilno čuvanje. Koliko dugo traju zobene pahuljice? Navedene pahuljice imaju prilično dug rok trajanja ako se uspoređuju s drugim namirnicama. Međutim, sami rok trajanja ovisiti će o tome da li su one obrađivane ili kuhane, da li su u njih dodani kvarljivi sastojci i kako su prethodno skladištene. Komercijalno prerađena i nekuhana zob može trajati najmanje 12 mjeseci, a najviše 2 godine.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Poželjno je da h držite u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnijem mjestu. U slučaju da zobene sadrže i druge sastojke kao mlijeko u prahu ili sitno voće, tada one mogu trajati od 4 mjeseca do maksimalno 1 godine – ovisno o načinu vašeg skladištenja. Svako pakiranje mora imati navedeno “najbolje upotrijebiti do” ili možda “najbolje upotrijebiti do”. U slučaju da imate kuhane zobene, tada ih ja najbolje potrošiti u roku od 3 do maksimalno 4 dana. Kuhane zobene također možete i zamrznuti, što produljuje rok trajanja do 4 mjeseca.

Tagovi:

#zobene #pahuljice #moraju #kuhati
Izvorni članak