Lifestyle

Što je epistaksa – AdresarSporta.rs

Što je epistaksa

Epistaksa je medicinski izraz koji se odnosi na krvarenje iz nosa. Ovo je vrlo česta bolest u medicinskoj praksi, gdje je oko 60% populacije imalo barem jednu epizodu epistakse u životu. Nos je organ koji je zbog svojih anatomskih karakteristika sklon krvarenju, zbog čega je često izložen ozljedama. U usporedbi s drugim organima, nosna sluznica nema sloj koji bi štitio krvne žile, zbog čega lakše dolazi do krvarenja. Iako u većini slučajeva prolazi sam od sebe, u 6% slučajeva potrebna je kirurška intervencija. Krvarenje iz nosa javlja se u manjoj ili većoj količini, a može prestati nakon nekoliko minuta ili trajati duže od 30 minuta. Obično se ova vrsta krvarenja javlja kod djece mlađe od 10 godina i odraslih nakon 35 godina. Ovisno o mjestu, krvarenje može doći iz nosnica na prednjem ili stražnjem dijelu nosa. Krvarenje iz prednjeg dijela nosa, prednja epistaksa, može se vidjeti u gotovo 90% slučajeva i lakše ga može zaustaviti liječnik. Ali stražnje krvarenje, koje se javlja u 10% slučajeva, teže je zaustaviti. Obično je prisutan kod starijih pacijenata koji imaju visok krvni tlak.

Epistaksa – uzrok

Koji su uzroci krvarenja iz nosa? Nosna sluznica je tkivo koje oblaže unutrašnjost nosa gdje je koncentracija malih krvnih žila. Budući da su te krvne žile izloženije, vrlo su osjetljive i sklone krvarenju. Među najčešćim uzrocima epistakse je suho vrijeme, tijekom kojeg sluznica nosa postaje presuha, što povećava mogućnost pucanja krvnih žila. Ostali uzroci uključuju: čačkanje nosa, prejako puhanje nosa, trauma. No treba napomenuti da se epistaksa može javiti i kao simptom drugih zdravstvenih stanja među kojima se ističu: upala sinusa, visoki krvni tlak, alergija, upala, devijacija nosne pregrade, prisutnost stranog tijela u nosu. Krvarenje iz nosa obično je blago i brzo prestaje. Međutim, kod nekih ljudi epistaksa može biti ozbiljnija, uzrokujući veliku tjeskobu i može zahtijevati medicinsku intervenciju. Pacijenti koji uzimaju određene lijekove ili imaju problema s cirkulacijom mogu imati više problema s kontroliranjem krvarenja iz nosa, a također su skloniji ponovnom krvarenju. Prečesto korištenje bilo kojeg spreja za nos također može uzrokovati krvarenje iz nosa.

Epistaksa liječenje

Što učiniti u slučaju krvarenja iz nosa? Suprotno onome što mnogi misle, nije preporučljivo podizati glavu unazad jer će se u takvim slučajevima krvarenje nastaviti i krv će kapati niz grlo. U slučaju krvarenja, osoba treba biti u sjedećem položaju, s blago nagnutom glavom prema naprijed, jer na taj način krv istječe kroz nosnice. Istodobno, kažiprstom i palcem pritisnite ulaz u nosnicu koja krvari nekoliko minuta. Ono što može pomoći je oblog od leda na i oko nosa. Iako je ovo učinkovita mjera za pomoć kod krvarenja iz nosa, ako ono ne prestane unutar 15 minuta, trebali biste odmah potražiti liječničku pomoć. U nekim slučajevima, kada je epistaksa intenzivna, liječnik izvodi kauterizaciju. Ovaj postupak zaustavlja krvarenje. Kauterizacija obično daje dobre rezultate. U slučaju ponovljenog krvarenja iz nosa potrebno je konzultirati ORL specijalistu. Epistaksa se može spriječiti poduzimanjem jednostavnih mjera opreza. Nos ne treba previše ispuhivati. Uzimanje dodatne količine vitamina C pomaže u smanjenju krvarenja jačajući strukturu krvnih žila. Bolesnici s ponavljanim krvarenjem iz nosa trebaju izbjegavati podizanje teških tereta i naprezanje. Preporuča se dodatna zaštita od topline, izbjegavanje sauna i kupanja u jako vrućoj vodi.

Tagovi:

#Što #epistaksa #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši