Lifestyle

Endometritis – uzrok, simptomi, liječenje

Endometritis – uzrok

Endometritis je naziv za upalu sluznice maternice koja se naziva endometrij. Endometrij je unutarnji sloj maternice koji se redovito mijenja tokom menstrualnog ciklusa kako bi pripremila maternica za prihvaćanje oplođene jajne stanice. Upala sluznice maternice može biti akutna ili kronična upala. Uzroci endometritisa mogu biti različiti, a glavni uzročnici ove upale su bakterijska infekcija kao što su to stafilokok ili E. coli, spolno prenosive infekcije poput kladimije i gonoreje, postpartalni endometritis kojom su podložene žene nakon poroda kada se u rodnom kanalu nalaze bakterije koje se dogode kao posljedica nepotpunog pražnjenja posteljice, carskog reza, dugog porođaja ili drugih komplikacija, pobačaj, posebice onaj koji je bio invazivan ili je bio popraćen infekcijom, te ostali faktori kao što su osobe koje imaju slabi imunološki sustav, žene koje imaju HIV, dijabetes ili autoimuno bolest, imaju povećanio rizik od razvoja upale sluznice maternice. Također, postavljanje intrauterinog kontraceptiva može povećati rizik od pojave infekcije i upale sluznice maternice.

Endometritis – simptomi

Endometritis je upala sluznice maternice te se ovo stanje može prepoznati na temelju nekoliko ključnih simptoma, a ti simptomi mogu varirati od osobe do osobe ovisno o uzročniku ove upale. Najčešći pokazatelji koji upućuju na endometritis su bol i osjećaj nelagode u donjem dijelu trbuha koja može biti tupa ili oštra te se može pogoršati za vrijeme menstruacije ili spolnog odnosa, povećana vaginalna sekrecija koja može biti obilna, promijenjene boje ili neugodnog mirisa, povišena tjelesna temperatura koja može biti blaga ili visoka, promjena menstrualnog ciklusa kao što su promjena trajanja, intezititea i redovitosti menstruacije, te bol tokom spolnog odnosa koja je uzrokovana upalom i osjetljivošću maternice. U nekim slučajevima ovo stanje može kod nekih žena uzrokovati opće simptome kao što su umor, slabost ili gubitak apetita. Veoma je bitno na vrijeme prepoznati ove simptome te potražiti stručno mišljenje od strane svojeg liječnika kako biste pravovremeno krenuli s liječenje i izbjegli daljnje komplikacije.

Endometritis – liječenje

Endometritis se liječi uz primjenu antibiotika kako bi se suzbila bakterijska infekcija. Ovisno o ozbiljnosti i uzroku endometritisa, liječnik će odrediti odgovarajući antibiotik i trajanje terapije. Uz to, mogu se primijeniti i druge terapijske mjere kako bi se smanjili simptomi i poboljšalo zdravlje pacijenta. Glavni način kako se liječi endometritis je uz šrimjenu antibiotika. Antibiotik se bira na temelju toga koja je vrsta infekcije uzrokovala ovo stanje. Najčešće korišteni antibiotici uključuju peniciline, cefalosporine ili makrolide. Važno je uzimati antibiotike prema uputama liječnika i završiti cijeli propisani tijek terapije kako bi se osiguralo potpuno izlječenje infekcije. Za ublažavanje bolova u donjem dijelu trbuha, mogu se koristiti analgetici kao što su acetaminofen ili nesteroidni protuupalni lijekovi (npr. ibuprofen), pod uvjetom da nisu kontraindicirani. U nekim slučajevima, preporučuje se odmor i izbjegavanje napora kako bi se tijelu omogućilo optimalno ozdravljenje, dok topla kupka ili primjena toplih obloga na donji dio trbuha može pomoći u smanjenju nelagode i bolova. Važno je unositi dovoljno tekućine kako bi se održala hidratacija i potpomogao proces ozdravljenja.

Tagovi:

#Endometritis #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši