Lifestyle

Eucreas – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Eucreas je lijek za liječenje dijabetesa tipa 2 kod odraslih

Ovaj lijek pripada grupi oralnih antidijabetika koji se koriste kao dodatak dijabetičkoj dijeti zbog poboljšanja kontrole šećera u krvi. Eucreas je lijek za liječenje dijabetesa tipa kod odrasli koji se naziva i dijabetes melitus koji je neovisan o inzulinu. Koristi se kod pacijenata čiji organizam ne proizvodi dovoljno inzulina ili vlastiti inzulin ne obavlja svoju ulogu u organizmu bolesnika. Lijek se sastoji od dvije djelatne tvari, vildagliptina i metformina i obje pomažu u kontroli šećera u krvi.

Eucreas se daje pacijentima koji se već liječe dvjema odvojenim terapijama temeljene na ovim djelatnim tvarima koje su u ovom lijeku združene u lijek 2 u 1. Zatim se daje pacijentima koji ne postižu kontrolu šećera u krvi samo tabletama metforminklorida, a koristi se i u kombinaciji sa drugim antidijabeticima i ili sa inzulinom. Lijek je namijenjen odraslim osobama od 18 godine na dalje, nikako se ne preporučuje djeci i adolescentima, u trudnoći ili za vrijeme dojenja.

Eucreas ne uzimajte u sljedećim situacijama

Kao i kod drugih lijekova, ako ste alergični na bilo koji sastojak u ovom lijeku ne smjete ga i nemojte ga uzimati. Eucreas nemojte uzimati ako već imate ozbiljne dijabetičke komplikacije, ako imate zatajenje srca ili ste nedavno imali infarkt, ako imate poteškoće s disanjem, tegobe s bubrezima ili s jetrom, ako imate bilo kakvu tešku infekciju, ako ste dehidrirali, ako ste skloni alkoholu, ako ste trudni ili dojite ili trebate ići na pretragu sa kontrastom.

Eucreas trebate prestati uzimati ako osjetite bol u trbuhu, mučninu, povraćate, ako se pojave bolovi u mišićima, osjetite omaglicu ili omamljenost, hladnoću ili nelagodu, ako imate probleme sa disanjem (ubrzano disanje), ako saznate da ste trudni, ako imate ili ste imali upalu gušterače. Svom liječniku se trebate javiti kod bilo koje jače izražene nuspojave koja traje i nikako ne prolazi. Ovaj lijek ne koristite ako imate dijabetes tipa 1, a nije ni zamjena za inzulin.

Eucreas i moguće nuspojave

Ovaj lijek u interakciji s drugim lijekovima može izazvati neželjene efekte, naročito izražene interakcije su s nekim lijekovima za srce, hipertenziju, glukokortikoidima protiv upala, drugim antidijabeticima, diureticima, nekim lijekovima za štitnjaču i nekim lijekovima za bolesti živčanog sustava. Eucreas i moguće nuspojave vrlo često se manifestiraju kao mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, gubitak apetita. Često se javlja omaglica, glavobolja, nizak šećer u krvi, nekontrolirano drhtanje i metalni okus u ustima, a rijetko se javlja hepatitis.

GoSlim - smršaj zdravo

Eucreas manje često izaziva bolove u mišićima i zglobovima, oticanje šaka, gležnjeva i stopala, a vrlo rijetko izaziva grlobolju, rinitis, temperaturu. Vrlo rijetko može izazvati laktacidozu zbog visoke razine mliječne kiseline u krvi, zbog čega se javlja omaglica, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, nepravilni otkucaju srca, crvenilo kože, svrbež, manjak vitamina B12, bljedilo, umor, psihičke smetnje pamćenja, smetenost. Najvažnije je svaku nuspojavu prijaviti svom liječniku i savjetovati se o eventualnom nastavku ili prekidu liječenja ovim lijekom.

Tagovi:

#Eucreas #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak