Lifestyle

Kako prepoznati alergiju na penicilin

Zašto nastaje alergija na penicilin?

Alergija na penicilin se opisuje kao abnormalna reakcija našeg imunološkog sustava na navedeni antibiotik. Penicilin će se propisati onda kada postoji potreba za liječenjem određenih bakterijskih infekcija. Važno je naglasiti da alergiji mogu pridonijeti i drugi lijekovi koji u svome sastavu nose penicilin. Zašto nastaje alergija na penicilin? Ona nastaje onda kada imunološki sustav postane preosjetljiv na djelovanje lijeka. Tijelo će ovdje pogrešno reagirati na lijek, prepoznajući ga kao štetnu tvar u organizmu (virus, bakteriju).

Kako bi se navedena alergija razvila, osoba mora biti izložena penicilinu barem jednom. Navedena alergija se najčešće pojavljuje u dobnoj skupini od 20 do 50 godina. Alergija je povezana s odgovorom našeg imunološkog sustava na proizvodnju veoma specifičnog IgE (imunoglobulin E) te pojavom imunoloških kompleksa s kombinacijom drugih skupina protutijela. Da li je riječ o rijetkoj alergiji? Penicilin pripada u skupinu najčešćih te najpristupačnijih lijekova. Alergije i nuspojave su veoma česte stavke kod korištenja navedenog lijeka.

Kako se prepoznaje alergija na penicilin?

Svaka alergija donosi određene simptome, pa tako i navedena. Alergija na penicilin se često javlja unutar sat vremena od uzimanja lijeka. Simptomi se isto tako mogu pojaviti i nakon nekoliko sati, dana ili tjedana. Kako se prepoznaje alergija na penicilin? Simptomi i znakovi mogu uključivati sljedeće: Osip i svrab, groznica, otekline, kratkoća daha, otežano disanje, curenje nosa, suzne i crvene oči, anafilaksija. Važno je izdvojiti anafilaksiju. Riječ je o veoma rijetkoj, ali životno opasnoj alergijskoj reakciji koja može nastati kada je osoba pretjerano alergična na određenu tvar.

Anafilaksija simptomi su: Stezanje u dišnim putevima i grlu, poteškoće prilikom disanja, grčevi u trbuhu i mučnina, proljev i povraćanje, vrtoglavica, slab puls, pad krvnog tlaka, nesvjestica. Ukoliko alergijska reakcija na penicilin nastupi danima ili tjednima nakon uzimanja, tada se ona prepoznaje po sljedećim simptomima: Serumskoj bolesti, anemiji, reakcijama na lijekove, teški mjehurići i ljuštenje kože, upala bubrega. Na pojavu prvih simptoma potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

Da li se alergija na penicilin može liječiti?

Alergija na penicilin se može liječiti. Liječit će se trenutni simptomi same alergije i moguća je desenzibilizacija na penicilin. Simptomi navedene alergijske reakcije mogu se liječiti na sljedeće načine: Povlačenjem lijeka koji sadrži penicilin – promjena terapije, liječenje antihistaminikom – može se preporučiti određeni antihistaminik koji će blokirati kemikalije u imunološkom sustavu i tako spriječiti alergijsku reakciju, liječenje kortikosteroidima – mogu liječiti ozbiljne alergijske reakcije. Što ako se alergija na penicilin ne može izliječiti navedenim metodama?

Ako antibiotici nisu pogodno rješenje, tada liječnik preporučuje tretman koji je poznatiji kao desenzibilizacija lijeka. Ovdje će se uzimati penicilin kako bi se izliječila alergija na njega. U ovakvom tretmanu osoba zaprima malenu dozu, zatim se ona postepeno povećava sljedećih par sati i dana. Lijek će se uzimati prema strogo propisanim uputama liječnika kako bi se održala tolerancija na lijek. Ako ćete u budućnosti zatrebati penicilin, tada se navedena desenzibilizacija mora ponoviti. Nažalost, navedena metoda nije uvijek uspješna, i postoji mogućnost razvoja ozbiljnih alergijskih reakcija.

Tagovi:

#Kako #prepoznati #alergiju #penicilin
Izvorni članak