Lifestyle

Što je ishemija

Što je ishemija i koji su simptomi ishemije?

Ishemija je otežan i smanjen protok krvi kroz krvožilni sustav prema nekom organu ili u nekim dijelovima ljudskog tijela.

Ovaj otežan protok krvi može biti prema mozgu pa može uzrokovati moždani udar koji je opasan za život.

Zatim se može manifestirati kao smanjen protok krvi prema srcu te izazvati bolove u prsima, anginu pektoris i brojne kardiološke bolesti srca koje također mogu biti opasne po život.

Smanjen protok krv može biti i prema probavnom sustavu i uzrokovati gastroenterološke probleme, a smanjen protok krvi u ekstremitetima, udovima mogu dovesti do smanjivanja ili sprečavanja funkcionalnosti udova, ruku ili nogu.

Ishemija može biti vrlo opasna, čak opasna po život jer jer se može pojaviti bez ikakvih simptoma a izazvati smrtni ishod.

Takve se ishemije nazivaju nijeme ishemije i česte su kod osoba koje pate od dijabetesa. Ishemije mogu biti prolazne i potpuno bezopasne, no mogu biti i vrlo opasne i završiti sa smrtnim ishodom osobe koju ovo stanje zadesi.

ishemija
Što je ishemija

Ishemija simptomi i uzroci

Ishemija može nastati bez da postoje ikakvi simptomi i javiti se iznenada, što je najgora varijanta jer u takvim slučajevima osoba može preminuti ako se dogodi dotok krvi na primjer kod mozga ili srca.

No, ukoliko se javljaju učestale glavobolje, vrtoglavice, bolovi u prsima, bolovi u predjelu abdomena, utrnuća i bolovi u udovima znak je da osoba treba posumnjati na ishemiju i obratiti se liječniku koji će dijagnostičkim postupcima utvrditi da li se radi o ishemiji ili je uzrok tegoba negdje drugdje.

Iako kada se pojave bolovi znak je da je ishemija već uznapredovala, te da je funkcija organa ozbiljno ugrožena potrebno je hitno liječenje kako bi se spriječilo daljnje napredovanje bolesti.

Krvne žile se mogu suziti zbog više uzroka od toga da je došlo do stvaranja krvnog ugruška, do toga da su krvne žile zakrčene supstancama koje se lijepe na krvne žile i uzrokuju začepljenje i smanjen protok krvi.

Stoga je vrlo važno redovito obavljati sistematske preglede i kontrolirati masnoće u krvi, kolesterol i trigliceride čak i kad nemate nikakvih bolova ili problema.

ishemija
Što je ishemija

Ishemija liječenje

Kako bi se pristupilo liječenju ishemije, prvo je potrebno postaviti pravilnu dijagnozu gdje se ishemija nalazi, te na koji organ utječe i onemogućava njegovu normalnu funkciju.

Dijagnostički postupci ovise o tome koje se krvne žile promatraju pa tako za ishemiju srca se koriste EKG, MR srca, ergometrija, scintigrafija i druge metode kojima se ishemija može otkriti na vijeme i spriječiti smrtni ishod.

Dijagnostikom će se utvrditi o kakvoj se ishemiji radi jer može biti da se radi o suženju krvnih žila zbog naslaga i plaka, može nastati miokardni bridging koji nastaje kada srčani mišić stisne arteriju, te treći oblik je grč krvnih žila koji je najmanje opasan oblik ishemije, te je prolazan i bezopasan.

ishemija
Što je ishemija

Ovisno o kakvom se tipu ishemije radi, o stupnju njene uznapredovalosti, stupnju oštećenja organa koji je uzrokovan tako će biti i liječenje prilagođeno individualnom slučaju o čemu će odlučiti liječnik specijalista na temelju dijagnostičkih nalaza i promatranja pacijenta nakon određene terapije.

Ukoliko se dijagnoza postavi prije razvoja nekroze i otpočne s liječenjem, smrtnost je niska; po nastanku nekroze smrtnost se kreće od 7090%.

Ako se dijagnoza postavi prilikom eksplorativne laparotomije, kirurške terapijske opcije su embolektomija, revaskularizacija ili resekcija. Ukoliko se dijagnoza postavi angiografijom, preživljavanje kod okluzivne i neokluzivne ishemije može poboljšati infuzija papaverina kroz angiografski kateter.

Daje se udarna doza od 60 mg tijekom 2 min a potom u infuziji od 3060 mg na sat. Papaverin je koristan čak i kad se planira kirurška intervencija, a ponekad se daje i za vrijeme, te nakon zahvata. Pojava peritonealnih znakova u bilo kojem trenutku obrade nalaže neodložnu operaciju.

Mezenterijalna venska tromboza bez znakova peritonitisa može se liječiti papaverinom a zatim slijedi antikoagulacija heparinom i marivarinom.

Bolesnici s arterijskom embolijom ili venskom trombozom zahtijevaju dugotrajnu antikoagulaciju marivarinom. Bolesnici s neokluzivnom ishemijom mogu se liječiti antiagregacijskom terapijom.

Izvorni članak

https://www.youtube.com/watch?v=lnYqZZgqxNs

Preporučujemo da pročitate

Komentariši