Zanimljivo

Veslački ergometar – čuva zglobove, ali nemilosrdan prema kalorijama!


veslački ergometar – čuva zglobove, ali nemilosrdan prema kalorijama!

Tehnika veslanja na mašini

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju i redovno vežbate, a niste do sada koristili veslački ergometar, vreme je da to učinite!

Osim većeg kalorijskog utroška, prednost ovakvog treninga u odnosu na standardne vidove treninga ogleda se i u tome što dok veslate na ergo mašini, opterećenje na zglobove nogu i leđa gotovo da ne postoji. To ovu mašinu čini idealnom za svakoga, a naročito za osobe koje imaju probleme koštano-zglobnog karaktera.

Redovnim vežbanjem, mišićni tonus dostiže idealni balans, s obzirom da su pri pokretima veslanja aktivne sve velike grupe mišića, koje su u funkcionalnom smislu i najbitnije.

Prednosti vežbanja na veslačkom ergometru u odnosu na standardne vidove vežbanja:

Svako može da ga koristi

Napravljen tako da približi doživljaj veslanja svima. Starosna granica vežbača na ergo mašini kreće se između 10 i 90 godina.Idealan je za decu i odrasle sa problemom prekomerne telesne težine.

Rad celog tela

Postoji uverenje da veslanjem radite samo gornji deo tela. Međutim, istina je da aktivirate 8 velikih mišićnih grupa: Prednja i zadnja loža buta, sedalni mišić, veliki leđni mišić, trbuh, ramena, ruke i donja leđa. Pored svega, veslanje predstavlja i odličnu kardiovaskularnu aktivnost.

U procesu oporavka
Veslanje je odličan način prevencije povreda i isto tako dobar trening metod u procesu rehabilitacije, posebno kod trkačkih disciplina koje zahtevaju nizak intenzitet treninga. Za one kojima težina otežava aktivnosti, ovo je idealan način da se reše viška kilograma  i probaju druge aktivnosti koje do tad nisu mogli.

Kalorije
Za nešto manje od jednog sata veslanjem ćete potrošiti od 400-800 Kcal, što predstavlja odličan utrošak energije.

Probajte trening na veslačkom ergometru i javite nam utiske. Verujemo da će iskustvo biti za pamćenje.

 

 

 

Izvorni članak

Komentariši