Lifestyle

Heliko bakterija – uzrok, simptomi, liječenje

Saznajte “stanuje” li u vama heliko bakterija

Statistike pokazuju da ovu, relativno novu bakteriju (otkrivena je 1982 godine) ima oko 50% stanovništva na svijetu, od toga ih polovica nema nikakve simptome niti tegobe, a drugu polovicu zaraženih na nju upozore gastritis i druge probavne tegobe. Saznajte “stanuje” li u vama heliko bakterija jer ona je glavni ili barem najčešći uzrok čira na želucu. Istina, ovaj čudni stanovnik u ljudskom želucu se sustavno istražuje i iako se ne zna točno odakle stiže zasada su prljave ruke prijenosnik.

Teorija heliko bakterija preko prljavih ruku stiže u želudac je najvjerojatnija, jer je u porastu u nerazvijenom svijetu, a u opadanju u razvijenom dijelu svijeta. Postoje četiri načina otkrivanja heliko bakterije u ljudkom želucu, preko uzorka iz želuca koji se uzima kod gastroskopije, testom “na dah” (izdisajnim testom), krvnom pretragom ili pretragom stolice na antitijela. Neki ljudi imaju helico bakter bez ikakvih simptoma, no njezino prisustvo u želucu se povezuje i s anemijom i nekim drugim stanjima povezanim sa manjkom vitamina B12.

Heliko bakterija i simptomi koji upućuju na nju

Znate onu krilaticu da jedna nevolja nikada ne dolazi sama, “nevolje uvijek dolaze u društvu”, tako i uz helico bakter u želucu se gnijezde i druge bakterije koje također uzrokuju upale i probavne tegobe, a sve ih unosimo dodirom sa izvorom zaraze, slinom i slično. Heliko bakterija i simptomi koji upućuju na nju mogu biti mučnina, povraćanje, gubitak apetita, grčevi i bolovi u želucu, proljev, krv u stolici, povišena temperatura i razne druge probavne tegobe.

Heliko bakterija se nalazi u želucu, u slini i naslagama oko zubi u usnoj šupljini, u stolici. Prijenos sa zaražene osobe na zdravu osobu je istražen, a i dalje se istražuje može li biti prijenosa sa kućnih ljubimaca (pasa i mačaka), putem zaražene vode. Uz trojnu antibiotsku terapiju u liječenju se preporučuje uzimati probiotike i promjena prehrane, najčešće se preporučuje mediteranska prehrana, izbjegavanje kave, čokolade, alkohola, jako začinjene i kisele hrane, citrusa, rajčice i kasnonoćnih obroka.

Heliko bakterija brzo postaje rezistentna na antibiotike

Trenutno se vode rasprave oko toga treba li i kada i kako liječiti heliko bakter. Statistike pokazuju da je u 80 – 100% zaraženih osoba prisutan blaži ili jači gastritis, oko 10% razvije čir na želucu ili dvanesniku, oko 1% zaraženih dobije rak želuca, a samo 0,1% limfom želuca. Trojna terapija je pokazala dobre početne rezultate, ali čini se da heliko bakterija postaje rezistentna na antibiotike, pa je sve više zagovornika da osobe bez simptoma ne treba liječiti.

Heliko bakterija se treba liječiti kod čira na želucu i dvanaesniku, želučanim limfomom, teškim gastritisom, u postoperativnim terapijama želuca (čir, rak želuca), prije liječenja GERBA, ako je u obiteljskoj anamnezi bilo ovakvih teških stanja sa želucom ili na zahtjev bolesnika u dogovoru s liječnikom. Primijećeno je da ova bakterija spontano nestane iz tijela kod starije populacije iznad 70 godina, izgleda da starenje stanjuje želučanu sluznicu i time uskraćuje hranu ovoj bakteriji i ona spontano nestane.

Tagovi:

#Heliko #bakterija #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak