Lifestyle

Touretteov sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Touretteov sindrom?

Touretteov sindrom se može opisati kao sindrom psovanja i naglih kretnji. Riječ je o veoma rijetkom poremećaju živčanog sustava koji se pojavljuje u ranom djetinjstvu. Touretteov sindrom uključuje neobične pokrete koji se ponavljaju, kao i neželjene zvukove koji su popraćeni sa tikovima. U primjeru, osoba može neprestano treptati očima, slijegati ramenima ili trzati glavom. U određenim slučajevima, osoba može izreći i psovke ili uvredljive riječi. Znakovi navedenog sindroma se najčešće pokazuju između druge i dvanaeste godine.

Poremećaj se češće pojavljuje kod dječaka nego djevojčica. Tikovi koji su prisutni će većinom zahvatiti glavu, ali i poprsje, ruke i noge. Ponekad se mogu pojaviti i veoma složeni motorički trikovi kao čučnjevi, duboko sagibanje u koljenima i vračanje u normalno držanje. Iako ne postoji lijek za navedeno stanje, navedeni sindrom se može tretirati i moguće je živjeti normalan život. Sindrom se često smiruje nakon tinejdžerskih godina ili puberteta, što bolest dovodi u povoljno stanje za tretiranje.

Touretteov sindrom uzroci i simptomi

Glavni uzrok navedenog simptoma je nepoznat i ne postoji način da ga se u potpunosti spriječi. Touretteov sindrom je zapravo veoma kompleksan jer je posljedica genetskih i društvenih faktora. Smatra se kako je navedeni sindrom nasljedan poremećaj, točnije, njega definira genetska mutacija koja je veoma rijetka. Vjeruje se kako navedeno stanje nastaje i radi moždanih abnormalnosti. Određene kemikalije u samom mozgu koje prenose živčane impulse mogu igrati veliku ulogu u nastanku navedenog stanja. Stručnjaci tvrde kako su genetski faktori najveći uzrok nastanka sindroma, premda još nije izdvojen niti jedan gen koji direktno utječe na razvoj.

Touretteov sindrom se pojavljuje veoma rijetko, od 1000 djece njih petero će oboljeti. Simptomi mogu biti sljedeći: Tikovi – kratki i iznenadni tikovi koji se mogu manifestirati pokretima ili zvukovima. Simptomi mogu biti od blažih do težih. Teški simptomi često utječu na komunikaciju i svakodnevno funkcioniranje, što otežava normalni život. Osim tikova, pojavljuju se i vokalni simptomi: Jednostavni – Psovanje, vikanje, često pročišćivanje grla. Kompleksni – Korištenje različitih tonova, ponavljanje istih riječi, psovanje, ponavljanje tuđih riječi.

Touretteov sindrom liječenje

Kada dijete pokazuje nehotične pokrete te zvukove, tada bi bilo potrebno napraviti liječnički pregled. Nisu svi tikovi znak da postoji Touretteov sindrom, tikovi su normalni i mogu se pojaviti i nestati kako se dijete razvija. Ukoliko postoji sumnja na navedeni sindrom, tada će se dijete uputiti na pregled kod neuropedijatra. Touretteov sindrom se ne može u potpunosti izliječiti, točnije, za navedeno stanje ne postoji lijek. Liječenje će se odvijati u smjeru kontroliranja tikova kako bi osoba mogla voditi normalan život.

U slučaju da su tikovi iznimno rijetki, liječenje nije potrebno. Liječenje se može provoditi sljedećim lijekovima: Lijekovi koji iscrpljuju ili blokiraju neurotransmiter dopamina u mozgu, injekcije toksina tipa A, razni stimulansi, antidepresivi, središnji adrenergični inhibitori. Terapija će se odrediti ovisno o težini slučaja, i ona će se primjenjivati u svrhu smanjenja tikova. Ponekad se u proces liječenja može koristiti i psihoterapija kako bi se osobu i osobe oko nje naučilo nositi s navedenim stanjem. Stručnjaci također preporučuju i govornu terapiju, terapiju ponašanja, duboku stimulaciju mozga.

Tagovi:

#Touretteov #sindrom #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši