Lifestyle

Što je encefalopatija – AdresarSporta.rs

Što je encefalopatija

Encefalopatija je opći naziv za bolesti koje dovode do promjena u strukturi i funkcioniranju mozga bolesnika. Kada govorimo o encefalopatiji, to je dosta široko polje. Postoji nekoliko mogućih okidača koji dovode do ove promjene. Uzroci ovise o vrsti encefalopatije, što uključuje infekcije, traume, nakupljanje toksina, metaboličke probleme, fiziološke promjene, lijekove, između ostalog. Može se očitovati u vrlo širokom rasponu simptoma, koji variraju od vrlo blagih, preko teških, poput gubitka pamćenja, do iznimno teških, poput demencije, napadaja, kome i smrti. Postoje velike razlike u tome kako pojedine vrste encefalopatije nastaju, kako se manifestiraju i razvijaju. Kod kronične traumatske encefalopatije postoji više od jedne traume ili ozljede mozga. Uzrok glicinske encefalopatije je metabolički poremećaj. Ovdje postoji abnormalno visoka razina glicina u mozgu; Kod jetrene encefalopatije, koja je uzrokovana bolešću jetre, toksini se nakupljaju i dospijevaju u mozak. Uzrok uremijske encefalopatije je kronična bubrežna bolest; Uzrok Wernickeove encefalopatije je nedostatak vitamina B1, tiamina u tijelu, kao posljedica alkoholizma; U Hashimotovoj encefalopatiji, imunološki sustav napada tjelesne stanice. Toksična encefalopatija uzrokovana je infekcijama ili otkazivanjem organa u tijelu.

Encefalopatija – simptomi

Iako se encefalopatija može manifestirati s nekoliko različitih simptoma, barem su jedan ili dva prisutna u gotovo svim slučajevima. Ozbiljnost i vrsta simptoma povezani su s uzrokom bolesti ili oštećenjem mozga. Budući da je encefalopatija široko područje, simptomi će nedvojbeno ovisiti o osnovnom stanju koje ju uzrokuje, a posebno o mjestu i opsegu oštećenja mozga kod pacijenta. Općenito, mogu se spomenuti neki od glavnih simptoma koji se mogu pojaviti. Kada govorimo o mentalnim promjenama, mislimo na kognitivne funkcije, odnosno, javljaju se problemi s pažnjom, lošom koordinacijom, pamćenjem, fokusom i prosuđivanjem. Osoba može imati problema sa sposobnošću rješavanja određenih problema. Osim ovih promjena, prisutne su i druge manifestacije bolesti. U tom smislu, neurološki simptomi mogu uključivati: demenciju, drhtanje, napadaje, grčeve mišića, promijenjene obrasce disanja, pospanost, slabost mišića, nevoljne grčeve, drhtanje ruku, poteškoće s gutanjem ili govorom, nevoljne kontrakcije. Rana dijagnoza ključna je za ograničavanje utjecaja oštećenja mozga, što podrazumijeva temeljite kliničke analize. Ovisno o uzroku ovog stanja, propisano je daljnje liječenje.

Kako se liječi encefalopatija?

Mnogi istraživači vjeruju da je encefalopatija komplikacija koja proizlazi iz primarnog zdravstvenog problema. Obično se dijagnosticira kada promijenjeno psihičko stanje osobe prati drugu dijagnozu kao što je kronična bolest jetre, zatajenje bubrega i mnoge druge dijagnoze. U nekih bolesnika promjene su reverzibilne, ali u drugih neurološka oštećenja ostaju. Zbog promijenjenog neurološkog stanja bolesnika rade se određeni fizikalni pregledi, test koncentracije i test pamćenja. Koriste se različite metode, provjeravaju se krvne pretrage, krvni tlak i krvni parametri te slikovne pretrage – kompjutorizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) za otkrivanje krvarenja, oštećenja i abnormalnosti u mozgu, elektroencefalogram (EEG) za mjerenje električne aktivnosti u mozak. Komplikacije encefalopatije mogu varirati od dubokih mentalnih poremećaja koji dovode do smrti. Liječenje encefalopatije ovisi o uzroku. Može uključivati ​​lijekove za liječenje simptoma ili operaciju za liječenje temeljnog uzroka. Neke vrste encefalopatije, poput nasljedne, ne mogu se spriječiti. Budući da je encefalopatija vrlo složeno stanje, lijekovi i redovito praćenje su iznimno važni.

Tagovi:

#Što #encefalopatija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši