Lifestyle

Hepatitis b kako se prenosi

Kako se prenosi hepatitis b

Jetra je vitalni organ u ljudskom tijelu, a njezine su funkcije povezane s metabolizmom i izbacivanjem toksina iz tijela. Unatoč tome, nedovoljno je podignuta svijest o važnosti jetre i brige o njoj. Jetra ima regenerativna svojstva, ali posljedice oštećene jetre mogu ograničiti tu sposobnost. Iako napredovanje bolesti jetre može biti asimptomatsko, visoke razine jetrenih enzima često su početni simptomi bolesti jetre. Među vrlo čestim problemima su bolesti uzrokovane virusnim infekcijama, uključujući hepatitis B i C. Valja napomenuti da postoje različite vrste hepatitisa, a najčešći su uzrokovani virusima A, B, C, D i E. Hepatitis je upala jetre, koja može biti akutna ili kronična. Kada je riječ o hepatitisu B, radi se o zaraznoj bolesti uzrokovanoj virusom hepatitisa B (HBV), koji uzrokuje promjene na jetri zaražene osobe. Glavni oblici prijenosa su: tijekom spolnog odnosa bez kondoma, zbog čega je hepatitis B spolno prenosiva infekcija; prijenos s majke na dijete tijekom trudnoće ili poroda; u izravnom kontaktu s krvlju zaraženih osoba; dijeljenje oštrih predmeta, kao što su igle i šprice; putem transfuzije krvi gdje nema sigurnosnih mjera.

Hepatitis B simptomi

Razdoblje inkubacije, odnosno vrijeme između infekcije i simptoma, varira od 35 do 180 dana. Kao posljedica infekcije virusom hepatitisa B dolazi do promjena na jetri zaražene osobe. Ovaj virus napada jetrene stanice uzrokujući upalu, što onemogućuje njeno normalno funkcioniranje. Početna manifestacija hepatitisa B je u akutnom obliku. U ovoj akutnoj fazi osoba osjeća sljedeće simptome: umor, iscrpljenost, groznicu, gubitak apetita, bolove u gornjem dijelu trbuha, slabost, mučninu i povraćanje, žutilo očiju i kože (žutica), tamniji urin i svjetlije stolice. Ako se hepatitis B ne liječi adekvatno, prelazi u kroničnu fazu, bez vidljivih simptoma kod osobe. U tom stadiju osoba ima sljedeće simptome: povećanje slezene, žućkastu kožu i oči (žutica), povećanje volumena trbuha. U manjoj mjeri hepatitis B može evoluirati u oblik kroničnog hepatitisa, gdje postoji veći rizik od razvoja ciroze jetre i raka jetre. Ako je osoba zaražena pri rođenju ili u ranom djetinjstvu, veća je vjerojatnost razvoja kronične infekcije.

Kako se liječi hepatitis B?

Krvnim pretragama provjerava se prisutnost ili odsutnost antigena i protutijela koja ukazuju na stadij infekcije. Liječenje hepatitisa B ovisi o stadiju bolesti, je li u akutnoj ili kroničnoj fazi. Akutni hepatitis B smatra se kratkotrajnim jer se povlači unutar šest mjeseci nakon pojave prvih znakova i simptoma. Većina zdravih odraslih osoba koje su tek zaražene oporavi se bez većih problema. Kronična infekcija virusom hepatitisa B traje dugo i liječi se posebnim lijekovima koji usporavaju širenje virusa, s ciljem smanjenja oštećenja jetrenih stanica. Kada hepatitis B dosegne kronični stadij, prisutan je cijeli život. Primjenom lijekova sprječava se napredovanje bolesti i daljnje komplikacije. Kako se zaštititi od hepatitisa B? Najsigurniji i najučinkovitiji način smanjenja rizika od infekcije hepatitisom B je cijepljenje. Cjepivo štiti od infekcije u više od 90% slučajeva. Prevencija bolesti uključuje: korištenje kondoma tijekom spolnog odnosa, izbjegavanje dijeljenja pribora za osobnu higijenu ili oštrih predmeta, preporuča se korištenje jednokratnog materijala za piercing, manikuru i sl.

Tagovi:

#Hepatitis #kako #prenosi
Izvorni članak