Lifestyle

Nedostatak magnezija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je nedostatak magnezija?

Sigurno ste primijetili kako je u magnezij veoma reklamirani dodatak prehrani. Iako možda mislite da je riječ o novome fitness trendu, to nikako nije istina. Nedavna istraživanja pokazuju kako su industrijalizacija poljoprivrede, konzumiranje prerađene hrane i svakodnevni stres glavni krivci za nedostatak magnezija u našim tijelima. Deficit magnezija može prouzročiti niz kroničnih stanja, od neuroloških disfunkcija do bolesti srca – stoga je potrebno razmotriti njegov dodatni unos. Nedostatak magnezija ili isto tako hipomagnezijemija je stanje kada tijelo nema dovoljno magnezija.

Magnezij je jedan od važnijih elektrolita, njegov kemijski spoj će otapanjem u vodi stvoriti ione koji će provoditi električni naboj, djelovati s drugim elektrolitima poput kalcija, kalija i natrija. Kada se spoji njihovo zajedničko djelovanje, oni imaju veoma važnu ulogu u razvoju i zdravlju kostiju, proizvodnji svakodnevne energije, regulaciji krvnog tlaka i ostalih važnih funkcija. Zašto je magnezij važan? On je esencijalni mineral/elektrolit i ključan je za održavanje sveukupne fiziološke te metaboličke ravnoteže u organizmu. Pomaže u: Proizvodnji zdravih kostiju i zubiju, proizvodnji energije, sintezi proteina u tijelu, regulaciji šećera u krvi, pravilnom radu živčanog sustava i mišića, zdravlju srca.

Kako prepoznati nedostatak magnezija?

Magnezij ima zajedničko djelovanje s drugim elektrolitima u tijelu. Elektrolite pronalazimo u stanicama, tjelesnim tekućinama, tkivima i kostima i oni su neophodni za: Ravnotežu vode u našem organizmu, pH razine tijela, prijenos hranjivih tvari u stanice i iz stanica, uklanjanje otpada iz tijela, pravilan rad živčanih stanica, mišića, mozga i srca. Kada se razina magnezija drastično smanji, bubrezi će krenuti u regulaciju eliminiranja količine kroz mokrenje, što može rezultirati usporavanjem ili prekidom proizvodnje mokraće.

Ovo dovodi do nakupljanja otpada u bubrezima, što može dovesti do njihovog oštećenja, kao i oštećenja drugih organa. Kako prepoznati nedostatak magnezija? Simptomi svakako postoje. Prvi znak je svakako umor. Međutim, postoje i drugi simptomi koji ukazuju na nedostatak magnezija, oni su: Gubitak teka, mučnina i povraćanje, slabost, grčevi u mišićima, ukočenost tijela. Kako se sami deficit magnezija povećava, simptomi se pogoršavaju.

Ozbiljna hipomagnezijemija prepoznaje se po: Trncima i obamrlosti, kontrakcijama mišića, tremoru, promjena u osobnosti te ponašanju, abnormalnom radu srčanog ritma, oštećenja srca, koma. Koji su uzroci deficita magnezija? Do deficita dolazi radi smanjenog unosa magnezija u organizam, nemogućnosti kvalitetne apsorpcije i pojačanog trošenja magnezija. Uzroci isto tako mogu biti: Gladovanje, gubljenje tekućine, alkoholizam, nemogućnost apsorpcije masti, operacija na želučanoj premosnici, nepravilan rad bubrega, određeni lijekovi.

GoSlim - smršaj zdravo

Da li se nedostatak magnezija može liječiti?

Tko sve pada u opasnost od deficita magnezija? Navedeni deficit može se dogoditi svakome, no starije osobe i djeca pripadaju u rizične skupine. Stariji ljudi s godinama gube tek, što će rezultirati smanjenim unosom potrebnih nutrijenata u tijelo. Osim navedenog, starije tijelo s vremenom gubi i sposobnost apsorpcije samih nutrijenata. Mala djeca imaju brži rad metabolizma, stoga su posebno osjetljiva na mogućnost disbalansa elektrolita u tijelu. Također, potrebno je naglasiti da i određena zdravstvena stanja mogu uzrokovati nedostatak magnezija. Radi se uglavnom o poremećajima koji će stvoriti uvjete za smanjenu apsorpciju magnezija kroz sama crijeva.

Nedostatak magnezija može upozoravati na: Gastrointestinalne bolesti, dijabetes tipa 2, konični alkoholizam, sindrom gladnih kostiju, pankreatitis, bolesti bubrega. Da li se deficit magnezija može liječiti? Sama dijagnoza za deficit magnezija postavit će se na temelju krvne slike koja pokazuje nižu razinu njegove prisutnosti. Po potrebi mogu se radit i analiza seruma i plazme. Kako se liječi? Za liječenje blage i umjerene hipomagnezijemije liječnik će odrediti konzumiranje oralnih suplemenata koji će osigurati dnevnu dozu magnezija. Kod ozbiljnijih slučajeva, manjak magnezija u tijelu će se nadoknaditi intravenoznim suplementima uz liječnički nadzor.

Tagovi:

#Nedostatak #magnezija #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak