Lifestyle

Sindrom gorućih usta – uzrok, simptomi, liječenje

Sindrom gorućih usta – uzrok

Sindrom gorućih usta je vrsta kroničnog poremećaja koji uglavnom pogađa žene u dobi između 40 i 50 godina u menopauzi, ali može zahvatiti ljude različite dobi.

Bolesnici imaju osjećaj peckanja u ustima, ali nema vidljivih smetnji.

Osoba može imati umjeren do jak osjećaj peckanja na unutarnjoj strani obraza, na nepcu iu stražnjem dijelu usta. Dolazi do promjena u osjetljivosti, kao i neravnoteže u živčanim završecima.

Njegov intenzitet može varirati tijekom dana i pridonijeti značajnoj nelagodi, zbog čega zahtijeva adekvatno liječenje. Znanstvena istraživanja pokazuju da sindrom gorućih usta pogađa 5% populacije.

Što uzrokuje ovaj sindrom? Ne postoji određeni uzrok, ali među čimbenicima koji se smatraju potencijalima su: promjene u hormonalnoj ravnoteži, problemi s imunološkim sustavom, stres, tjeskoba, oštećenje živaca koji kontroliraju okus, endokrine bolesti i infekcije.

Kod određenog broja pacijenata ovo je stanje nastalo spontano, dok je kod drugih kao uzrok naveden početak uzimanja lijekova ili liječenja zuba.

Liječnička procjena je od temeljne važnosti kako bi se spriječile pogreške u liječenju.

sindrom gorucih usta
Sindrom gorućih usta - uzrok, simptomi, liječenje

Sindrom gorućih usta – simptomi

Unatoč poteškoćama u otkrivanju uzroka, sindrom gorućih usta ima vrlo karakteristične simptome. Pečenje ili žarenje javlja se na više područja, a najviše je zahvaćen jezik.

Među specifičnim simptomima su promjene okusa, bez vidljive lezije na sluznici, nelagoda kroz osjećaj žarenja umjerenog do vrlo jakog intenziteta. Pacijenti također imaju poteškoća u razlikovanju slatkog, gorkog ili slanog okusa. Osim toga, u ustima je više gorak i metalan okusi.

Simptomi mogu uključivati suha usta, povećanu žeđ, noćnu bol i promjenu okusa. Sindrom gorućih usta može trajati više od četiri mjeseca.

Tegobe se pojačavaju tijekom dana, a pogoršavaju s unosom začinjene i tople hrane. Iz tog razloga hladna hrana olakšava tegobe bolesnika.

Dijagnoza se temelji na kliničkim tegobama, pregledu i laboratorijskim pretragama kako bi se isključili drugi uzroci koji bi mogli biti odgovorni za simptome.

Važno je da pacijent ukaže na bolesti poput poremećaja rada štitnjače i dijabetesa, jer one mogu uzrokovati smanjeni protok sline i promjenu okusa.

sindrom gorucih usta
Sindrom gorućih usta - uzrok, simptomi, liječenje

Sindrom gorućih usta – liječenje

Kako se liječi sindrom gorućih usta? Prije svega treba se javiti stomatologu na pregled koji će otkriti je li uzrok proteza ili je riječ o alergiji na materijal od kojeg je izrađena.

Također će vam preporučiti koje proizvode koristiti za smanjenje suhoće usta. Ako je sindrom gorućih usta uzrokovan lošom prehranom, stomatolog može preporučiti dodatke prehrani.

On također može propisati lijekove za gljivične infekcije u ustima ili zamijeniti proteze. Ukoliko stomatolog ne može pronaći uzrok, predložit će posjet liječniku specijalistu.

Budući da liječenje varira ovisno o uzroku. Ne postoji specifičan lijek za ovaj poremećaj, ali neke terapije mogu ublažiti simptome i smanjiti intenzitet tegoba.

Među najčešćim metodama liječenja su uporaba lijekova, promjena načina života i prehrambenih navika. S obzirom da je riječ o kroničnom poremećaju, nekoliko savjeta može pomoći umanjiti neugodne posljedice.

Tegobe možete ublažiti češćim pijenjem vode, izbjegavanjem iritantne hrane, alkohola i cigareta. Psihoterapija i akupunktura mogu pružiti olakšanje simptoma bez nuspojava.

sindrom gorucih usta
Sindrom gorućih usta - uzrok, simptomi, liječenje

Pravilna oralna higijena

Kako bismo spriječili spomenute bolesti, moramo znati kako pravilno njegovati zube i odabrati sredstva za njihovo čišćenje, voditi računa o prehrani te redovito posjećivati ​​stomatologa.

Ako ste jedan od onih koji uzmu prvi kist koji im zapne za oko ili je na akciji, vrijeme je da saznate zašto to nije dobra ideja.

Treba znati da se plastične četke s umjetnim vlaknima ne preporučuju. Uvijek se odlučite za kistove sa prirodnim vlaknima.

Četkicu za zube treba mijenjati svaka 3 ili 4 mjeseca, a prije toga ako primijetite da su vlakna oštećena. Osim toga, bakterije koje se s vremenom nakupe na četkici mogu dovesti do upale desni i bolesti zuba. Kako bi četkica što dulje trajala i njega bila što pravilnija, naši pokreti trebaju biti nježni.

Četkicu za zube ne treba čuvati u plastičnoj navlaci, također zbog bakterija koje se skupljaju u vlažnim prostorima. Ove štitnike možemo koristiti za putovanja, ali kod kuće četkicu treba čuvati u čaši s vlaknima prema gore.

Preporuka za vas

Komentariši