Lifestyle

Vaginitis (Upalne promjene u rodnici) – uzrok, simptomi i liječenje

Što je vaginitis?

Vaginitis se može opisati kao upala rodnice ili vagine koja uzrokuje iscjedak, svrbež, crvenilo kao i nadražaj kod intimnog područja.

Uz navedeno, navedena upala također donosi i bol prilikom mokrenja, kao i bolni spolni odnos. Zašto nastaje vaginitis? Najčešći uzrok nastanka navedenog stanja je promjena kod ravnoteže normalne vaginalne flore ili moguća infekcija preko spolno prenosive bolesti.

Prepoznajemo sljedeće tipove vaginitisa: Bakterijska vaginoza – U navedenom obliku dolazi do pretjeranog množenja anaerobnih bakterija koje su normalno prisutne u vagini.

Gljivična infekcija – Uzrokovana prisutnošću normalne gljivice. Infekcija nastaje kada se broj gljivica krene povećavati.

vaginitis (upalne promjene u rodnici) - uzrok, simptomi i liječenje
Što je vaginitis?

Trihomonijaza – Stanje uzrokovano parazitom i pripada u spolno prenosive bolesti.

Parazol - Protiv parazita

Vaginalna atrofija – Nastaje radi smanjene razine estrogena, najčešće nakon menopauze.

Rodnica svake žene u sebi sadrži određene bakterije, najveći broj navedenih bakterija čine laktobacili. Uloga navedenih bakterija je stvaranje mliječne kiseline koja prirodno snižava pH rodnice i na taj način sprječava nastanak i umnožavanje drugih štetnih mikroorganizama.

Laktobacili će se razmnožavati radi estrogena. Kada dođe do narušavanja vaginalne mikroflore, njena obrambena funkcija opada i nastaje upala.

Vaginitis uzroci i simptomi

Naveli smo kako bilo kakvo narušavanje vaginalne mikroflore može donijeti do smanjenja njene obrambene funkcije, i tada nastaje upala. Koji su uzroci nastanka vaginitisa?

Mogući razlozi za narušavanje vaginalne mikroflore su sljedeći: Hormonalne promjene – Vaginalne infekcije mogu nastati kao posljedica hormonalnih promjena koje nastaju tijekom menstruacije, uzimanja oralne kontracepcije, razvojem u pubertetu, u menopauzi, u trudnoći.

Zaraza – Moguća zaraza sa određenom bakterijom, virusom ili parazitom.

Korištenje higijenskih preparata – Razni sapuni, šamponi, kreme, ulošci, tamponi – sve navedeno može izazvati alergijsku reakciju i sniziti pH vrijednost rodnice.

vaginitis
Vaginitis uzroci i simptomi

U ostale moguće uzroke ubrajamo: Kupanje u bazenima, nošenje mokrog donjeg rublja, nošenje donjeg rublja od umjetnih materijala, slab imunološki sustav, stres, primjena antibiotika.

Da li vaginitis donosi simptome? Vaginitis ponekad može biti blagog oblika i proći bez ikakvih simptoma, no u većini slučajeva nastaju određeni simptomi.

Najčešći simptomi su: Svrbež i crvenilo na vanjskom djelu spolovila, neobičan vaginalni iscjedak koji može biti neugodnog mirisa, bol i nelagoda prilikom mokrenja i spolnog odnosa.

U bilo kojoj dobi, stanja koja predisponiraju ka infekciji stidnice ili rodnice uključuju fistule između crijeva i spolnog sustava koje omogućuju crijevnoj flori uzlazak u spolni sustav te zračenje zdjelice ili tumori koji razaraju tkivo i tako ugrožavaju normalne obrambene snage domaćina.

Nezarazni vulvitis se može pojaviti u bilo kojoj dobi uslijed preosjetljivosti ili nadražajnih reakcija na higijenske sprejeve ili mirise, higijenske uloške, deterdžente za rublje, izbjeljivače, omekšivače, boje za tkaninu, umjetna vlakna, dodatke vodi za kupanje, toaletni papir ili, ponekad spermicide, vaginalne lubrikante ili kreme, gumene prezervative, kontraceptivne prstenove ili dijafragme.

vaginitis
Vaginitis (Upalne promjene u rodnici) - uzrok, simptomi i liječenje

Vaginitis liječenje

Upala rodnice svakako zahtijeva liječenje, a terapiju će prepisati sami liječnik ovisno o njenom uzroku nastanka. Vaginitis liječenje se provodi sa upotrebom antibiotskog, protugljivičnog kao i antivirusnog lijeka. Kod bakterijskog oblika infekcije, uz antibiotike je moguće koristiti i razne gelove.

Upalne infekcije rodnice su često ponavljajuće, što znači da će biti potrebno s vremena na vrijeme koristiti oralne probiotike. Neobičan vaginalni iscjedak je često prvi simptom da je riječ o upali, što znači da je bitno da se obratite ginekologu na vrijeme.

Da li je moguće prevenirati vaginitis? Bolest spolnog zdravlja svakako može narušiti svakodnevni život. Kako bi se zaštitili od navedenog stanja, potrebno je obratiti pažnju na higijenske navike i stil života.

Kako bi sačuvali zdravlje svoje rodnice, slijedite sljedeće savjete: Koristite zaštitu prilikom seksualnog odnosa, redovito mijenjajte uloške i tampone prilikom menstruacije, odlazite na redovite ginekološke preglede, nosite donje rublje od prirodnih materijala, zdravije se hranite, izbjegavajte mirisne šampone i ostale preparate u blizini rodnice.

Ukoliko se upala ne liječi, ona može izazvati teže i bolnije probleme.

Preporuka za vas