Lifestyle

Što su kondilomi – uzrok, simptomi, liječenje

Što su kondilomi i njihov uzrok

Kondilomi su anogenitalne bradavice koje se javljaju na području genitalnih organa, na vulvi, penisu, međici, preponama ili na koži oko anusa ili samom anusu.

Glavni uzrok kondiloma su virusi koji pripadaju grupi HPV virusa obično su to tip HPV-6 i HPV-11 koji su HV virusi nikog rizika za nastanak karcinoma.

HPV virusi se šire seksualnim kontaktom čak i kad se upotrebljava kondom kod seksualnog čina jer se virus prenosi sa zaražene kože na nezaraženu kožu, što znači ako jedan od partnera ima HPV virus na primjer na preponama može lako zaraziti drugu osobu koja HPV nema.

No, neupotreba kondoma će ovu opasnost povećati i ne samo za HPV, nego i za druge spolno prenosive bolesti kao što je HIV i ostale.

Kondilomi su obično bezopasni ako je u pitanju HPV-6 i HPV-11 virus, no HPV virusa ima preko 150 vrsta i dijele se na nisko rizične, srednje rizične i visoko rizične HPV viruse za razvoj karcinoma grlića maternice, penisa, anusa i ostali genitalnih dijelova tijela.

kondilomi
Kondilomi su obično bezopasni ako je u pitanju HPV-6 i HPV-11 virus, no HPV virusa ima preko 150 vrsta

Kondilomi simptomi

Kondilomi uobičajeno imaju izgled šiljastih kondiloma, poput šiljastih bradavica. Uobičajeno mjesto gdje se nalaze su vulva, penis, međica, prepone, te koža oko anusa ili na anusu.

Osoba može biti zaražena HPV virusom bez da ima ikakvih simptoma, niti nema kondiloma na svom tijelu, pa ipak može prenositi HPV virus drugoj osobi čak i uz upotrebu kondoma kao zaštite.

Kondilomi ne svrbe, ne bole, ne smetaju ali su prisutni i nisu ugodni oku. Ukoliko u svom seksualnom životu često mijenjate partnera budite svjesni da iako se upotrebljava kondom HPV virus se može prenijeti trljanjem kože koja je zaražena sa zdravom kožom, na taj način inače virusi prelaze sa osobe na osobu ukoliko se ne radi o aerosolno prenosivim virusima.

kondilomi
Osoba može biti zaražena HPV virusom bez da ima ikakvih simptoma.

Osim što mogu izgledati kao šiljaste bradavice, mogu izgledati kao ravne bradavice, u obliku cvjetače, gljive, kupole i drugih različitih oblika.

Boja kondiloma također može biti različita od bijelih, crvenih, smeđih do purpurnih. Uobičajeno u mekani a mogu biti veličine od 1 mm pa čak i do nekoliko centimetara što svakako nije ugodno oku.

Kondilomi liječenje

Ukoliko ste se zarazili inkubacija do pojave prvih simptoma može trajati od tri tjedna do čak osam mjeseci prije pojave kondiloma.

Ako često mijenjate seksualne partnere u tih osam mjeseci zapravo niti ne znate da ste zaraženi i prenosite zarazu virusom HPV na druge ljude.

Ukoliko se radi o navedenim tipovima 6 i 11 HPV virusa oni su virusi niskog rizika za razvoj karcinoma, no zaraziti se možete i virusima visokog rizika, zapravo ako zaražena osoba ima više vrste HPV virusa ima čitavu kolekciju od preko 150 vrsta.

kondilomi
Ukoliko ste se zarazili inkubacija do pojave prvih simptoma može trajati od tri tjedna

Kondilomi će u jednoj trećini nestati nakon 4 mjeseca, no u dvije trećine slučajeva bit će potrebno liječenje, ovisno o vrsti HPV kojom ste zaraženi. Ukoliko kondilomi nisu tipični, može se napraviti biopsija i nakon nalaza PHD ustanoviti radi li se o pojavi karcinoma.

Liječenje se povodi pomoću krema i gelova i trajat će nekoliko tjedana, te će pomoći da se riješite ove napasti.

No, o tome da li ste se riješili i HPV virusa trebat ćete se detaljnije testirati jer oni mogu biti opasniji nego ove bradavice koje su vam izrasle.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši