Lifestyle

Virusne hemoragijske groznice – uzrok, simptomi i liječenje

Što su virusne hemoragijske groznice

Virusne hemoragijske groznice (Viral Haemorrhagic Fevers) odnose se na skup sistemskih zaraznih bolesti koje ometaju sposobnost zgrušavanja krvi. Nakon infekcije dolazi do unutarnjeg krvarenja, koje može biti blago ili fatalno. Prenose se ubodom krpelja i komaraca, buha, glodavaca ili šišmiša, izravnim kontaktom putem krvi, znoja, mokraće ili kapljičnim putem. Čimbenici koji povećavaju rizik su kontakt s bolesnom životinjom, njezinim izlučevinama i izmetom, obrada mesa zaraženih životinja, rad u prostorijama u kojima se nalaze štakori, kontakt s bolesnim osobama, nezaštićeni spolni odnos. Uzrokuju ih različiti virusi koji sadrže RNA: Flaviviridae (žuta groznica, dengue hemoragijska groznica, groznica Zapadnog Nila, Omese hemoragijska groznica), Bunyaviridae (Krimsko-Kongoanska hemoragijska groznica, groznica Rift Valley – enzootski hepatitis, hantavirus), Arenaviridae (Lassa groznica, argentinska hemoragijska groznica, bolivijska hemoragijska groznica) i Filoviridae (Marburška hemoragijska groznica, Ebola hemoragijska groznica). Virusne hemoragijske groznice javljaju se uglavnom u tropskim područjima, gdje su prisutne visoke temperature i vlaga. Turisti koji putuju u mjesta gdje je virusna hemoragijska groznica uobičajena mogu se zaraziti i razviti simptome po povratku kući. Simptomi se javljaju između 7 i 20 dana nakon izlaganja virusu.

Simptomi virusne hemoragijske groznice

Procjenjuje se da virusne hemoragijske groznice smrtno pogađa gotovo 50% zaraženih osoba. U tijelu virus inkubira 7 dana, dok u nekim slučajevima može biti i do tri tjedna. Znakovi hemoragijske groznice razlikuju se ovisno o bolesti i uključuju: umor, slabost, jake bolove u trbuhu, visoku temperaturu, vodenasti proljev, bolove u mišićima ili zglobovima. Simptomi koji prate temperaturu su povraćanje, mučnina, a često i gubitak svijesti. U sljedećoj fazi dolazi do krvarenja u unutarnjim organima, krvarenja kroz usta ili uši, što uzrokuje oštećenje malih krvnih žila, intravaskularnu koagulaciju, bubrežnu insuficijenciju, šok, zatajenje jetre. Najgore prognoze imaju afričke infekcije virusom ebola, Lassa i Hanta. Prepoznavanje hemoragijske groznice temelji se na anamnezi i kliničkoj slici bolesnika koji je živio u endemskom području te laboratorijskoj dijagnostici. Iako virusne hemoragijske groznice imaju karakteristične simptome, treba ih razlikovati od određenih bolesti. Nakon jednog do dva tjedna potrebno je ponoviti sve pretrage kako bi se potvrdila prisutnost bolesti hemoragijske groznice.

Liječenje virusne hemoragijske groznice

Dijagnoza virusne hemoragijske groznice teža je u prvim danima infekcije, jer su visoka temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima prisutni i kod mnogih drugih bolesti. Ono što može pomoći u postavljanju dijagnoze jest naglasiti da je tijekom putovanja u tropskom području bilo izloženosti komarcima, krpeljima ili štakorima. Potvrda dijagnoze moguća je laboratorijskim pretragama i analizom uzorka krvi. S obzirom da su hemoragijske groznice vrlo zarazne, testiranje se provodi uz pojačane mjere opreza. Liječenje bolesti uzrokovanih hemoragijskom groznicom je simptomatsko. Pacijent se hospitalizira kako bi se spriječile komplikacije koje uključuju oštećenje živčanog sustava te zatajenje bubrega i dišnog sustava. Osobe koje putuju u područja Afrike i Južne Amerike gdje je žuta groznica endemska, moraju se cijepiti. Ostale preventivne mjere uključuju izbjegavanje kontakta s glodavcima i pticama uzročnicima bolesti, korištenje sredstava protiv komaraca i postavljanje mreža na prozore. U slučaju virusne hemoragijske groznice koja se prenosi zaraznim materijalom ili kapljičnim putem, treba izbjegavati kontakt s oboljelim i pridržavati se pravila zaštite.

Tagovi:

#Virusne #hemoragijske #groznice #uzrok #simptomi #liječenje

Parazol - Protiv parazita