Lifestyle

Dijeta 8 sati – recept, jelovnik, iskustva, rezultati

Dijeta 8 sati: šta jesti, šta izbegavati, šta raditi?

Dijeta 8 sati ne znači da ćete u 8 sati izgubiti 8 kila, no znači da ćete svakih 8 sati znati u kojoj ste fazi. Svaka prava dijeta ne uključuje samo prehranu, već je ona nadopunjena s druga dva aspekta: spavanje i trening. Svaki dan 8 sati odvajamo na spavanje, u sledećih 8 sati odrađujemo 45-60 minuta treninga, a u sledećih 8 sastavljamo jelovnik za idući dan.

Inače, ovakav koncept nije nov i do sada je postojalo više dijeta koje su zagovarale smenjivanje posta i normalne ishrane s tim da su imale ograničeni vremenski okvir (nedelju – dve dana). I zato se i ova kao i slične dijete baziraju na teoriji da je ljudsko telo dizajnirano za razdoblja obilnijeg hranjenja i zatim razdoblja posta tj. neunošenja hrane.

Dijeta 8 sati je namenjena ljudima s malo slobodnog vremena te ljudima koji moraju dobro organizovati vreme da bi sve stigli na vreme. Krenimo redom! Svaki dan osiguravamo da spavamo barem 8 sati. Spavanje je jako bitno kod rada našeg organizma i premalo se spominje kod niza drugih dijeta. Ne zanemarujte spavanje i uvek odspavajte minimalno 7-8 sati inače smanjujete efekt dijete. Ponedjeljak – doručak: 2 kivija te kafa bez šećera. Ručak: 250 g pilećih prsa te salata po izboru (zelena, kupus, mešovita, rikola). Večera: grčki jogurt, paradajz (2).

dijeta 8 sati

Dijeta 8 sati: jelovnik kroz nedelju.

Utorak – doručak: chia semenke i jogurt. Zeleni čaj bez šećera ili meda. Ručak: losos (200 g) uz blitvu ili spanać. Večera: posni sir uz papriku. Sreda – doručak: avokado, kafa. Ručak: testenina (niskokalorična) s pesto umakom. Večera: dinstano povrće uz piletinu. Četvrtak – doručak: zobene semenke s jogurtom. Ručak: kvinoja sa škampima.

Večera: salata s piletinom (mediteranski). Petak – doručak: 2-3 kuvana jaja, kafa. Ručak: gljive (portobello). Večera: tofu. Dijeta 8 sati ne nalaže striktno šta se jede vikendom, već sami birate ponoviti neke obroke od nedelje. Naša sugestija je da takođe ubacite navedene obroke: za doručak: bobičasto voće ili grejp; ručak: fajita (s piletinom), kus-kus ili slanutak. U večeru ubacite: salatu od tune ili variva (od mahunarki). Dijeta 8 sati može se ponavljati do 6 nedelja, zatim je potrebna pauza od barem 3 nedelje. Dijeta nije toliko nemoguća i uz puno truda uvek ćete moći pronaći način za izgubiti kilograme na vreme!

Iskustva pri korišćenju ove dijeta mogu se razlikovati od osobe do osobe u zavisnosti od broja godine, početne kilaže, brzine metabolizma i opšteg stanja tela.

dijeta 8 sati

Dijeta 8 sati: šta s trećom fazom?

Dijeta 8 sati osim hrane i spavanja takođe uključuje treniranje. Možda ste pogledali jelovnik i pomislili da se radi o nekoj amaterskoj dijeti jer ona uključuje i ugljene hidrate? Treba napomenuti da su ugljeni hidrati sastavni deo ljudske ishrane te sami po sebi nisu loši. Kada treniramo onda su itekako neophodni. U danima kada treniramo potrebno je uneti dodatnu energiju kako nam se telo ne bi kompletno iscrpelo. Zato u jelovnik uključujemo razne ugljene hidrate, a isto tako napominjemo da u danima kada vežbate ubacite četvrti obrok.

U tom obroku pijte suplemente koji sadrže potrebne nutrijente za Vaše telo kako biste se oporavili. Ne zaboravite piti puno vode! Dijeta 8 sati ne nalaže koji trening morate obaviti, o tome pričamo u drugom članku. Najvažnije kod ovakve dijete nije izgladnjivanje ili mučenje, već pravilno i uravnoteženo treniranje, prehrana i spavanje. Dijeta svejedno traži trud i upornost koji su nagrađeni kvalitetnim mršavljenjem od kojeg se kile neće vratiti!

Tagovi:

#Dijeta #sati #recept #jelovnik #iskustva #rezultati

Preporučujemo

dijeta 8 sati
Dijeta 8 sati - recept, jelovnik, iskustva, rezultati

Komentariši