Lifestyle

Slomljen nos – uzrok, simptomi, liječenje

Upomoć, slomljen nos! – što napraviti kada se dogodi nezgoda?

Iako se često sami sebi možemo doimati da smo svemogući da možemo apsolutno sve, nekada nas pravi svijet podsjeti da smo na kraju ipak mala krhka bića!

Ništa drugo ne veli: “Ti si samo vreća mesa” kao kada padnemo s bicikla, potrgamo sve udove i dobijemo slomljen nos! U ovome tekstu nećemo baš puno govoriti što da radite kada padate s bicikla, no svakako možemo dati par savjeta što napraviti kada nam je slomljen nos.

Ne treba raditi veliku paniku čak i ni kada se to dogodi jer i sami znate da će sve biti u redu. U slučaju slomljenog nosa svakako je potrebno pozvati hitnu pomoć kako bi se ozljeda i riješila. Slomljeni nos nikoga nije ubio, neće ni Vas.

Kada se javiti otorinolaringologu? Doktoru se možete javiti ukoliko imate neke od simptoma poput: bolovi u području nosa, krvarenje iz nosa, otekline, otežano disanje na nos, bistri iscjedak iz nosa.

slomljen nos
Slomljen nos – uzrok, simptomi, liječenje

Kako izliječiti slomljen nos? Kakve su moguće dijagnoze?

U doktorskom pogledu možete slomiti nos na dva načina. Ako slomite nos bez ikakvog pomaknuća kostiju iz originalne pozicije, liječenje će često biti nekirurško, uz par hladnih obloga i mirovanje. Osim toga, doktor može dati neke analgetike kako bi oporavak bio ugodniji.

U slučajevima kada je slomljen nos i dijelovi hrskavice i kosti su pomaknuti od originalnog položaja, tad govorimo o težim oblicima ozljeda koje zahtijevaju kirurško liječenje.

Slomljen nos se statistički najviše događa u tučnjavama pa u nesrećama. Slomljeni nosevi radi bavljenja sportom su tek svaki peti slučaj! Ne postoje druge dijagnoze i ne postoji kod ove ozljede veliki niz različitih slučajeva koji onda zahtijevaju različito liječenje.

Kada je u pitanju fraktura nosa, princip je više manje isti – ukoliko je ozljeda manja, liječi se nekirurški, ukoliko je veća, pacijenta se vozi u operacijsku salu. Kada je u pitanju rehabilitacija, ona opet može potrajati i duže i kraće, ovisno naravno o razini ozljede.

slomljen nos
Kako izliječiti slomljen nos? Kakve su moguće dijagnoze?

Kako izliječiti slomljen nos? Koji dio najčešće “puca”?

Frakture nosa relativno su jednostavni problemi u bolnicama o kojima svatko može netko reći. Za nos se u medicini govori nosna piramida koja je sastavljena od dvije kosti, kao i frontalnog nastavka maksile. Slomljen nos uglavnom zahvaća frakturu hrskavice koja čini srednji nosni svod.

Nos je također pun kapilara, a debljina tkiva i hrskavice ovisi od osobe do osobe.

Slomljen nos obično zahvaća frakturu donjeg dijela hrskavičnog tkiva koji je tako i najtanji. Neovisno o smjeru udarca radi kojeg ne napukao nos, kod neotvorenih prijeloma lako je nos i popraviti.

Neovisno o tome jeste li slomili nos tijekom bavljenja sportom, u nesreći ili dok ste se tukli, medicinska pažnja svakako je potrebna.

Čim osjetite neke od simptoma frakture nosa, svakako je najbolji savjet da se odmah uputite liječniku.

slomljen nos
Slomljen nos - uzrok, simptomi, liječenje

Za razliku od mnogih drugih kondicija o kojima smo ovdje pisali, kod frakture nosa zaista ne trebate dodatni znak da trebate ići kod doktora!

Osoba čiji nos krvari i koja ima bolove nakon tupe ozljede može imati slomljen nos.

Liječnik redovito dijagnosticira slomljeni nos nježno pipajući hrbat nosa s obzirom na nepravilnosti u obliku, neuobičajenim pokretima kostiju, grubi osjet micanja slomljenih kostiju jedna o drugu i s obzirom na osjetljivost. Dijagnoza se potvrđuje rendgenskim snimcima.

Pri namještanju slomljenog nosa odraslima se obično daje lokalni anestetik, a djeci opća anestezija. Krv koja se nakupila u pregradi se iscijedi da bi se spriječila infekcija i gubitak hrskavice.

Nakon što se nos namjesti u svoj normalni položaj, iznutra ga se učvrsti omotom gaze, a izvana udlagom. Prijelome pregrade je teško namjestiti pa ih se često kirurški obrađuje.

Preporuka za vas

Komentariši