Lifestyle

Kako izbaciti gnoj iz sinusa

Gnoj iz sinusa kod male djece se najčešće izvlači aspiracijom

Veća djeca i odrasli imaju na raspolaganju puno medicinskih i prirodnih načina rješavanja gnoja iz sinusa. Kod akutne upale sinusa uz propisane lijekove, antibiotike ako je bakterijska infekcija, kapi za nos i sprejeve pomažu ispiranje slanom vodom, inhalacije, eterična ulja, sprejevi za nos, topli oblozi u zoni sinusa. Gnoj iz sinusa kod male djece se najčešće izvlači aspiracijom, jer još ne znaju ispuhati nos, a aspiratore možete kupiti u svim apotekama i trgovinama medicinskom opremom i medicinskim pomagalima.

Gnoj iz sinusa se nekada izvlačio isključivo u bolnicama i to se zvalo “čokiranje”, sada uglavnom izvode doma svojoj maloj djeci koja još ne znaju i ne mogu sama ispuhati nos. Najčešće se prvo izvodi inhalacija ili parenje da se rašire sinusni kanali i omekša sluz, a tek po tom se izvodi aspiracija. U dječjo kućnoj apoteci uvijek trebate imati fiziološku otopinu za ispiranje nosa i to je prva pomoć dok ne dođete do pedijatra i potrebnih kapi za nos i drugih lijekova.

Gnoj iz sinusa treba uklanjati da ne dobijete kronični sinusitis

Akutna upala sinusa otežava disanje na nos, sinusni kanali su otečeni, sluznica nabubrena i upaljena, sve je obično vidljivo fiziološkim pregledom, kod težih slučajeva se ipak mora napraviti rtg sinusa ili ultrazvuk sinusa, ali liječiti se mora odmah. Gnoj iz sinusa treba uklanjati da ne dobijete kronični sinusitis koji se ponekada mora rješavati i kirurškim putem da bi se proširili i očistili sinusni kanali i da bi se spriječilo prodiranje uzročnika u druge organe ili mozak.

Gnoj iz sinusa se može izbacivati na mnogo načina, ali sluz u sinusnim kanalima prvo treba omekšati da bi je mogli snažno ispuhati. Inhalacije na pari ili s eteričnim uljima eukaliptusa, čajevca ili peperminta, vlaženjem prostora u kojem boravite s difuzerom u koji ćete također dodati neko snažnije eterično ulje. Prozračivanje prostorija je nužno, treba piti tople napitke, čajeve, juhu i dosta vode. Ako je bakterijski sinusitis trebat će vam antibiotici, kapi za nos a ponekada i mast ili melem za nos.

Tehnike disanja pomažu izbaciti gnoj iz sinusa

Ako imate alergijski sinusitis trebat će vam antihistaminici, ako je bakterijski trebaju vam antibiotici, ispiranje nosnih kanala, ako lijekovi, kapi i sprejevi ne pomognu liječnik vam može preporučiti punkciju sinusa. Većina sprejeva za nos su kortikosteroidni i smiruju upalu, smanjuju otečenost sluznice nosa i sinusa, no znate li da i tehnike disanja pomažu izbaciti gnoj iz sinusa, naročito ako primijenite joga disanje i to kontrolirano pranayama disanje koje kontrolira i čisti sinusne puteve za protok zraka.

Ako želite što prije izbaciti gnoj iz sinusa, jedite hranu bogatu vitaminima, mineralima i antioksidansima, idite na akupresuru i masažu lica ili ih naučite primjenjivati sami. Pijte boljne čajeve koji imaju protuupalna svojstva, pileća juha koja je dobra kod gripe i prehlade koristi i vašim sinusima i to nije mit. Razni biljni sirupi i domaći melemi također odlično oslobađaju i čiste sinusne puteve. Čajevima se možete i inhalirati, pogotovo ako u kući nemate eteričnih ulja, sve samo da prodišete.

Tagovi:

#Kako #izbaciti #gnoj #sinusa
Izvorni članak