Lifestyle

Kako izbjegavati namirnice koje štete vašem zdravlju

Zdrave i nezdrave namirnice

Prije nego navedemo listu namirnica koje bi se trebale nešto rjeđe naći na vašem tanjuru, potrebno je navesti kako u suštini ne postoje zdrave i nezdrave namirnice, već zdrav i nezdrav način prehrane. Navedeno znači da određena namirnica sama po sebi ne može naškoditi osobi, ali ako se ona doda u nezdrav način života tada može pomoći u uzrokovanju debljanja ili određenih stanja. Često vidimo kako mnogi nutricionisti, doktori ili fitness stručnjaci klasificiraju hranu na dobru i lošu, no rijetko kada daju potpuna objašnjenja.

Ako osoba jede uravnoteženo, raznoliko i umjereno, tada neka “loša” namirnica neće napraviti štetu u organizmu. S druge strane, ako osoba nema raznoliku prehranu, jede brzu i nekvalitetnu hranu i često se prejeda, tada skup svih namirnica dovodi do zdravstvenog problema. No, zdravlje je puno više od same prehrane. Redovita fizička aktivnost, kvalitetan san, zdrav socijalan život, dobra higijena, redovita hidracija – sve su ovo faktori koji utječu na naše zdravlje. Kako se dijele zdrave i nezdrave namirnice?

Zdravija prehrana koja se bazira na kvalitetnim namirnicama trebala bi nam osigurati dovoljno energije, osigurati svakodnevnu potrebu za makro te mikronutrijentima, održavati zdravlje kao i hormonsku ravnotežu, preventivno djelovati protiv raznih oboljenja, održavati normalnu kilažu, održavati imunološki sustav. Siromašna prehrana koja se bazira na nekvalitetnim namirnicama bit će nutritivno siromašna, prerađena i polugotova, bogata sa šećerom, solima i zasićenim mastima, siromašna s kvalitetnim sastojcima.

Nutritivno bogate i nutritivno siromašne namirnice

Kada bi namirnice morali raspodijeliti u popis, to bi izgledalo ovako: Zdrave namirnice najčešće se odnose na voće te povrće, mahunarke kao i cjelovite žitarice, niskomasne mliječne proizvode, bijelo meso, orašasti plodovi te sjemenke, maslinovo te bučino ulje, morski plodovi i riba. U nezdravu kategoriju pripadaju slatkiši te razne grickalice, torte i slatkiši, bilo kakav oblik fast fooda, pekarski proizvodi, gazirana slatka pića, prerađena jela, suhomesnati proizvodi.

Svaka namirnica pripada na dobru ili lošu stranu, no potrebno je promijeniti sami pristup na to kako gledamo hranu. Naime, zdrava ili nezdrava hrana pojmovi su koji se vežu na zdravstvenu ispravnost same hrane. Navedeno znači da je sva hrana na policama diljem svih trgovina zapravo zadovoljavajuća. Jednostavnije objašnjeno, sva hrana, svaka namirnica koja se nalazi na policama u raznim trgovinama je zapravo zdravstveno ispravna i ona sama po sebi ne šteti zdravlju čovjeka. Svaka namirnica trebala bi se osuđivati prema svojoj nutritivnoj vrijednosti.

Da li je potrebno izbjegavati određene namirnice?

Određene namirnice mogu biti nutritivno veoma siromašne. U primjeru, ako nakon napornog radnog dana pojedete pizzu osjećat ćete se sitima i zadovoljnima, no u organizam niste unijeli potrebne makro i mikronutrijente, proteine, zdrave masti, vitamine, minerale, antioksidanse, vlakna. u Slučaju da pazite na to što inače jedete i ako se počastite pizzom, tada ne postoji briga. Postoji strah od nezdravih namirnica i unosa kalorija, no treba imati na umu da se kalorije nalaze i u zdravim namirnicama i zapravo je potrebno pripaziti na unos bilo kojih namirnica.

Da li je potrebno izbjegavati određenu namirnicu? Stručnjaci savjetuju kako bi neke namirnice trebali izbjegavati kako starimo i kako nam se organizam mijenja. Naravno, ovo će ponajviše imati veze s našim zdravljem i aktivnošću. Smatra se kako bi radi sveukupnog zdravlja trebali izbjegavati proizvode poput majoneze ili kečapa, prženu i gotovu hranu, paštete i hrenovke, gotove umake, slatke proizvode, slane proizvode. Niti jedna namirnica sama po sebi nije nezdrava i ne može naškoditi vašem tijelu, no ako se ona konzumira uz lošiji i nezdrav način prehrane, tada je poželjno da razmotrite svoji stil života.

Tagovi:

#Kako #izbjegavati #namirnice #koje #štete #vašem #zdravlju
Izvorni članak