Lifestyle

Lyvam – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lyvam – primjena i djelovanje

Lyvam je lijek koji se koristi za liječenje epilepsije, koja je kronični neurološki poremećaj koji uzrokuje napadaje. Napadaji su neuromuskularni poremećaji koji se mogu manifestirati na različite načine, ovisno o vrsti epilepsije, a uključuju gubitak svijesti, grčenje mišića, nekontrolirano pomicanje dijelova tijela i neobične osjete, poput mirisa, zvuka ili vizualnih slika. Lijek djeluje na način da sprječava abnormalne električne impulse u mozgu koji uzrokuju napadaje. Djeluje na specifične receptore u mozgu, pod nazivom sinaptički vezani protein 2A, što doprinosi stabilizaciji neurotransmitera, tvari koje prenose signale između živčanih stanica. Lyvam tablete se obično propisuju kao dodatni tretman uz druge antiepileptike i može se koristiti kod različitih vrsta epilepsije, uključujući parcijalne, generalizirane, miokloničke i aksijalne napadaje. Prije uzimanja ovog lijeka, važno je obavijestiti liječnika o svim postojećim zdravstvenim problemima koje imate kao i o lijekovima koje uzimate, jer ovaj lijek može imati interakcije s drugim lijekovima. Također, treba izbjegavati alkohol tijekom uzimanja lijeka, jer to može povećati rizik od nuspojava. Također se ne preporučuje za trudnice ili dojilje, osim ako to nije strogo neophodno i samo uz prethodnu konzultaciju s liječnikom.

Lyvam – upute i nuspojave

Lyvam tablete se uzimaju oralnim putem, te doza ovog lijeka ovisi o dobi, težini pacijenta te o vrsti epileptičkog napadaja. Na temelju ovih faktora će Vam liječnik propisati odgovarajuću dozu koje trebate strogo držati. Nemojte mijenjati dozu te ne prekidati terapiju bez prethodne konzultacije sa svojim liječnikom. Uobičajena početna doza za odrasle je 500 miligrama dva puta dnevno, koju se može postupno povećavati do najviše 3000 miligrama dnevno podijeljeno u nekoliko doza. Djeca se doziraju prema njihovoj tjelesnoj težini. Za pacijente koji imaju oštećenje bubrega, doza se može smanjiti. Važno je redovito uzimati lijek kako bi se postigao najbolji mogući učinak. Kao i drugi lijekovi, tako i Lyvam tablete mogu uzrokovati neželjene efekte kod pacijenta. Najčešće nuspojave su umor, vrtoglavica, glavobolja, poremećaj spavanja, pospanost, mučnina, povraćanje, želučane smetnje, gubitak apetita, drhtanje, depresiju, razdražljivost, tjeskoba, zbunjenost, promjena raspoloženja, osip kože, koprivnjača, svrbež, otežano disanje, oticanje lica, usana, jezika ili grla, bol u prsima, nepravilni otkucaji srca, te problemi s govorom ili ravnotežom. U slučaju pojave bilo kakvih neželjenih nuspojava, važno je odmah kontaktirati svojeg liječnika.

Lyvam – cijena i iskustva

Lyvam tablete se mogu kupiti isključivo u ljekarni na recept koji Vam je propisao Vaš liječnik opće prakse. Cijena ovih tableta je sasvim dobra, a trošak kupovine ovog lijeka Vam može biti pokriveno s dopunskim zdravstvenim osiguranjem. U ljekarni se Lyvam tablete mogu kupiti u pakiranjima od 60 tableta. Važno je da lijek držite izvan dohvata djece, a nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju, tablete se ne smiju više dalje koristiti zbog mogućih nuspojava. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan u navedenom mjesecu. Tablete se trebaju čuvati u njihovom originalnom pakiranju na temperaturi do 30 stupnjeva Celzijevih. U slučaju da Vam liječnik preporuči prestanak uzimanja ovih tableta, preostale tablete vratite u ljekarnu. Lijekove nemojte bacati u običan otpad ili ih baciti u otpadne vode, već ih odložite prema uputama ljekarnika kako biste sačuvali okoliš. Ljudi koji su isprobali ovaj lijek su iskazali pozitivno mišljenje te su rekli kako im je pomoglo kod smanjenja epileptičkih napadaja.

Tagovi:

#Lyvam #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši