Lifestyle

Što je kolangitis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je kolangitis i uzroci

Kolangitis naziv dolazi od grčkih riječi koje znače žuč i žila, a to je stanje u kojem dolazi do upale žučnih vodova. Kamenci koji se nalaze u žučnim kanalima i samoj žući mogu dovesti do infekcije u žučnim kanalima. Glavni uzrok za kolangitis su kamenci koj mogu biti primarni i stvaraju se u žučnim vodovima, te sekundarni kamenci koji se stvaraju u žučnjaku pa prolaze u žučne vodove.

Kamenci izazivaju bilijarne kolike, bilijarne opstrukcije, bilijarni pankreatitis i kolangitisa. Kada dođe do začepljenja žučnog voda nastaje upalni proces koji može dovesti do akutnog kolangitisa kada će bakterije prodrijeti iz dvanaesnika. Uzrok bilijarne opstrukcije mogu biti i tumori, te brojna druga oboljenja.

Bakterije koje uzrokuju ovaj upalni proces mogu biti gram-negativne kao što su Escherichia coli, Enterobacter, a rjeđe će upala biti uzrokovana gram-pozitivnim bakterijama kao što je Enterococcus i miješanim anaerobima Clostridia ili Bacteroides. Redovnim kontrolama i testovima krvi za jetrene probe moguće je ustanoviti sa se proces u žučnim kanalima odvija u bolesnom stanju.

Kolangitis simptomi

Kolangitis zahvaća više muškarce nego žene i to u dobi između četrdesete i pedesete godine. Prvi simptomi koji se javljaju su bol u gornjem desnom dijelu abdomena, te žutica koja je popraćena vrućicom i zimicom. Jetra je usko povezan organ sa vrećicom žuči i žučnim vodovima, te je vrlo osjetljiva i kada nastaje infekcija žučnih vodova jetra će postati osjetljiva, uvećana i sadrži apscese. Simptomi koje smo ovdje naveli povezani su sa akutnim kolangitisom.

Kod gnojnog kolangitisa situacija je puno teža jer se nakupine gnoja nalaze pod tlakom u začepljenom žučno kanalu i uzrokuje teško trovanje cijelog organizma, pa dolazi do septičkog šoka, poremećaja svijesti i potrebna je hitna kirurška intervencija kako bi se gnoj izvadio iz organizma i liječila sepsa.

Sklerozantni kolangitis nema znanstveno poznate uroke, no simptomi su jaki bolovi, svrbež, žutilo kože i sluznica očiju, bolovi su ispod desnog rebrenog luka, a ukoliko se ne liječi dovodi do bilijarne ciroze. Kamenci iako bezopasni mogu dovesti do vrlo ozbiljnih stanja i potrebno je liječenje na prve znakove bolova kako se situacija ne bi dalje zakomplicirala i time ugrozio život.

Kolangitis liječenje

Dijagnozom pomoću testova jetrenih proba može se sa sigurnošću utvrditi da se radi o upalnom procesu, a ultrazvukom se može slikovno vidjeti gdje se upalni proces odvija. UZV se može vidjeti da je žučni vod proširen, a CT je u ovoj dijagnostici manje efikasan od UZV-a, no magnetskom rezonancom se mogu detektirati i zaostali kamenci koji nisu prošli kroz žučne vodove.

Liječenje se provodi na način da se odstranjuju žučni kamenci postupkom ERCP sa sfinkterotomijom. Ova se metoda liječenja primjenjuje kada intraoperativna kolangiografija nije moguća. Ukoliko se radi otvorena kolecistektomija na način da se žučni vod u cijelosti može imati visoke rizike samog postupka.

Ukoliko se radi o stanju da je nastupio akutni kolangitis potrebna je hitna kirurška intervencija i brzo liječenje odstranjivanjem žučnog voda klasičnim kirurškim putem ili endoskopski. Antibiotici će svakako biti propisani i nužni su jer se radi o infekciji žučnog voda koja se može proširiti na okolne organe, pa će tada kolangitis biti samo jedna od problema.

Tagovi:

#Što #kolangitis #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši