Lifestyle

Pneumotoraks – uzrok, simptomi, liječenje

Pneumotoraks što je i uzrok

Pneumotoraks je stanje organizma kod kojeg dolazi do puknuća plućne maramice i nastaje sakupljanje zraka u prostoru između pluća i prsnog koša. U takvim slučajevima dolazi do kolabiranja dijela pluća gdje se nakuplja zrak.

Uzroci zbog koji dolazi do stanja pneumotoraksa pluća mogu biti neke ozljede prsnog koša, ali i medicinske operacije ili postupci koji uključuju bolesti pluća. No do ove pojave može doći i bez nekog određenog uzroka, a javlja se u različitim intenzitetima i obujmima. Ukoliko se radi o malom uzorku pneumotoraksa on se može vrlo jednostavno i brzo izliječiti, bez komplikacija ili posljedica.

No, ako je intenzitet velik može doći do kolabiranja pluća što može biti opasno po život, te se tada mora hitno umetnuti fleksibilan cijev ili igla između rebra kako bi se višak zraka uklonio i pluća normalno proradila i osoba normalno disala. Pneumotoraks može biti izuzetno opasan kod djece naročito ako postoji još neka plućna bolest uz ovu pojavu koja je kod djeteta dijagnosticirana.

Pneumotoraks simptomi

Simptomi koji upućuju na pneumotoraks je iznenadna bol u prsima i otežan postupak disanja. Ukoliko se bol pojačava i disanje je sve teže potražite hitnu medicinsku pomoć jer su minuteu pitanju za spašavanje vašeg života. Napetost u području prsa također je simptom ove pojave.

Ovisno o tome koliko područje je zahvaćeno te kakvo je zdravstveno stanje i dob, poteškoće mogu biti tek mali problemi kod disanja. No, ukoliko imate neku plućnu bolest kao na primjer bronhitis čak i mali i blagi oblik pneumotoraksa može uzrokovati ozbiljne komplikacije opasne po život.

Simptomi poput ubrzanog disanja, tahipneja također se mogu pojaviti ako je pneumotoraks prisutan. Ukoliko postoje stanja poput cijanoze, visokog krvnog tlaka, pa i tahikardije moguće je da osoba ima i pojavu pneumotoraksa, pa stoga treba paziti i na ove simptome kako ne bi došlo do ugrožavanja života zbog kolabiranja pluća. Dijagnoza se vrlo lako postavlja RTG snimkama pluća, ali i fizikalnog pregleda kod liječnika koji će preslušati pluća.

Pneumotoraks liječenje

Pneumotoraks naročito kod težih slučajeva zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju, stoga ukoliko ne možete sami tražite pomoć bilo koga da vam pozove hitnu kada nemate zraka, nastupa kolaps pluća i vi ostajete bez svijesti. Ne čekajte zadnje sekunde jer tada vam neće pomoći ni hitna jer jednostavno neće stići do vas na vrijeme, ponekad su sekunde i minute važne.

Ukoliko imate neke druge plućne bolesti poput astme, kronični bronhitis i slično za svaku bol u prsima i otežano disanje potražite pomoć liječnika koji će tada postaviti dijagnozu da li se radi o pojavi pneumotoraks pluća, te poduzeti određene mjere kako ne bi došlo do komplikacija i stanja opasnog po vaš život.

Komplikacije koje se mogu pojaviti su stvaranje pleuralnog izljeva koji se može razviti u fibrozno tkivo što će dovesti do smanjivanja funkcije pluća, pluća tada neće raditi u svom punom kapacitetu što može biti opasno za sve organe u tijelu i u konačnici opasno za život.

Tagovi:

#Pneumotoraks #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši