Lifestyle

Kako liječiti osipe – Kako otkriti što ih uzrokuje i kako ih liječiti

Osipe – uzrok

Osip po tijelu je pojava promjena na koži koje se manifestiraju kao crvenilo, mjehurići, kvržice, ili mrlje, te mogu biti popraćene svrabom, peckanjem ili bolom. Osipe može zahvatiti na određenom području tijela ili se može proširiti na veći dio kože. Osip može biti posljedica alergijske reakcije na hranu, lijekove, kozmetiku, kemikalije ili tkanine. Virusi, bakterije, gljivice ili paraziti mogu uzrokovati osipe i manifestirati se kao vodene kozice, ospice, rubeolu, šarlaha, herpes, infekcije gljivicama ili stidne uši. Osip se može pojaviti kao reakcija na izravan kontakt s iritantnim tvarima poput deterdženata, biljaka ili metala. Neke autoimune bolesti poput lupusa ili psorijaze mogu uzrokovati osip kao jedan od simptoma. Ekstremne temperature ili sunčeva svjetlost mogu izazvati osip kod osjetljive kože, poput opeklina od sunca ili urtikarije. Stres može utjecati na imunološki sustav i izazvati osip kod nekih ljudi. Neki lijekovi mogu uzrokovati osip kao nuspojavu, osobito ako postoji preosjetljivost na određene sastojke lijeka. Ponekad su osipi rezultat genetskih predispozicija, kao što je slučaj s atopijskim dermatitisom.

Osipe – simptomi

Osipe mogu varirati ovisno o uzroku i težini stanja. Koža može postati crvena ili upaljena na mjestu gdje se osip pojavljuje. Osip može biti prisutan u obliku mrlja, mjehurića ispunjenih tekućinom, ili kvržica na koži. Također, može biti praćen svrbežom koji može biti blag ili intenzivan, te može uzrokovati osjećaj peckanja ili bolnosti na zahvaćenim područjima kože. Ovisno o uzroku osipa, koža može postati vlažna, suha ili ljuskava na području osipa. Može se pojaviti u raznim oblicima, poput širenja u krugovima, linearnih uzoraka kao kod kontaktnog dermatitisa, ili grupiranja u skupine, kao što je slučaj kod ospica. Osim pojave samog osipa, mogu se pojaviti i drugi simptomi uz osipe, kao što su groznica, bolovi u mišićima, oticanje, ili opći osjećaj nelagode. Osip može biti akutan i prolazan, ili se može javljati kronično s periodičnim pogoršanjima i remisijama, ovisno o uzroku. Važno je obratiti pažnju na simptome osipa i potražiti medicinsku pomoć ako osip traje dulje vrijeme, pogoršava se ili ako su prisutni dodatni simptomi koji ukazuju na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Osipe – liječenje

Prvi korak u liječenju osipa je identificirati uzrok. Ako je osipe rezultat alergijske reakcije, važno je izbjegavati tvar koja je izazvala reakciju. Ukoliko je osip posljedica infekcije, potrebno je liječenje antibioticima, antivirusnim lijekovima ili drugim terapijama protiv infekcije. Kako biste ublažili simptomi osipa, mogu se koristiti lokalni tretmani poput krema, losiona ili masti koje sadrže sastojke koji umiruju kožu, hidratiziraju je ili smanjuju upalu koji sadržavaju kortikosteroide, antihistaminike, ili druge aktivne sastojke. U nekim slučajevima, osip se može liječiti oralnim lijekovima kao što su antihistaminici za kontrolu svrbeža ili antibiotici za liječenje bakterijskih infekcija. Ako je osip rezultat kontaktnog dermatitisa ili je reakcija na određene tvari, važno je izbjegavati te tvari kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje osipa. Za osipe koji uzrokuje svrbež ili peckanje, hladni oblozi ili kupke mogu pružiti privremeno olakšanje. Ako se situacija ne smiruje ili se simptomi pogoršavaju, bitno je potražiti savjet od liječnika poput dermatologa ili alergologa.

Tagovi:

#Kako #liječiti #osipe #Kako #otkriti #što #uzrokuje #kako #liječiti
Izvorni članak