Lifestyle

Kako napraviti oblog od gaveza

Oblog od gaveza i njegova ljekovita svojstva

Gavez se opisuje kao biljka koja se još od davnina koristi kao prirodan lijek za zaustavljanje krvarenja, širenja rana, problema s plućima, zacjeljivanja kostiju. Vjeruje se kako ova biljka pomaže pri bržem rastu novih stanica u koži i kako smanjuje bolove i upale. Gavez je biljka koja dolazi iz porodice boražinovke koja je rasprostranjena na području srednje Europe. Na izgled može imati ljubičaste ili žute cvjetove, ovisno o samoj vrsti njeni listovi mogu biti dlakavi i duguljasti. Prilikom korištenja ove biljke važno je znati koji su njeni dijelovi ljekoviti. Oblog od gaveza najčešće se priprema od lišća te korijena.

Jedan od važnijih spojeva navedene biljke je alantoin koji je opisuje kao aktivna prirodna supstanca koja direktno utječe na rast stanica u našim kostima, vezivnom te potkožnom tkivu. Zbog ove prirodne supstance oblog od gaveza može olakšati sljedeće simptome: Unutarnje i vanjske rane, otekline, posjekotine, ogrebotine, modrice, lomove i krvarenja, istegnuća mišića, ozljede tetiva. Smatra se da oblog od navedene biljke pomaže i kod bolnih leđa, reumatoidnog artritisa. Oblozi su također učinkoviti protiv sljedećih stanja: Psorijaze, čireva, karpalnog sindroma, proširenih vena i čukljeva.

Pripremite oblog od gaveza

Zagrijani oblog od navedene biljke najbolji je način kako iskoristiti ljekovita svojstva biljke. Najčešće se primjenjuje za slomljene kosti, upale, manje otekline, posjekotine, modrice. Kako se priprema oblog od gaveza? Oblog će se pripremiti uz pomoć usitnjenih listova koji će se zatim umotati u gazu ili drugu sličnu tkaninu. Gavez se ne preporučuje za dulje korištenje jer može isušiti kožu. Recept za oblog od gaveza je sljedeći: Sastojci – 100 grama sitno nasjeckanog korijena gaveza, 1/2 litre vruće vode.

Priprema – Kuhajte vodu sa sintno nasjeckanim korijenom od gaveza 20 minuta i zatim ostavite da se ohladi preko noći. Primjenjujte dan nakon na području koje želite tretirati. Poželjno je da se oblog primjenjuje 3 do 4 puta dnevno kako bi se tretirano stanje što prije povuklo. Da li se gavez smije piti? Nije poželjno. Osim što može izazvati nuspojave poput bolova u trbuhu, tamnu mokraću, žute bjeloočnice i žutu kožu, ova biljka može biti štetna za unutarnja tkiva.

Oblog od gaveza i nuspojave primjene

Postoje određeni rizici koji se povezuju uz uzimanje biljke gavez. Ona sadrži kemikalije koje mogu nakon nekog vremena uzrokovati oštećenje na jetri ili plućima. Neki znanstvenici čak tvrde da biljka može izazvati i karcinom. Ova biljka posebno je opasna za: Trudnice te dojilje, malu djecu, kronične bolesnike i osobe starije životne dobi. Ne preporučuje se korištenje listova gaveza za čaj ili salatu jer oni sadrže pirolizidin alkaloide koji su štetni za mnoga unutarnja tkiva. Pripravci za oralnu upotrebu od gaveza zabranila je i Europska agencija za sigurnost lijekova i hrane.

Oblog od gaveza siguran je za primjenu, no isto tako je poželjno da se ne koristi u nedogled. Već samo nakon nekoliko dana primjene trebali bi primijetiti kako vam se simptomi stanja smanjuju. Oblog od gaveza pomoći će vam zacijeliti sve vanjske i unutarnje rane. Ukoliko se ne želite upuštati u samostalnu pripremu obloga, tada u prodaji možete potražiti mast, kremu ili tinkturu od gaveza. Svi navedeni proizvodi također imaju navedena svojstva liječenja.

Tagovi:

#Kako #napraviti #oblog #gaveza
Izvorni članak