Lifestyle

Kako postati darivatelj koštane srži

Tko je darivatelj koštane srži?

Koštana srž je tkivo koje se nalazi unutar šupljine kostiju. Postoje dva glavna tipa koštane srži, a to su žuta i crvena koštana srž. Crvena koštana srž je vitalno tkivo koje se nalazi u unutrašnjosti ravne i kratkih kostiju, kao i na krajevima dugih kostiju, poput kosti karlice, kralježnice, rebara, lobanje i krajeva dugih kostiju. Pošto je bogata s krvnim žilama i stanicama, ona je zadužena za proizvodnju krvnih stanica, poput trombocita koji pomažu kod zaustavljanja krvarenja, bijele krvne stanica koji se bore protiv infekcija i crvene krvne stanice koji prenose kisik. Žuta koštana srž je drugi tip koštane srži, a sastoji se od masnih stanica te se ona nalazi se u središnjem dijelu dugih kostiju. Ona ne proizvodi krvne stanice, već djeluje kao energetski rezervni sustav tijela. Darivatelj koštane srži je osoba koja dobrovoljno donira svoju koštanu srž kako bi pomogla drugima. Kako možete postati darivatelj koštane srži saznajte u sljedećem dijelu.

Kako možete postati darivatelj koštane srži?

Kako biste provjerili možete li postati darivatelj koštane srži, trebate prvo provjeriti ispunjavate li medicinske kriterije. Kako bi osoba mogla postati potencijalni darivatelj koštane srži, moraju zadovoljavati određene kriterije koji su veoma bitni zbog sigurnosti i darivatelja i primatelja. U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja se mogu prijaviti osobe u dobi između 18 i 40 godina koji su zdravi i državljani RH. Kod upisa se provjera boluje li osoba od ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti, plućnih bolesti, bubrežnih bolesti, neuroloških bolesti, metaboličkih bolesti. zaraznih bolesti, alergija, autoimunih bolesti i zloćudnih tumora. Ukoliko ispunjavate sve kriterije, možete prijeći na sljedeći korak, a to je sam postupak pristupanjava Registru dobrovoljnih darivatelja. Samo trebate pristupiti jednoj od akcija Zaklade ili otići u Transfuzijski centar u jedno od 8 gradova. Kod upisa morate ispuniti kratki obrazac i upitnik s medicinskim kriterijama, te nakon toga se vadi jedna epruveta kako bi se napravila HLA tipizacija. Nakon obavljenog upisa ćete dobiti Potvrdu o pristupanju u Hrvatski registar DDKMS.

Kako darivatelj koštane srži donira koštanu srž?

Darivatelj koštane srži može na dva načina darivati koštanu srži, a to je kroz autolognu i alogenu transplantaciju koštanu srži. Kod autologne transplantacije koštane srži, darivatelj i primatelj koštane srži se odnose na istu osobu. Prije planirane medicinske terapije, darivatelj daje uzorak svoje koštane srži, obično iz zdjelične kosti. Koštana srž se zatim obrađuje kako bi se odstranile nečistoće i te se potom kroz transplantaciju vraća natrag u tijelo darivatelja kako bi podržala njihov oporavak. Kod alogene transplantacije koštane srži su darivatelj i primatelj koštane srži su dvije različite osobe. Darivatelj je obično netko tko se dobrovoljno registrirao kao potencijalni darivatelj koštane srži u registru darivatelja koštane srži. Ako postoji podudaranje između darivatelja i primatelja, darivatelj će biti podvrgnut postupku iz kojeg se uzima koštana srž, obično putem postupka koji se naziva aferetička donacija. Nakon toga, koštana srž se prenosi primatelju kako bi podržala njihovo liječenje, obično kod osoba s teškim bolestima krvi, poput leukemije ili limfoma.

Tagovi:

#Kako #postati #darivatelj #koštane #srži
Izvorni članak

Komentariši