Lifestyle

Ehinokokoza – uzrok, simptomi, liječenje

Ehinokokoza što je i koji su uzroci

Ehinokokoza je parazitska bolest izazvana parazitima, njihovim larvama Echinococcus granulosusa ili E. Multilocularisa. Prva spomenuta larva uobičajeno izaziva ciste u organizmu, dok je druga opasnija jer izaziva vrstu alvelorane ehinokokoze koja uobičajeno počinje u jetri, te se širi na druge dijelove tijela Alvelorana ehinokokoza će se brzo prepoznati jer će se pojaviti žutilo na koži i bjeloočnicama, uz abdominalnu bol.

Ukoliko putujete u siromašne krajeve svijeta i konzumirate vodu i hranu, vrlo lako možete u organizam unijeti jajašca parazita koji će se u kontaktu sa želučanom kiselinom razviti u larve i dalje putem krvotoka plutati u organe. Jajašca možete pojesti sa hranom koja nije dovoljno termički obrađena, najčešće je to svinjetina, ukoliko je životinja zaražena.

Međutim, dokazano je da su najčešće zaražene životinje ovim parazitima psi, vukovi i lisisce koje mogu prenijeti zarazu na druge životinje i ljude. Jajašca se iz zaražene životinje ispuštaju putem stolice dok ne dođu do novog domaćina gje će se nastaniti i hraniti organiznom u kojem su se nastanile.

Simptomi bolesti ehinokokoza

Simptomi koji će se pojaviti ukoliko postoji ehinokokoza zbog parazita ovisi kojom vrstom parazita je osoba zaražena. Ukoliko se radi o zarazi parazitima E. multilocularisa razvit će se alveolarna hidatidna bolest, te će se pojaviti simptomi kao kod žutice. Pojavit će se žutilo na koži i u bjeloočnicama, bolovi u trbuhu, a pojavit će se i kašalj, te bolovi u prsima i hemoptize. Ovaj oblik ehinokokoza prvobitno započinje u jetri te se dalje širi u druge organe, a može doći i do mozga i pluća.

U mozgu se mogu razviti ciste i to velike ciste koje će blokirati protok krvi u mozgu i tekućine u mozgu, te vršiti pritisak na mozak. Ove će ciste djelovati kao veliki tumori, te se ne moraju otkriti godinama osim kada se nalaze u vitalnim organima i kada će vrlo brzo uzokovati simptome zbog kojih će se osoba javiti liječniku. Nakon toga će uslijediti pretrage te ako postoje paraziti u organizmu će se brzo otkriti.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Puknuće cista može dovesti do teških infekcija, vrućice, urtikarije, a može doći i do teških anafilaktičkih pojava koje su opasne po život. Kod plućnih cista kada puknu može doći do hemoptiza, kašlja i bolova u prsima.

Kako se liječi ehinokokoza

Da bi se ehinokokoza mogla liječiti prvo je potrebno postaviti dijagnozu da postoji parazitska bolest. Parazitska bolest se može otkriti uz pomoć magentske rezeonance, CT-a, serološke pretrage kao što su enzimski imunoeseji, imunofluorescentni eseji iako nisu uvijek pouzdane. U dijagnostici se koristi i ultrazvuk, te kompjuterska tomografija, biopsija tkiva kojom se može potvrditi uzorkovanjem tkiva o čemu se točno radi. S obzirom da svojim oblikom ciste uzrokovane parazitima imaju izgled poput tumora, biopsija je najsigurnija dijagnostika kojom će se potvrditi da li se radi o parazitima ili tumoru.

Liječenje ehinokokoza se provodi lijekom albendazolom, te kirurškim postupcima uklanjanja larvi i cističnih područja. Do kirururškog uklanjanja nakupna larvi, te naročito cista neophodno je zato što može doći do puknuća cisti i njihovog sadržaja, te na taj način spriječiti teške infekcije i trovanje organizma i sepse. Ukoliko nije moguće ukloniti svu larvu prognoza nije dobra, a nastavak liječenja će biti albendazolom. Ponekad će biti potrebna i transplantacija jetre ukoliko je organ oštećen i masovno zahvaćen larvama što je možda jedini način da se osobi spasi život.

Tagovi:

#Ehinokokoza #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak