Lifestyle

Kako postupiti kod strujnog udara

Strujni udar – posljedice

Strujni udar jedan je od najčešćih uzroka nesreća u svijetu. Karakterizira ga reakcija tijela kada kroz njega prolazi električna struja. Udari groma i visokonaponski vodovi najodgovorniji su za strujni udar. Ali do strujnog udara može doći i zbog niskog napona. Težina ozljede strujnim udarom ovisi o: vrsti struje, naponu i snazi; trajanje izloženosti, što je duži kontakt, to je oštećenje teže; otpor tijela. Glavna komplikacija strujnog udara je smrt, osobito ako je struja vrlo jaka. Ali postoje i drugi učinci: opekline, srčani problemi i neurološka oštećenja. Žrtva može dobiti opekline na koži ovisno o jačini električnog naboja. Ako je struja visoka, funkcioniranje organa može biti ugroženo i dovesti do komplikacija kao što su zatajenje bubrega, srca ili drugih organa. Opekline su česte u slučajevima električnog udara kod ljudi. Utječu na različite slojeve tijela kao što su koža, kosa, tkivo itd. U tom slučaju, osoba mora proći posebne tretmane kako bi se oporavila. Kada je električna struja vrlo jaka (udar iz visokonaponskih stupova) remeti rad srca i mišića, uzrokuje srčani zastoj koji može rezultirati smrću. Također može uzrokovati vrstu srčane aritmije koja se mora liječiti u bolnici. Električni udar također utječe na živčani sustav. Intenzivni šokovi mogu dovesti do neuropatija. Osoba može imati poteškoća s kretanjem mišića, vrtoglavicu, utrnulost u rukama ili nogama.

Strujni udar – prva pomoć

Kao što je poznato, razne stvari mogu uzrokovati strujni udar, kao što su: električni vodovi, električni strojevi, munje, kućanski aparati, utičnice. Pružanje prve pomoći je vrlo važno, jer su 3 minute nakon udara odlučujuće za osobu. Prvi korak koji treba poduzeti prije pružanja pomoći unesrećenom je isključivanje izvora struje. To može biti isključivanje strujnog prekidača, isključivanje uređaja iz napajanja i bilo koja druga mjera za trenutni prekid napajanja. U takvoj situaciji morate znati je li izvor struje isključen i je li osoba koja je pretrpjela šok udaljena od izvora struje. Dakle, prekinite ili isključite izvor struje, maknite osobu dalje od električnog izvora koji je uzrokovao strujni udar, koristeći suhe materijale kao što su drvo, gumene rukavice ili bilo koji drugi izolacijski materijal kako biste pomogli osobi i ostali sigurni. Provjerite je li osoba pri svijesti i diše li. Ako je pri svijesti, držite je mirnom do dolaska medicinske pomoći. Ako je osoba bez svijesti, ali diše, postavite je u bočni položaj. Ako je osoba bez svijesti i ne diše, počnite s KPR i disanjem usta na usta. U slučaju opeklina, opečenu kožu ne treba premazivati nikakvim sredstvima niti pokrivati mjesto opekotine. Kada dođe do strujnog udara, očuvanje smirenosti iznimno je važno i za žrtvu i za osobu koja pomaže.

Kako izbjeći strujni udar

Kako izbjeći strujni udar? Svatko bi uvijek trebao biti svjestan svojih svakodnevnih aktivnosti jer stalno dolazimo u kontakt s električnim uređajima. Iako su mnogi uređaji nezamjenjivi u današnjem životu, oni su i potencijalni izvor strujnog udara. Slijedite sve važne preporuke koje mogu pomoći. Čak i ako se čini da je strujni udar blag, svakako posjetite liječnika kako biste bili sigurni da nema ozljeda. Nemojte poduzimati nikakve električne popravke ili aktivnosti za koje niste odgovarajuće obučeni. Sve električne kablove držite dalje od male djece i kućnih ljubimaca. Nikada ne dodirujte električne uređaje i opremu mokrim rukama. Nemojte preopteretiti utičnice spajanjem više uređaja. Prije čišćenja električnih uređaja provjerite jesu li isključeni. Prije postavljanja uređaja uvijek pročitajte priručnik. Obratite pozornost na znakove koji pokazuju da nešto nije u redu s električnim uređajima: oštećeni i pohabani kablovi, dim iz utičnica ili uređaja, vruće električne utičnice, iskre koje dolaze iz uređaja ili utičnica, česti pregorjeli osigurači. Angažirajte školovanog električara koji je osposobljen za rješavanje problema s strujom i svih nepravilnosti u radu uređaja.

Tagovi:

#Kako #postupiti #kod #strujnog #udara
Izvorni članak

Parazol - Protiv parazita