Lifestyle

Kako sam izliječio išijas – AdresarSporta.rs

Što je išijas i zašto nastaje?

Išijas se najčešće opisuje kao bol koja će se proširiti duž ishijadičnog živca. Ova bol širit će se od donjeg dijela leđa do kukova, glutealne regije, duž nogu i ponekad do prstiju stopala. Drugi naziv za navedeno stanje je lumboishialgija. Ovo stanje najčešće se pojavljuje onda kada disk koji se smjestio između lumbalnih kralježaka krene vršiti pritisak na dio živaca. U svom normalnom položaju disk ne dolazi u kontakt s živcima, no u slučaju išijasa došlo je do klizanja s položaja i tlačenja živaca.

Sami ishijadični živac je mješoviti živac, on je odgovoran za motornu i osjetnu intervenciju u tijelu. Pri njegovom pritisku razvit će se motorni kao i osjetni ispadi. Motorni ispadi prepoznat će se po mišićnoj slabosti, dok se osjetni ispadi mogu prepoznati po bolovima i utrnulosti u nogama. I dok sama bol koja je povezana s navedenim stanjem može biti teška, u većini slučajeva ona se može riješiti u samo par posebnih tretmana.

U slučaju da se bol ne povuče nakon 6 tjedana određene terapije, tada je potrebno napraviti operaciju. Zašto nastaje išijas? Najčešći uzrok nastanka je pojačana fizička aktivnost, ali i kompresija i upalni procesi koji se događaju okolo živca. Rijetko kada uzrok nastanka mogu biti infekcije, trovanje ili kronična metabolička oboljenja. Osobe koje pate od dijabetesa pripadaju u rizičnu skupinu za razvijanje išijasa jer će dugotrajna hiperglikemija oštetiti živce.

Išijas simptomi i liječnička pomoć

Bol koja proizlazi iz donje kralježnice i širi se na stražnjicu te noge najčešći je simptom išijasa. Ukoliko se sama bol širi iz donjeg djela kralježnice u prepone, tada je vjerojatno u pitanju bubrežni kamenac koji se često može zamijeniti s išijasom. Kod navedenog stanja moguće je osjećati nelagodu na cijelome živcu. Bol koja se pojavljuje najčešće je snažna te oštra u donjem dijelu leđa i ona se širi prema nogama kroz glutealnu regiju, sve do nožnih prstiju. Najčešće bol zahvaća samo jednu nogu.

Ona prema jakosti može varirati od jače do slabije, s osjećajem peckanja ili bez njega. Išijas se često pogoršava u stanju sjedenja gdje se može javiti slabost, ukočenost ili slabija kontrola u pokretu noge. Simptomi koji ukazuju na stanje su: Bol koja je karakteristična prema širenju iz donjeg dijela leđa kroz stražnjicu pa sve do stopala, osjećaj žarenja ili trnaca u nozi, utrnulost ili slabost u nozi, bolno sjedenje ili hodanje, bol prilikom naglih pokreta, bol koja utječe na svakodnevne aktivnosti kao i spavanje.

Kada je vrijeme za posjet liječniku? Blagi išijas će proći sam od sebe, no liječnika je potrebno kontaktirati onda kada se simptomi pogoršavaju i kada bol ne prolazi u roku od jednog tjedna. Potrebno je obratiti se liječniku u sljedećim situacijama: Bol kao i drugi neurološki ispadi postaju sve gori i osjećate slabost, simptomi se šire na obje noge i dolazi do crijevnih te mokraćnih smetnji, gubljenje osjeta i snage u udovima, osjećaj nesigurnosti prilikom kretanja.

Išijas liječenje

Liječenje išijasa će ovisiti o uzročniku boli, no najčešće će se terapija sastojati od kombinacije odmora, lijekova koji ublažavaju bol i upalu, fizikalne terapije, istezanja te vježbi za jačanje mišića nogu i leđa. U pojedinim slučajevima kada je bol izazvana radi diskus hernije ili drugih problema koji pritišću živac, tada može biti potrebna operacija. Pravilna briga o sebi i izbjegavanje aktivnosti koje pogoršavaju stanje ključni su savjeti.

Ponekad prirodni tretmani poput akupunkture, masaže ili kiropraktike mogu pomoći da se ublaži stanje boli i da se ublaži stanje. Prije bilo kakve odluke o liječenju važno je detaljno savjetovanje s liječnikom. Išijas se najčešće liječi skupnim terapijama, što ponekad može biti skupo i dugotrajno. Srećom, mnogi ljudi se okreću prirodnim metodama liječenja koji su često učinkovitiji. Koji je prirodni tretman za liječenje išijasa? Vježba. Postoje određene vježbe za išijas koje opuštaju mišiće i smanjuju pritisak na sami živac.

Isto tako, postoje vježbe koje će istezati mišiće i poboljšati fleksibilnost, sve u cilju kako bi se ublažila bol i postigla lakša pokretljivost. U druge prirodne tretmane ubrajaju se akupunktura, masaže. Mnogi koriste i prirodne lijekove koji su na bazi kapsaicina – prirodna tvar koja dalje ljutinu, na bazi đumbira ili kurkume. Kako bi smanjili bol poželjno je da se odmarate i izbjegavate nepotrebno naprezanje, primjenjivanje toplo hladnih obloga, izvodite blage vježbe istezanja, koristite ortopedska pomagala, pijete dovoljno vode, konzumirate dodatke prehrani.

Tagovi:

#Kako #sam #izliječio #išijas #AdresarSporta.rs
Izvorni članak