Lifestyle

Kako se dobije meningitis – AdresarSporta.rs

Što je meningitis i zašto nastaje?

Meningitis se može opisati kao upala ovojnice ili meninge, kao i kralježnične moždine. Najčešći uzroci nastanka meningitisa su bakterijske te virusne infekcije. Danas prepoznajemo više vrsta meningitisa: Akutni virusni oblik, bakterijski oblik, subakutni oblik i kronični oblik. Najteži je svakako akutni bakterijski oblik koji se odmah mora tretirati kako ne bi uzrokovao trajna oštećenja. Meningitis najčešće nastaje radi bakterija poput meningokoka ili streptokoka. Da li je zarazan?

Virusni i bakterijski oblik se može prenijeti uz kašljanje, kuhanje i bliskim kontaktom. Tko pripada u povećani rizik od dobivanja meningitisa? Djeca koja su mlađa od 5 godina, osobe koje žive i borave u zatvorenim prostorima, osobe koje imaju oslabljeni imunološki sustav. Kako se prenosi ova bolest? Može se prenijeti putem sline, kihanja, kašljanja. Bakterijski oblik može nastati i kao posljedica određene infekcije ili ozljede. Postoji i krpeljni oblik ove bolesti koji se prenosi putem krpelja. Krpelji prenose meningoencefalitis, što može uzrokovati kombiniranu upalu mozga kao i moždanih ovojnica.

Kako se prepoznaje meningitis?

Početni simptomi često podsjećaju na početak gripe ili prehlade. Javlja se povišena tjelesna temperatura koja je popraćena s glavoboljom i osjećajem zbunjenosti. Simptomi kod djece su: Letargija, vrućica, smanjen tek, razdražljivost, grčevi u tijelu i povraćanje. Simptomi kod odraslih su: Upala u dišnim putevima, glavobolja, vrućica, ukočenost u vratu, promijenjeno stanje u svijesti, fotofobija, letargija, pospanost, mučnina. Meningitis bakterijskog oblika će se razviti veoma brzo i naglo, što ponekad može rezultirati s hitnom medicinskom pomoći.

Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Kada je temperatura visoka, kada nastaju neobjašnjivo jake glavobolje, kada se pojavi opća zbunjenost, kada povraćate i kada primijetite ukočenost u vratu. Potrebno je naglasiti kako je bakterijski meningitis veoma opasna i isto tako smrtonosna bolest koju je potrebno odmah krenuti liječiti s antibioticima. Svako odgođeno liječenje može predstaviti rizik od nastanka komplikacija koje mogu oštetiti mozak. Osim oštećenja mozga, bolest može uzrokovati i česte glavobolje, gubitak sluha i vida, slabost u udovima, padavicu.

Da li se meningitis može liječiti?

Kada postoji sumnja na meningitis, osoba će se zaprimiti u bolnicu gdje slijedi detaljna dijagnostika. Bolest se liječi u bolnici, a sami lijekovi će se uzimati ovisno u uzroku nastanka. Bakterijski oblik će tražiti antibiotike, dok će virusni oblik tražiti druge lijekove. Uz navedeno, moguće je uzimanje i dodatnih lijekova za uklanjanje edema na mozgu, liječenje šoka, sprječavanje epileptičnih napada. Virusni oblik meningitisa najčešće se liječi simptomatski, što znači da je dovoljno odmarati se i unositi puno tekućine. Gljivični oblik će se tretirati uz pomoć antifungalnih lijekova.

Kod meningitisa potrebna je izolacija, osobito ako je on uzrokovan s infektivnim uzročnicima koji se mogu veoma lako prenijeti na drugu osobu. Da li se meningitis može prevenirati? Kako bi spriječili njegovu moguću pojavu potrebno je pridržavati se osnovnih navika u održavanju higijene. Ono čega se trebate pridržavati kako bi minimalizirali mogućnost zaraze je: Često prati ruke, koristiti vlastiti pribor za hranu, prekrivati nos i usta prilikom kašljanja i kihanja, jačati imunitet s zdravom prehranom te vježbanjem. Ukoliko patite od neke infekcije liječite ju na vrijeme, a u proljeće te ljeto nemojte odlaziti u prirodu bez zaštite kako ne bi zaradili krpelja.

Tagovi:

#Kako #dobije #meningitis #AdresarSporta.rs
Izvorni članak