Lifestyle

Kako se radi ekg kod žena

Ekg kod žena je rutinska pretraga u nekim slučajevima

Kod nejasnih bolova u prsima, otežanog disanja, nesvjestice, kada i sami osjećate da vam srce ne kuca pravilno, ako se liječite od hipertenzije, bolujete od angine pektoris, sumnje na na infarkt, elektrokardiogram će pokazati u čemu je problem. Ekg kod žena u nekim slučajevima poput ovih nabrojanih ili ako se spremate na neku operaciju u sklopu preoperativne obrade. Elektrokardiogram je potrebno napraviti i ako ste izloženi ekstremnom stresu na poslu (stresna zanimanja) ili ste stariji od 40 godina.

Ekg kod žena je redovan pregled u sklopu sistematskog pregleda, internističke i kardiovaskularne obrade. Elektrokardiogram se radi brzo, jednostavno i bezbolno, gotov je već za 10 – 15 minuta. Važno je na pregled doći obučena komotno i da gornji dio odjeće lako skinete, morate skinuti i nakit i sat ako ga nosite, pretraga se obavlja u ležećem položaju, električni impulsi koji upravljaju svim srčanim funkcijama udaraju i u pisače koji na papiru ispisuju grafove rada vašeg srca.

Na ekg kod žena donesite i stare ekg nalaze

Obzirom da se elektrokardiogram očitava u kontekstu spola, životne dobi, trenutnih simptoma, ranijih nalaza, ranijih kardiovaskularnih epizoda, postojanja nekih sistemskih bolesti ili nekih drugih rizičnih faktora dođite na pretragu sa dokumentacijom. Na ekg kod žena donesite i stare ekg nalaze i drugu važnu medicinsku dokumentaciju. Očitanja elektrokardiograma pokazuju srčanu frekvenciju; bradikardiju, normokardiju ili tahikardiju, srčani ritam; pravilan ili nepravilan, stanje srčanog mišića; uvećanje klijetki ili pretklijetki ili oboje, smanjen dotok krvi (ishemija) i samu os srca.

Ekg kod žena je kontrolna pretraga koja se koristi za praćenje rada srca nakon preboljenja bilo koje kardiovaskularne bolesti, nakon operacije srca ili nakon kateterizacije srca. Nakon preboljenja infarkta miokarda, upale srčanog mišića (miokarditisa), upale srčanog zalistka (endokarditisa) također je potrebno raditi kontrolne elektrokardiograme. Ali, vaš liječnik vas može poslati na ekg i ako samo imate bol u prsima, zaduhu (teško disanje), palpitacije (nepravilan rad srca) ili neke druge slične simptome, pogotovo ako se liječite i od nekih drugih teških bolesti.

Ekg kod žena u mirovanju i holter ekg u naporu

Katkada kardiologu treba puno više informacija da bi vas ispravno i uspješno liječio. Zato se provodi ekg kod žena u mirovanju i holter ekg u naporu, s tim da se prva pretraga obavlja ambulantno u svega par minuta, a holter ekg se nosi 24 sata tijekom kojih obavljate sve svoje svakidašnje radnje. Na prikopčavanje holtera dođite okupani i dobro frotiro istrljanih prsa da se dmanji otpor pri praćenju električnih impulsa u praćenju vašeg srčanog ritma.

Ako je ekg kod žena pokazao gdje je i kakav problem u radu vašeg srca prije određivanja antiaritmičkih lijekova kardiolog će vjerojatno zatražiti i holter ekg i tek nakon tog nalaza odlučiti koji antiaritmički lijek će vam prepisati. Egometrijski ekg podrazumijeva praćenje promjena krvnog tlaka sa postupnim povećanjem opterećenja u vremenu od 30 – 45 minuta. Ako idete na ergometriju nemojte jesti četiri sata prije samog testiranja. Ako postoji rizik od srčanih komplikacija, kardiolog ovo testiranje neće odobriti.

Tagovi:

#Kako #radi #ekg #kod #žena
Izvorni članak