Lifestyle

Mononukleoza do kada si zarazan

Što je mononukleoza?

Mononukleoza, također poznata kao bolest poljupca je infektivna bolest koja obično ima simptome uključujući umor, povećane limfne čvorove, bol u grlu, uvećanu slezinu i upalu jetre. Simptomi su obično blaži kod djece i adolescenata, dok kod odraslih mogu biti ozbiljniji. Ovu bolest uzrokuje Epstein-Barrov virus, koji pripada herpetičkim virusima, te se prenosi putem sline, stoga je ova bolest poznata i kao bolest poljupca. Virus se također može prenijeti kapljičnim putem putem kašljanja ili kihanja, te dodirivanjem predmeta koji su bili u kontaktu s inficiranom osobom, kao što su posuđe ili ručnici. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih simptoma i laboratorijskih testova, uključujući krvne testove za prisutnost antitijela na Epstein-Barrov virus. Mononukleoza traje od nekoliko tjedni sve do par mjeseci, no većina se pacijenta kompletno oporavi od ove bolesti. Nakon oporavka, važno je brinuti se o svojem imunološkom sustavu i zdravlju, te izbjegavati naporan fizički napor sve dok se ne vratite potpunoj energiji i snazi.

Kako se može prepoznati mononukleoza?

Mononukleoza uzrokuje simptome koji variraju od osobe do osobe, pri čemu neki doživljavaju blaže manifestacije, dok drugi suočavaju s ozbiljnijim simptomima. Izrazit umor i iscrpljenost su često ključni obilježje mononukleoze, pri čemu se ovaj umor može produžiti i trajati tjednima ili čak mjesecima nakon što ostali simptomi prođu. Bol u grlu može biti posebno neugodna i ometati sposobnost gutanja. Limfni čvorovi u vratu i pazuhu često postaju povećani i osjetljivi na dodir. U slučaju mononukleoze, slezena, koja se nalazi ispod lijevog donjeg rebra, može se uvećati i postati osjetljiva. Povećanje slezene nosi rizik od njezine rupture. Jedno od komplikacija koje se mogu pojaviti kod mononukleoze su upala jetre ili hepatitis, što posljedično uzrokuje bol u gornjem desnom dijelu trbuha. Česti simptom su povišena tjelesna temperatura ili groznica. Osim toga, mononukleoza može dovesti do smanjenja apetita i gubitka tjelesne težine. Bolovi u mišićima i zglobovima te glavobolja također se mogu pojaviti, kao i simptomi koji nalikuju groznici ili prehladi.

Kako se liječi mononukleoza?

Kada je u pitanju mononukleoza i kako se ona liječi, tretman je usmjeren na olakšavanje simptoma i pružanje potpore tijelu dok se samo izbori s infekcijom. Pošto je mononukleoza uzrokovana Epstein-Barr virusom, antibiotici nisu učinkoviti u borbi protiv ovog virusa, te se stoga terapija liječenja fokusira na ublažavanje simptoma. Ključna komponenta liječenja je odmor, jer tijelu treba dovoljno vremena za potpuni oporavak. Fizički napor ili preopterećenje mogu usporiti proces ozdravljenja, pa je važno pružiti tijelu adekvatan odmor kako bi se simptomi ublažili i povukli što brže. Za ublažavanje simptoma mononukleoze često se koriste lijekovi poput paracetamola ili ibuprofena, koji mogu smanjiti bol, groznicu, glavobolju i bolove u mišićima. Važno je i osigurati dovoljan unos tekućine kako biste izbjegli dehidraciju, osobito ako patite od groznice i bolnog grla. Tijekom liječenja, treba izbjegavati konzumaciju alkohola, jer može dodatno opteretiti jetru, posebno ako je već pogođena virusom EBV. Bitno je imati uravnoteženu prehranu kako biste održavali čvrsti imunološki sustav.

Tagovi:

#Mononukleoza #kada #zarazan
Izvorni članak