Lifestyle

Rtg vratne kralježnice kako se radi

Rtg vratne kralježnice

Rtg vratne kralježnice je radiološka dijagnostika kod koje se rendgenskim zračenjem snima vratna kralježnica kako bi se ustanovilo stanje vratne kralježnice. Kod osoba koje rade sjedalački posao za uredskim stolom vrlo često dolazi do promjena u vratnom dijelu kralježnice zbog neprilagođene visine ekrana. Međutim, postoje i druga zanimanja kod kojih zbog dugotrajnog položaja glave i kralježnice vratna kralježica degenerira.

Rendgensko snimanje je metoda koja koristi X zrake kako bi se snimilo unutrašnje stanje dijelova tijela koje se snimaju. Ostali dijelovi tijela se pokrivaju zaštitnim pokrivačem kako se ne bi nepotrebno ozračivalo. Za ovu dijagnostiku žena ne smije biti trudna, odnosno ako je trudna može ići na snimanje jedino ako će ovom dijagnostikom imati veliku korist u odnosu na štetnost za razvoj djeteta, no takvi su slučajevi vrlo rijetki.

Današnji rtg vratne kralježnice se izvodi uz pomoć uređaja koji daju maksimalnu sigurnost za pacijenta, te se rendgenske zrake usmjeravaju samo na dio tijela koji je potrebno snimiti.

Kako se radi rtg vratne kralježnice

Dijagnostika rtg vratne kralježnice se radi na način da ćete doći u sobu za snimanje goli do trbuha, ukloniti sve metalne predmete sa sebe kao što su zubne proteze, nakit, piersing jer metal remeti snop zraka pa se ne može dobiti kvalitetna slika. Bolničar ili liječnik specijalista će vam reći i pokazati gdje da stanete ili legnete na ležaj kod aparata za snimanje, te u kojem položaju da okrenete glavu.

Rendgenske zrake koje su elektromagnetskog karaktera imaju energiju i snagu da prođu kroz ljudsko tijelo te se stvara slika kostiju, tkiva i stanica dijela tijela koji se snima. Na snimci će se uočiti nepravilnosti kostiju, promjene na tkivu i bilo kakve abnormalnosti. Rtg vratne kralježnice je potpuno bezbolan jer nećete ni osjetiti da zrake prolaze kroz vaše tijelo.

Moguće je da će liječnik tražiti da zadržite dah tokom snimanja i da duboko udahnete da bi snimka bila što čišća jer za snimanje tijelo mora biti mirno, a disanjem se mišići pokreću pa slika može biti mutna.

Zašto se radi rtg vratne kralježnice

Rtg vratne kralježnice se radi kada postoje određene tegobe ili sumnje na poremećaj u predjelu vratne kralježnice. Ovom dijagnostikom se mogu otkriti uzroci boli i ukočenosti vrata, pojave artritisa ili protruzija diskova. Ukoliko postoji neki traumatski događaj ili ozljeda ovim snimanjem se može utvrditi da li postoje prijelomi, napuknuća ili pomak u kralježnici.

Rtg vratne kralježnice može pokazati ukoliko postoje degenerativne bolesti kralježnice, te mogući tumori ili upalni procesi. Također se mogu otkriti ukoliko postoji multipla skleroza, osteoporoza, zakrivljenost kralježice, promjene nakon operativnih zahvata, te brojne bolesti koji mogu zahvatiti i vratni dio kralježice, ali i cijele kralježnice ako se snima cijela kralježnica.

Ova se dijagnostika radi i u predoperativne svrhe kako bi kirurzi imali što jasniju sliku prije operacije, no također i kada postoje neka strana tijela koja je potrebno ukloniti za normalno i zdravo funkcioniranje vratne kralježnice koji su posljedica ozljeda i trauma koje je osoba preživjela. Uz pomoć ovih snimaka kirurzi će operativna zahvat usmjeriti na točno određeno mjesto.

Tagovi:

#Rtg #vratne #kralježnice #kako #radi
Izvorni članak