Sljepoća – uzrok, simptomi, liječenje

Što je sljepoća?

Contents

Naših pet osjetila pomaže nam u raspoznavanju svijeta oko sebe, kao i interakciji s njime samim. Od tih pet osjetila, osjetilo vida svakako je najbitnije jer se na njega najviše oslanjamo. Sljepoća je djelomičan ili potpuni gubitak osjetila vida koja se može dogoditi radi ozljeda, nasljedstva ili radi bolesti. Sljepoća se u medicini definira kroz mogućnost percepcije svjetla, a njihovi posebni pojmovi pomažu doktorima i medicinskom osoblju da bolje ustvrde o kojem stupnju sljepoće je riječ. Što se tiče uzroka, gubitak vida može biti uzrokovan raznim faktorima, a o njima ćemo govoriti više u članku. Gubitak vida nije moguće izliječiti, a liječenje vida uglavnom se svodi na popravljanje tek nešto narušenog vida kroz znanje okulista i drugih stručnjaka. U ovome tekstu govorimo više o sljepoći i njenim uzrocima. Liječenje vida u pogledu prehrane i tretmana također ovdje pokrivamo. U zadnjih par godina, svjetska populacija koja ima problem s vidom iznosi skoro 4% dok kompletno slijepe osobe čine četvrtinu tog postotka.

Sljepoća i uzroci: što sve uzrokuje sljepoću?

Glavna tri faktora koja utječu na gubitak vida su: fizičke ozljede, nasljedni faktori i bolesti. Kod fizičkih ozljeda možemo izgubiti vid ukoliko su vitalni dijelovi oka povrijeđeni ili oštećeni. Ljudsko oko vrlo je kompleksan organ, a mnogi dijelovi oka vitalni su za njegovo pravilno funkcioniranje. Primjerice rožnica, koja je samo osnovni sloj našeg oka, igra vrlo bitnu ulogu u našem vidu, a njezino oštećenje narušit će naš vid drastično. Osim rožnice, mrežnica također ima veliku ulogu u zdravlju oka. Nasljedni faktori koji doprinose sljepoći odnosno gubitku vida mogu se uvijek pregledati kroz povijest bolesti naših predaka. Ne postoje posebni sindromi ili teške bolesti koje posebno pogađaju vid (bar ne da su česti), no vrlo je vjerojatno da ćete imati problema s vidom ukoliko je to gen koji kruži u Vašoj obitelji. Sljepoća se također može zaraditi raznim bolestima, posebice onima koji opet pogađaju vitalne dijelove oka. Dijabetes se smatra jednom od bolesti koja može uzrokovati gubitak vida. Sljepoća s raznim uzrocima ipak ne znači da ćete ju dobiti!

Sljepoća i liječenje? Kako liječimo gubitak vida?

Kao što smo već ranije spomenuli, ne postoji univerzalan lijek koji liječi sljepoću. Stanje gubitka vida tretira se načinima pomoću koji čuvamo postojeće zdravlje oka i preveniramo daljnje napredovanje bolesti odnosno gubitka vida. Kad je u pitanju nasljedni gubitak vida, onda ne pričamo o ikakvom liječenju. Ako pak pričamo o sljepoći nastaloj radi ozljeda, onda postoje tretmani pomoću kojih možemo vratiti zdravlje oka. Sljepoća je vrlo unikatna i teška kondicija, a pacijentima je potrebna i psihološka pomoć, najviše kod naglog gubitka vida. Sljepoća je tako bolest o kojoj se puno istražuje, a kako je u pitanju organ vida koji je vrlo kompleksan dio našeg tijela, istraživanja se bave različitim temama. Istražite više u najnovijim postignućima medicine tako da se pretplatite na neke od medicinskih časopisa ili ostanite čitati dalje da biste više saznali i o drugim stanjima. Liječenje gubitka vida danas nije nemoguće, no postoje mnogi znanstveni putevi koji žele dokučiti neotkrivene tajne oka.

Tagovi:

#Sljepoća #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar