Lifestyle

Što izbjegavati u ranoj trudnoći

Evo što izbjegavati u ranoj trudnoći kada se beba najbrže razvija

Prvi tjedan trudnoće možda još niste u pravom smislu trudni, ali to je vrijeme za donošenje pravih odluka, za odricanje od pušenja i alkohola i pravljenja plana trudnoće. Trudnoća se dijeli u tri tromjesečja od kojih je prvo najosjetljivije i za majku i za dijete i koje se i zove rana trudnoća i traje 13 tjedana. Evo što izbjegavati u ranoj trudnoći kada se beba najbrže razvija, trudnica ima najviše trudničkih tegoba poput jutarnjih mučnina i povraćanja.

Najviše spontanih pobačaja se dogodi u tih prvih 13 tjedana, i zato je potrebno znati što izbjegavati u ranoj trudnoći, za početak eliminirajte stres i stresne situacije, u prehrani treba brojiti hranjive sastojke, a ne kalorije, prestati pušiti, piti i drogirati se i reducirati neke lijekove u dogovoru s liječnikom. Mirisi iz raznih izvora (boja, lakova, sprejeva) mogu pojačati mučninu, ako baš morate bojiti kosu koristite boje na bazi vode. Izbjegavajte pesticide, hebricide, fungicide, insekticide kao i teške metale poput olova, kadmija, mangana ili nikla. Ne koristite električne pokrivače niti krevetninu s magnetima jer elektromagnetska polja mogu izazvati spontani pobačaj.

Što izbjegavati u ranoj trudnoći u prehrani

Ako ste trudni ne trebate odmah dodatke prehrani i vitamine, sve što trudnici i bebi treba već je prisutno u hrani, bilo kakve dodatke uzimate samo na preporuku svog liječnika koji vodi vašu trudnoću. Što izbjegavati u ranoj trudnoći u prehrani, pa tu prvo treba razbiti predrasudu da trudnica treba jesti za dvoje, trudnica prije svega treba jesti zdravu hranu i izbjegavati namirnice koje mogu biti zaražene salmonelom ili nekim drugim uzročnicima koji mogu dovesti do otrovanja hranom.

Svakako treba izbjegavati hladne salate od tune i jaja, ono što izbjegavati u ranoj trudnoći u prehrani su i termički neobrađene namirnice, suši, nedovoljno kuhana jaja, svježe meso, teleća jetrica i jetrene paštete jer vitamin E iz njih može štetiti razvoju ploda. Voće i povrće moraju biti dobro oprani zbog kemijskih sredstava kojima je špricano, morski plodovi u kojima ima žive nikako ne smiju biti zastupljeni u prehrani trudnice, kao ni nepasterizirano mlijeko i nepasterizirani voćni sokovi.

Što je još na popisu onog što izbjegavati u ranoj trudnoći

Kava i pića koja sadriže kofein, alkohol, energetska pića, čajevi, naročito pripravci od gaveza, ograničiti čokoladu i unos šećera, mnogo je toga još na popisu onog što izbjegavati u ranoj trudnoći. Savjetuje se izbjegavati neke vrste sireva, naročito onih topivih, a ribu jedite iz Jadrana, jer naše more nije zagađeno živom. Izbjegavajte prerađeno meso, razni naresci, trajne i polutrajne kobasice i mesne namaze i paštete, kao i konzervirana gotova jela od mesa, a svježe meso neka bude dobro pečeno ili kuhano.

Što izbjegavati u ranoj trudnoći, na popisu je i hrana sa velikim udjelom soli ili šećera, ali i prezačinjena i premasna, prekisela ili preljuta hrana. Izbjegavajte mjesta na kojima se okuplja puno ljudi, naročito za vrijeme sezonskih zaraza, frizerske, kozmetičke, maserske usluge svedite na minimum, na solarij i tetoviranje ni ne pomišljajte, klonite se agresivnog vježbanja, ali umjereno vježbanje vam može koristiti isto tako u trudnoći zaboravite vruće kupke, radije se tuširajte.

Tagovi:

#Što #izbjegavati #ranoj #trudnoći
Izvorni članak