Lifestyle

Što je biciklistička staza –

Kako se opisuje biciklistička staza?

Biciklistička staza se prema definiciji opisuje kao izgrađena prometna površina koja je isključivo namijenjena za promet bicikala. Ona je odvojena od kolnike te je posebno obilježena s propisanim prometnim znakom. Biciklistička staza potrebna je za neometano kretanje biciklista, bez ugrožavanje prometa ili pješaka. Iako se danas susrećemo s velikim brojem biciklističkih staza, potrebno je naglasiti kako nisu sve sigurne. Na tokovima gdje je prisutno puno sporednih cesta ili raskrižja, staza za bicikle koja je odvojena od kolnika može itekako biti opasna.

Razlog ovome je što na neprekinutim dijelovima raskrižja osobe na dve kotača ne moraju obraćati pažnju jedni na druge, no kada se sretnu na raskrižju i zajedničkoj površini tada je potrebno biti pažljiv. Staza koja prolazi na takvim mjestima je opasna, čak i ako su raskrižja veoma dobro napravljena. Suprotno mišljenju, prisutnost većeg broja biciklista na cesti doprinosi sigurnosni u samom prometu. Statistike vezane za prometne nesreće pokazuju kako biciklisti u prometu smanjuju broj nesreća radi veće pažnje vozača. Iako je praksa mješovitog prometa manje zastupljena, mjere ograničenja brzine i povećanje vizualnog kontakta doprinosi sigurnoj vožnji.

Kako bi trebala izgledati biciklistička staza?

Kada se radi biciklistička staza, poželjno je pratiti sljedeća pravila: Fizički odvojiti biciklističku stazu od kolnika (horizontalan način uz pomoć ograde ili na vertikalni način da se napravi višom od razine kolnika. Ukoliko je staza dvosmjerna, ona treba imati razdjelnu crtu u sredini. U slučaju da je ova staza namijenjena i mopedima, razdjelna crta je svakako obavezna. Ona mora biti napravljena od čvrste podloge poput asfalta ili betona. Poželjno je da je površina same staze isto obojena. U većini slučajeva se koristi crvena boja, no može se koristiti i plava.

Potrebno je primijeniti ista pravila prednosti prolaza kao i ona na usporednom kolniku. Ukoliko biciklistička staza ima prednost prelaska preko neke sporedne ceste, staza mora biti označena na samom prijelazu. Ukoliko je ova staza namijenjena i pješacima, tada je potrebno odvojiti staze i napraviti nešto užu pješačku traku, osobito ako je mjesto gdje prolazi veliki broj biciklista. Jednosmjerna staza trebala bi biti široka barem 2 metra, dok bi dvosmjerna staza trebala biti široka barem 4 metra.

Zašto je biciklistička staza važna?

Prednosti biciklističke staze su sljedeće: Nude najveći stupanj udobnosti te sigurnosti na neprekidnim dionicama. Radi odvojenosti od kolnika, biciklistička staza će pružiti najveću sigurnost između raskrižja. Samo krivudanje i nestabilna vožnja neće predstavljati rizik. Vožnja na ovakvim stazama zahtjeva manju koncentraciju i ne donosi mentalni napor, što pridonosi opuštenijoj vožnji. Osim navedenog, ova staza nudi snažan poticaj za biciklizam.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Staze za bicikl stvaraju jak dojam sigurnosti u samome prometu. Neprekinute dionice privući će i manje iskusne vozače, kao i starije osobe, djecu i rekreativce. Koji su nedostaci. Biciklistička staza može imati sljedeće nedostatke: Može iti nezgodna za prelaženje ceste, može biti opasna na križanjima, može biti rascjepkana, zahtijevaju prostor. Da li postoje alternativna rješenja? Biciklisti su svakako otvoreni i za sljedeće opcije:

Smirivanje samog prometa – Manje prometa i bolja cestovna povezanost otklonila bi potrebu za izgradnjom biciklističkih staza i omogućio bi se mješovit promet. Biciklistička cesta – Cesta koja bi bila namijenjena isključivo za aktivne bicikliste s odgovarajućom opremom za vožnju. One bi trebale biti postavljene na/uz glavne prometnice i uz stambene zone. Biciklistička traka – Ukoliko ne postoji mjesto za stazu, tada je potrebno napraviti traku na cesti gdje promet to dopušta.

Tagovi:

#Što #biciklistička #staza #
Izvorni članak