Lifestyle

Aromasin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aromasin – primjena i djelovanjea

Aromasin tablete su lijek koji sadrži aktivnu tvar exemestan. Exemestan je inhibitor aromataze, enzima koji je odgovoran za pretvaranje muških hormona androgena u ženske hormone estrogene u tijelu. Aromasin se koristi kod liječenja raka dojke kod žena u postmenopauzi. Rak dojke koji je ovisan o hormonima često raste uz prisutnost estrogena. Lijek se primjenjuje kako bi se smanjila količina estrogena u tijelu i time inhibiralo rast tumora. Lijek se koristi kod žena koje su već prošle kroz menopauzu ili kod kojih je menopauza izazvana lijekovima kao dio liječenja raka dojke. Djelovanje tableta temelji se na smanjenju razine estrogena u tijelu. Lijek inhibira aromatazu, enzim koji je prisutan u masnom tkivu, mišićima i drugim tkivima te je odgovoran za pretvaranje androgena u estrogen. Time se smanjuje ukupna količina estrogena u tijelu. Ograničavanjem prisutnosti estrogena, lijek sprječava rast hormonski ovisnih tumora dojke. Tablete se propisuju samo na recept i trebaju se koristiti pod nadzorom liječnika. Liječnik će odrediti doziranje i trajanje terapije na temelju individualnih karakteristika pacijenta i vrste raka dojke koja se liječi.

Aromasin – upute i nuspojave

Aromasin tablete se jednom dnevno, uz obrok ili nakon obroka. Važno je pridržavati se uputa liječnika o doziranju i rasporedu uzimanja lijeka. Kada su u pitanju nuspojave, Aromasin kao i svi ostali lijekovi mogu uzrokovati određene neželjene učinke, iako se ne javljaju kod svih pacijenata. Neki od mogućih nuspojava su valunzi, umor, problemi sa spavanjem, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, gubitak apetita, povećana tjelesna težina, depresija, bol u mišićima i zglobovima, promjene raspoloženja, suha koža, povećano znojenje i povišena razina kolesterola u krvi. Navedene nuspojave mogu se pojaviti u blagom ili umjerenom obliku te obično nestaju tijekom liječenja ili nakon njega. Važno je obavijestiti svog liječnika o bilo kakvim nuspojavama koje primijetite tijekom uzimanja lijeka jer Vam može ponuditi savjete o tome kako ublažiti nuspojave ili prilagoditi doziranje ako je potrebno. Kao i kod svih lijekova, mogu postojati i druge moguće nuspojave koje nisu navedene ovdje. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom ako imate pitanja ili brige u vezi s uzimanjem ovih tableta.

Aromasin – cijena i iskustva

Aromasin tablete se moraju držati dalje od male djece. Nemojte tablete koristiti nakon što im istekne rok trajanja. Čuvajte ih u originalnom pakiranju na sobnoj temperaturi. Aromasin tablete sadrži djelatnu tvar eksemestan, te jedna tableta sadrži u sebi 25 miligrama eksemestana. Pomoćne tvari su koje se nalaze u jezgri su krospovidon, silicijev dioksid, koloidni hidratizirani, manitol, hipromeloza, celuloza, magnezijev stearat, mikrokristalična, natrijev škroboglikolat, vrste A, te polisorbat 80. U ovojnici tablete se nalazi makrogol, hipromeloza, polivinilni alkohol, saharoza, simetikon, magnezijev karbonat, titanijev dioksid, talk, metilparahidroksibenzoat, vosak cetilnih estera, karnauba vosak, šelak, etilni alkohol, željezov oksid te titanijev oksid. Tablete su obložene filmom, bijele su boje, okruglog oblika i imaju oznaku 7663 na jednoj strani. Dolaze u pakiranju od 30 tableta u kutiji. Dostupan je po solidnoj cijeni u ljekarni, te se može jedino kupiti na liječnički recept. Iskustva pacijenata su više nego dobra, te im je pomoglo kod smanjenja tumora.

Tagovi:

#Aromasin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši