Lifestyle

Što je giht –

Što je giht i zašto nastaje?

Giht ili upala zglobova se opisuje kao naziv za skupinu raznih stanja koja su karakterizirana prema: povećanoj koncentraciji mokraćne kiseline u samoj krvi, napadajima iznenadnih upala, naslaga kristala mokraćne kiseline kod zglobova, naslaga mokraćne kiseline kod bubrega i u bubrežnim kamencima. Često se manifestira s crvenilom, jakim i naglim napadajima boli te s oticanjem zglobova. Može zahvatiti zglobove na nogama, rukama, ali druge dijelove tijela. Zašto nastaje giht? Uzroci gihta je nakupljanje navedenih kristalića mokraćne kiseline u zglobovima. Najčešći uzrok nastanka je povećani unos hrane koja je bogata s purinima – iznutrice, plava riba, suhomesnati proizvodi.

Kada naše tijelo razgrađuje otpadne purine, dolazi do nastanka mokraćne kiseline koja je nusprodukt same razgradnje. Ova kiselina putuje kroz našu krv do bubrega gdje se odvija proces filtracije, te se ona razgrađuje i eliminira putem urina. Kada tijelo krene proizvoditi previše mokraćne kiseline i kada bubrezi ne eliminiraju dovoljno mokraće, tada dolazi do taloženja u zglobovima i nastaje navedeno stanje. Sami uzroci smanjenog izlučivanja mokraćne kiseline mogu biti: Oštećenje bubrega, gladovanja, trovanje s etanolom, dijabetička ketoacidoza.

Tko može dobiti giht i koji su simptomi?

Povećana razina mokraćne kiseline može se pojaviti kod bilo koga. Bolni napadaji pojavljuju se u bilo kojoj dobi, no najčešće se pojavljuju kod muške populacije u dobi od 40 do 50 godina. Prema statistikama, muškarci više obolijevaju od žena. Ljudi koji pate od gihta često imaju genetičku sklonost ili razne druge preduvjete. Zašto žene manje obolijevaju od gihta? Radi estrogena koji će poticati izbacivanje mokraćne kiseline koja se nalazi u bubrezima.

No, giht se može razviti i radi sljedećih čimbenika: Pretilosti, povećane konzumacije alkohola, hrana koja je bogata purinima, gladovanje ili konzumacija niskokalorične hrane, bolesti bubrega ili oštećenje bubrega, bolesti koje uzrokuju stvaranje povećane razine mokraćne kiseline, uzimanje pojedinih lijekova, nasljedni faktori. Koji simptomi ukazuju na giht? Ovo stanje najčešće se pojavljuje na velikom zglobu na nožnom palcu. Dolazi do vidljivog oticanja.

Ova bolest može zahvatiti i ostale zglobove na tijelu – gležanj, koljeno, stopalo, članci na nogama, ruke, ručni zglobovi i lakat. Bolest se manifestira na sljedeći način: Napadaji jake boli, vidljivo crvenilo, osjećaj topline oko oboljelog područja, oticanje zgloba, povišena temperatura. Ova upala zglobova može se pojaviti jednom, no često dolazi u epizodama. Neliječena upala može uzrokovati oštećenje hrskavice zgloba, razaranje kostiju, deformacije na kostima i zglobovima.

Kako se dijagnosticira i liječi giht?

Prvi stadij ove bolesti prolazi bez osjetnih simptoma, stoga je teško uočljiva. Bolest se ovdje može otkriti slučajno, ako osoba mora ići na rutinske laboratorijske pretrage radi nekog stanja. Giht će se dijagnosticirati putem laboratorijskih nalaza koji pokazuju povišenu razinu mokraćne kiseline u krvi. Liječnik može zatražiti i dodatne pretrage koje se odnose na rendgen ili punkciju i analizu zglobne tekućine. Ova bolest najčešće se dijagnosticira kod liječnika opće prakse, no dijagnozu mora potvrditi i specijalist reumatologije. Kako se liječi giht? Ova bolest nije u potpunosti izlječiva, ali uz pravilu prehranu, zdraviji stil života, uzimanje lijekova, sami simptomi se mogu minimalizirati.

Liječenje se određuje individualno prema osobi i njenom zdravstvenom stanju. Liječenje se često sastoji od više raznih opcija, osobito lijekova i promjene prehrane. Ova bolest može se držati pod kontrolom i uz prirodne metode liječenja. Za kvalitetan rad bubrega i bolje izlučivanje mokraće možete koristiti čajeve od: Koprive, maslačka, preslice, breze, kamilice, vrijeska, kore vrbe. Koja je prognoza liječenja? Ako se otkrije na vrijeme i tretira prema uputama liječnika, ova bolest se može držati pod kontrolom. Ukoliko se ignorira, može uzrokovati ozbiljnu deformaciju kostiju i zglobova.

Tagovi:

#Što #giht #
Izvorni članak